Pirmą kartą, kai paragavau morkų kekso, buvau maloniai nustebinta, kokį skanų pyragą galima iškepti iš šitos daržovės. Alyvuogių aliejus, suteikiantis pyragui drėgnumo, lazdyno riešutai, šilta, oranžinė pyrago spalva ir kvapnus apelsinų glajus sukuria nepaprastai skanų desertą prie puodelio arbatos.
Keksui reikės:
• 400 g (apie 4 vnt.) morkų (smulkiai sutarkuotų),
• 120 g lazdyno riešutų be odelių (smulkiai sumaltų),
• 3/4 stiklinės (apie 145 g) tyro alyvuogių aliejaus,
• 1 stiklinės rudojo cukranendrių cukraus,
• 4 kiaušinių,
• 1,5 stiklinės miltų,
• 2 a. š. kepimo miltelių,
• pusės a. š. malto imbiero miltelių,
• pusės a. š. malto cinamono,
• kelių lašų kvapiosios esencijos (pvz., apelsinų),
• nutarkuotos apelsino žievelės.
Glajui reikės:
• 2 v. š. apelsino sulčių,
• žiupsnelio citrinos rūgšties,
• stiklinės persijoto miltelinio cukraus,
• cukatų pabarstyti ant viršaus (nebūtina).
Darbo eiga:
Aliejų sumaišome su cukrumi ir kiaušinių tryniais iki vientisos masės. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, imbieru ir cinamonu. Įmaišome juos į išplaktą kiaušinių ir cukraus masę. Sudedame riešutus, tarkuotas morkas, apelsino žievelę ir esenciją. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą.
Tešlą pilame į riebalais pateptą kepimo formą. Keksą kepame šiek tiek daugiau nei valandą maždaug 180 °C temperatūros orkaitėje. Iškepusiam pyragui leidžiame atvėsti ir paruošiame glajų: miltelinį cukrų sumaišome su apelsino sultimis, citrinos rūgštimi. Apliejame glajumi keksą. Ant viršaus galime užbarstyti cukatų (nuotraukoje žali kvadratukai – džiovinti greipfrutai, kurie labai tiko prie pyrago, bet nebūtina jų naudoti). Skanaus!