Pradinis / Šeima ir sveikata / Džiovintų vaisių ir uogų nauda žmogaus organizmui

Džiovintų vaisių ir uogų nauda žmogaus organizmui

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja šaltuoju metų laikotarpiu įvairių organizmui būtinų medžiagų semtis iš džiovintų uogų ir vaisių. Tai pats natūraliausias maisto papildas, stiprinantis organizmą ir mūsų imuninę sistemą. Džiovinti vaisiai ir uogos naudingos tuo, jog juose gausu mikroelementų, vitaminų, skaidulinių medžiagų, natūralaus cukraus. Svarbu tai, jog, vaisiams ir uogoms džiūstant, išgaruoja vanduo – juose atsiranda santykinai daug naudingų medžiagų, palyginti su šviežiais vaisias ar uogomis.

Džiovintos slyvos gerina virškinimą. Jose gausu vitamino A ir C, kurie padeda stiprinti regėjimą, didina organizmo atsparumą peršalimo ligoms. Šiuose džiovintuose vaisiuose yra ir nemažai mineralinių medžiagų, padedančių stiprinti nervų sistemą, raumenis.

Razinos. Jose gausu kalio, magnio, natrio, įvairių vitaminų, todėl jos stiprina širdį, nervų sistemą. Razinose esančios maistinės skaidulos gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat razinas rekomenduojama valgyti sergant peršalimo ligomis, sloga, kosuliu.

Džiovinti obuoliai. Juose gausu vitamino C ir kitų vitaminų, todėl juos valgydami stipriname dantenas, dantis, kaulus, kraujagysles, imuninę sistemą. Džiovintuose obuoliuose yra nemažai cukraus, todėl juos reikėtų vartoti saikingai.

Datulės – kalio, kalcio, fosforo, magnio ir geležies šaltinis. Valgant šiuos vaisius gerėja raumenų, širdies veikla, sveikai vystosi dantys. Datulėse esantis magnis mažina žalingą streso poveikį.

Figos. Šie vaisiai yra sveikas saldumynas ir gali padėti mažinant svorį. Figose gausu skaidulų, kalio, magnio, kalcio, mangano, vario. Kalis itin naudingas mikroelementas, reguliuojantis kraujo spaudimą, kalis ir magnis svarbūs kaulų vystymuisi, skaidulos ypač naudingos virškinimui, regos silpnėjimo ir vėžio prevencijai.

Džiovinti abrikosai. Džiovinti abrikosai turi sukaupę daugiausia kalio, fosforo ir geležies. Tad juos ypač pravartu dažniau valgyti tiems, kurių silpnesnė širdies ir kraujagyslių sistema, kurie dirba sunkų fizinį darbą arba jaučia nuolatinę įtampą dėl protinių užsiėmimų, kurių medžiagų apykaita sulėtėjusi. Privalu šiuos vaisius įtraukti į savo racioną tiems, kurie serga mažakraujyste, jaučia energijos stoką ir susilpnėjusį darbingumą. Norint išvalyti žarnyną, užtenka suvalgyti 100–150 gramų džiovintų išmirkytų abrikosų. 53 proc. džiovintų abrikosų sudaro lengvai įsisavinami angliavandeniai. Abrikosuose esantis magnis padeda gydyti hipertoninę ligą, o šių vaisių nuovirai pagerina skrandžio ir kasos veiklą. Džiovinti abrikosai labai reikalingi tada, kai žmogus vartoja šlapimą varančius vaistus. Mat tada organizme sutrinka mineralinių druskų pusiausvyra, o abrikosai – šių druskų šaltinis.

Džiovinti ananasai. Jie padeda organizmui sudoroti sočius ir kaloringus pietus, dėl jų skrandyje neatsiranda sunkumo jausmas.

Džiovintos vyšnios turi daug geležies, reguliuojančios kraujo krešėjimą, tad jas labai pravartu naudoti infarktų ir insultų profilaktikai.

Džiovintose papajose itin gausu vandenyje tirpstančių vitaminų ir mineralinių medžiagų – cinko, kalio, magnio, geležies.

Džiovintos spanguolės. Spanguolių uogos nuo seno žinomos kaip vienos vertingiausių. Jos turi daug įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano. Organizmui mineralinės druskos reikalingos ne mažiau kaip ir kitos maistinės medžiagos, nes jos reguliuoja medžiagų apykaitą ir virškinimą. Džiovintose spanguolėse taip pat gausu vitaminų B1, B2, E, P, šiek tiek karotino. Šimte gramų spanguolių yra net 15 mg vitamino C.

Į ką turėtumėte atkreipti dėmesį pirkdami džiovintus vaisius?

Pirkdami džiovintus vaisius, pažiūrėkite, ar jie nėra pažeisti grybelių, nesupeliję, nesulipę, nesugraužti kirminų ir kitokių parazitų. Kokybiški vaisiai esti elastingi, sveikomis žievelėmis, tolygios ir vientisos, tai vaisiaus rūšiai būdingos spalvos. Pauostykite, jei kvapas jums atrodo priplėkęs ir ne itin malonus, geriau tokio produkto nepirkti.

Masiškai džiovinami vaisiai paprastai būna apdoroti chemikalais, kurių pagrindą sudaro siera. Ji – geras konservantas, labai pailginantis produkto tinkamumo vartoti trukmę ir išsaugantis natūralias jo spalvas. Todėl, prieš šiuos vaisius valgant, būtina juos nuplauti, o tada nors kelias minutes pamirkyti šaltame vandenyje.

Ar visi žmonės gali lepintis džiovintais vaisias?

Deja, džiovintų vaisių nerekomenduojama vartoti sergant kepenų ligomis, jei yra rimtų virškinamosios sistemos ar inkstų funkcijos sutrikimų.

Džiovintų vaisių saikingai turėtų vartoti vyresniojo amžiaus žmonės, nes fosforo perteklius maiste gali slopinti aktyvaus vitamino D susidarymą ir sutrikdyti kalcio balansą organizme. Tai padidina osteoporozės riziką.

Parengė visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Justina Tuleikienė

Komentaras

  1. Teko įsitikinti, kad džiovinti abrikosai labai naudingi dėl turimo kalio, fosforo, geležies… o aš juos ir labai mėgstu. Apskritai mėgstu visus džiovintus vaisius, mano organizmui taip pat džiovinti daug labiau patinka ir tinka, nei švieži.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: