Tikriausiai išgirdę ką nors tariant „briuseliniai kopūstai“, dauguma žmonių valingai ar nevalingai susiraukia. Kyla įvairių nemalonių asociacijų. Maždaug „fu, kaip neskanu“, „smirda“, „kartu“. Kažkada ir man kildavo tokios pačios asociacijos, nes nemokėjau jų tinkamai paruošti. Dabar mano mintys apie briuselinius kopūstus visiškai priešingos ir net seilė nutįsta apie juos pagalvojus. Visa to paslaptis – mokėjimas tinkamai ir skaniai juos pagaminti. Turiu keletą receptų, pagal kuriuos ruošiu šiuos kopūstus, bet šis mano mėgstamiausias. Galiu valgyti tiesiog vienus!
Briuseliniai kopūstai išlieka šiek tiek traškūs, svogūnai prideda saldumo, lašinukai sūrumo. Vėlgi puikus balansas „kartu, sūru, saldu“.
Taigi neraukykite nosies ir duokite briuseliniams kopūstams antrąjį šansą. Puiki, labai sveika ir naudinga daržovė! Truputis išmonės, pastangų, keli produktai ir skanus rezultatas garantuotas.
Reikės:
250 g briuselinių kopūstų
110 g šoninės
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
1 mažo svogūno (susmulkinto)
1 šaukšto sviesto
1 šaukšto šviežių petražolių
pagal skonį druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
Nupjaustykite briuselinių kopūstų galiukus, perpjaukite kopūstus per pusę. Nedideliame puode užvirinkite vandenį, įberkite druskos, sudėkite kopūstus ir pavirkite 2 minutes. Nukoškite ir padėkite į šalį.
Į didelę keptuvę pilkite alyvuogių aliejų, dėkite smulkintą šoninę, svogūnus ir pakepkite, kol šoninė ir svogūnai apskrus.
Tada į keptuvę sudėkite briuselinius kopūstus (supjaustyta puse į apačią), kepkite 4–5 minutes, kol kopūstai „įgaus spalvos“.
Sudėkite sviestą ir petražoles, paskaninkite druska, pipirais ir iš karto tiekite.
Patarimai, pastebėjimai:
Kopūstus apvirkite vos 2 minutes. Nereikia pervirti!
Svogūnas tinka tiek mėlynas, tiek geltonas.
Toks patiekalas daugiau tinkamas kaip garnyras, bet aš jį kartais valgau tiesiog vieną. Labai skanu ir taip.