Pradinis / Interjeras / Kaip įsirengti patogią, funkcionalią ir stilingą virtuvę

Kaip įsirengti patogią, funkcionalią ir stilingą virtuvę

Virtuvė neabejotinai viena svarbiausių erdvių namuose, todėl ši zona turi būti ne tik patogi, stilingai įrengta, bet ir funkcionali. Kaip įsirengti tokią virtuvę, kurioje jaustumėtės patogiai, ir nepamiršti apgalvoti net mažiausių detalių bei smulkmenų? Interjero architektė Vaida Kandratavičiūtė pateikia keletą vertingų patarimų, į ką būtina atsižvelgti įrenginėjant šią zoną namuose.

Pixabay.com nuotr.

Pirmenybę teikite funkcionalumui

Nors virtuvėje praleidžiama gana daug laiko ir ne pagal jos paskirtį, o gaminimo zona neretai susipina su gyvenamąja, interjero dizaino ir architektūros studijos įkūrėja V. Kandratavičiūtė sako, kad didžiausias dėmesys vis dėlto turėtų būti skiriamas virtuvės funkcionalumui.

„Planuodami virtuvės erdvę kiekvieną detalę apgalvokite iki smulkmenų. Šioje zonoje viskas turi būti maksimaliai patogu ir tinkamose vietose. Pavyzdžiui, įvairios spintelių ar stalčių rankenėlės gali būti puošmena, tačiau ir kliuvinys patogiai naudotis virtuvės baldais. Taip pat venkite mažų nišų ir lentynų, kuriose  dulka nenaudojami aksesuarai. Jos yra nefunkcionalios erdvės, ardančios baldo vientisumą“, – patarimais dalijasi interjero architektė.

Kandratavičiūtė pažymi, kad namų erdvėse, ypač tose, kur gaminimo zona dažnai tampa laisvalaikio praleidimo vieta, paprastai norisi daugiau dėmesio skirti grožiui. Tačiau, sukūrus tinkamą funkcinę bazę, dizaino elementus tikrai nebus sudėtinga pritaikyti.

Rinkitės kokybišką ir stilingą buitinę techniką

Ne paslaptis, kad interjero dizaino tendencijas diktuoja ir išmanieji įrenginiai bei inovatyvūs technologiniai ir dizaino sprendimai. Interjero architektė pažymi, kad anksčiau didelė dalis žmonių buitinės technikos dizainui, ypač šaldytuvui, neteikdavo ypatingos reikšmės, tačiau dabar vartotojai nori ne tik talpaus, kokybiško, išmanaus, bet ir išvaizdaus įrenginio.

„Žinomi gamintojai siūlo inovatyvius sprendimus šaldytuvų technologijų ir dizaino srityje. Pavyzdžiui, kai kurių šaldytuvų sienos yra plonesnės tam, kad lentynose ir stalčiuose atsirastų daugiau vietos maisto produktams. Ne ką mažiau svarbus ir įrenginio dizainas, todėl siūlau vartotojams rinktis šaldytuvą su plokščiomis durimis. Šiuolaikinis pirkėjas renkasi daiktą, kuris nepastebimai įsilieja į bendrą virtuvės interjerą“, – sako V. Kandratavičiūtė.

Pasak interjero architektės, dabar ypač populiarėja inovatyvūs šaldytuvai, kurie atkreipia dėmesį į namų ūkio pirkimo ir suvartojimo įpročius, taip išvengiant maisto švaistymo problemos. Taip pat svarbios išmaniosios funkcijos, kurios neleidžia sklisti kvapams ir ilgiau išlaiko maisto produktus šviežius, ar vadinamoji „be šerkšno“ technologija, pasirūpinanti, kad šaldytuve ir šaldiklyje nesusidarytų šerkšnas.

Tinkamai suplanuokite erdves

Interjero architektė teigia, kad planuojant didelių ir mažų virtuvių interjerą negalima vadovautis tomis pačiomis taisyklėmis, ypač sunku įrengti mažas virtuvėles. Tačiau, pasak V. Kandratavičiūtės, yra keli paprasti patarimai, kurie padės tinkamai suplanuoti mažą erdvę.

„Didžiąją virtuvės dalį užima buitiniai prietaisai, todėl ypač sunku planuoti mažas erdves. Siūlau pagalvoti, ar tikrai jums reikalingas standartinio dydžio šaldytuvas ar kaitlentė, gal galima išsiversti ir be indaplovės? Dar vienas svarbus patarimas mažų virtuvių turėtojams – kuo daugiau buitinės technikos paslėpsite balduose (t. y. naudosite įmontuojamą buitinę technika), tuo daugiau tvarkos ir harmonijos sukursite savo virtuvėje“, – sako architektė.

Tačiau tokios taisyklės negalioja didelių virtuvių savininkams. Be įmontuojamos buitinės technikos, jie gali rinktis talpesnius laisvai pastatomus šaldytuvus, kurie derinyje su kita buitine technika gali sukurti savitą virtuvės stilistiką.

Sala – didelės virtuvės privalumas

Virtuvės sala – vienas iš privalumų, kuriuos turi erdvių namų šeimininkai. Pasak interjero architektės, ji neturėtų tapti tik namų dekoro elementu, todėl, prieš planuojant virtuvėje įrengti salą, svarbu gerai apgalvoti jos paskirtį.

„Iš tiesų sala palengvina virtuvės procesus darbuojantis keliems maisto gamintojams vienu metu. Paprastai ji pasitarnauja kaip didelis darbastalis, tačiau taip pat gali būti išnaudojama kaip švediškas stalas vakarėlio metu ar vieta bendrauti netikėtai sulaukus svečių“, – teigia V. Kandratavičiūtė.

Taip pat labai svarbu gerai apgalvoti virtuvės apšvietimą. Jis nėra skirtas vien grožiui, pirmiausia tai yra virtuvės šeimininko patogumui. Ypač geru apšvietimu turėtų pasižymėti funkcinio darbastalio erdvės, sala.

Komentaras

  1. Reikia nepamiršti, kad grožis ir funkcionalumas eitų koja kojon. Kai įsirenginėjau virtuvę dėjau plyteles, kurios gerai valosi, nes ne paslaptis, kad kai gamini maista, gali net sienas aptaškyti, o poto teks viską valyti.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Scroll To Top