Sausainiams:
350 g miltų
2 šaukštelių malto imbiero
1 šaukštelio prieskonių mišinio (imbiero, cinamono, muskato, gvazdikėlių ir pan.)
1 šaukštelio kepimo sodos
125 g šalto sviesto
150 g rudojo cukraus
4 šaukštų skysto medaus ar auksinio sirupo
1 kiaušinio
Glajui sausainiams aptepti:
1⅓ puodelio miltelinio cukraus (1 puodelis – 250 ml)
1 kiaušinio baltymo
Gaminimo eiga:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Išklokite kepimo formas kepimo popieriumi.
- Miltus, imbierą, prieskonius ir sodą suberkite į dubenį ir išmaišykite.
- Į miltus dėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupininė masė. Suberkite cukrų.
- Pilkite medų, paplaktą kiaušinį, užmaišykite tešlą. Dėkite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir paminkykite, kol taps švelni ir glotni.
- Tešlą iškočiokite iki maždaug 5 mm storio ir sausainių formelėmis išspauskite sausainius.
- Sudėkite sausainius ant skardų. Kepkite 9–10 minučių.
- Sausainius atvėsinkite skardose.
- Glajui kiaušinio baltymą plakite plaktuvu, kol gerai suputos, tada sumažinkite plakimo greitį, po truputį berkite miltelinį cukrų ir toliau plakite, kol masė labai sutirštės, taps blizgi (apie 2–3 minutes). Sudėkite glajų į konditerinį maišelį su plonu antgaliu.
- Visiškai atvėsusius sausainius puoškite glajumi.