Lenkija tampa vis populiaresnė trumpų atostogų ar savaitgalio išvykų kryptis. Ir nors nemenkos lietuvių dalies kelionės tikslas – artimiausia „Biedronka“, vis daugiau tautiečių pas kaimynus vyksta pasimėgauti SPA ar vandens parkų pramogomis, aplankyti istorinių vietų, Varšuvos operos ar Koperniko muziejaus. Viešėdami Lenkijos sostinėje būtinai apsilankykite ir turguje, pataria kelionių entuziastė Jolita Krickė.
Praleisti vakaro – į turgų
Vilniuje netrukus duris atversiančio vakarietiško stiliaus „Benedikto turgaus“ direktorė J. Krickė viešėdama užsienyje nepraleidžia progų apsilankyti ir vietos turguose. Tačiau kaimyninėje šalyje vykstančios turgų transformacijos nustebino net ir daug mačiusią keliautoją. „Viešint Varšuvoje profesinis smalsumas atvedė ir į turgų. Tiesą sakant, nieko nesitikėjau, nes posovietinės erdvės turgūs dažniausiai vienodai nykūs. Tačiau tai, ką pamačiau, mane šokiravo. Gerąja to žodžio prasme“, – pasakoja J. Krickė.
Pasak moters, lenkai galbūt pirmieji iššoko iš posovietinio stiliaus turgaus supratimo (turgus dažnai dar vis suprantamas kaip tiesiog daug prekystalių su produktais). Čia išvystyta vakarietiška kultūra, turgūs skirtingi, bet juos vienija tai, kad tai ne tik apsipirkimo, bet daugiau laiko leidimo, tam tikros kultūros oazės, o kai kurie net tapę madingomis jaunimo laisvalaikio leidimo vietomis.
Vienas įspūdingiausių Varšuvos turgų – ką tik duris atvėrusi rekonstruota senas tradicijas turinčio didžiulio Mirowskos turgaus dalis „Hala Gwardii“. „Tai bene vakarietiškiausias, lankytinų vietų giduose minimas turgus. Nors atidarytas visai neseniai, akivaizdu, kad taps populiaria laisvalaikio leidimo vieta, kur gyvenimas virs nuo ryto iki vakaro“, – pasakoja J. Krickė.
„Hala Gwardii“ – tai vienas Mirowskos turgaus paviljonas, kuriame kadaise vykdavo boksininkų kovos, vėliau buvo įsikūręs tradicinis turgus, o dabar sukurtas atskiras maisto pasaulis. Turgus padalytas į dvi dalis: viena skirta prekeiviams, kita – kokybiško gatvės maisto užeigoms. Turistai čia gali tiek apsirūpinti gardžiomis lauktuvėmis, tiek užkąsti ir paganyti akis vietos gyventojų šurmulyje.
Naujasis turgus į Varšuvą atneša vakariečių jau pamėgtą turgaus, kaip laisvalaikio leidimo vietos, koncepciją, kai vakarais prekybos vietos uždaromos, o prekeivius pakeičia didžėjai arba muzikos grupės, vyksta įvairūs renginiai, degustacijos. „Esu išmaišiusi daug Europos turgaviečių, bet čia šeštadienio rytas nustebino net mane. Vienoje prekyvietėje filmuojamas populiarus kulinarijos šou, šalia vyksta užsiėmimai vaikams, trečiame stende suaugusieji mokosi gaminti įmantrų patiekalą, ir visa tai netrukdo pirkėjams aptarinėti kulinarinių subtilybių su maisto pardavėjais, gatvės maisto gerbėjams mėgautis maistu ir gauti patarimų iš jo gamintojų“, – prisimena J. Krickė.
Specifika nuo maisto iki ekologijos
Dar viena įspūdinga ir turint pusdienį Varšuvoje verta dėmesio vieta – „Hala Koszyki“, kuri labiau primena net ne turgų, o gatvės maisto restoranų miestelį, įkurtą po senos spaustuvės stogu. „Iš tiesų čia tik keliose vietose prekiaujama produktais, o visa erdvė skirta itin kokybiško gatvės maisto užeigoms, pristatančioms viso pasaulio virtuves. Vakarais čia visada vyksta koks nors koncertas ar didžėjaus pasirodymas“, – pasakoja „Benedikto turgaus“ vadovė.
„Hala Koszyki“ tapo populiaria Varšuvos traukos vieta, kurioje, nors erdvė didžiulė, savaitgalio vakarui staliuką reikia rezervuoti iš anksto, o turgaus įkūrėjai jau kuria planus atidaryti analogišką vietą Gdanske.
Visiškai kitoks yra neseniai duris atvėręs biodinaminio ūkio turgus, kuriame orientuojamasi vien į sveiką ir ekologišką maistą.
„BioBazar“ – dar vienas į lankytinų vietų gidus įtrauktas turgus. Kitaip nei anksčiau minėtuose, čia visas dėmesys skirtas prekybai maistu ir švietimui. Beveik kiekvienas pardavėjas čia ir mokytojas, galintis perskaityti nemenką paskaitą apie sveiką ir ekologišką mitybą“, – pasakoja J. Krickė. Šis turgus įsikūręs besiformuojančiame naujų namų ir biurų kvartale, nors lankytojų sulaukia iš viso miesto. Čia mėgsta užsukti ir turistai.
„Iš tiesų drąsiai galiu rekomenduoti nusprendus savaitgalį praleisti Varšuvoje į lankytinų vietų sąrašą įtraukti ir pietus ar vakarienę turguje. Ne tik nebrangiai ir skaniai pavalgysite, bet ir puikiai praleisite laiką. Į turistams skirtus gidus jie įtraukti tikrai ne veltui“, – įspūdžiais dalijasi ir Lietuvoje naujovišką turgų kurianti moteris.
Nuotraukos Jolitos Krickės