Pradinis / Šeima ir sveikata / Klaidos, kurias dauguma daro ruošdami pusryčius

Klaidos, kurias dauguma daro ruošdami pusryčius

Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui, sako kinų patarlė. Vis dėlto, siekiant maitintis sveikiau, svarbu ne tik papusryčiauti sočiai, bet ir tinkamai pasirinkti, ką ryte valgyti. Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, dažnas čia ir suklumpa. Tad ekspertė išskiria tris klaidas, kurias dauguma daro per pusryčius, ir paaiškina, kokie pusryčiai išties vertingi.

1 klaida: saldūs pusryčiai

Nors atrodytų, kad saldžios bandelės, sirupais gardinti blyneliai ar mėgstama uogiene paskaninta varškė pusryčiams – idealus pasirinkimas, V. Kurpienė sako, kad rytais valgyti saldžiai nėra naudinga.

„Daugelis yra girdėję, kad jei jau nori paskanauti saldumynų, juos valgyti turėtų pirmoje dienos pusėje. Interpretuodami tokią taisyklę žmonės dažnai nusprendžia, kad ir pusryčiai turėtų būti saldūs – tada iš pat ryto prisivalgo saldžiai. Sprendimas nėra geras, nes, liaudiškai tariant, taip nuo pat ryto žmogaus kraujyje „užkeliamas“ cukrus, prasideda uždegimo procesai ir išbalansuojami hormonai. Vėliau visą dieną žmogus nori vis daugiau ir daugiau saldaus maisto, miltinių patiekalų“, – sako V. Kurpienė.

Pasak mitybos ekspertės, ryte jaučiamas noras pavalgyti saldžiai signalizuoja apie išbalansuotą organizmą ir dienos režimą. Problemą išspręsti, anot specialistės, galima vos per porą savaičių, o priemonės – labai paprastos: tereikia anksčiau eiti miegoti, anksčiau suvalgyti vakarienę ir subalansuoti mitybą dienos metu.

2 klaida: jokių pusryčių

V. Kurpienė pabrėžia, kad, norint maitintis sveikai, per dieną rekomenduojami trys pagrindiniai valgymai: per pusryčius, pietus ir vakarienę, ir nė vieno šio valgymo nereikėtų atsisakyti. Galima įterpti dar du užkandžius. Ir nors kai kuriems žmonėms rytais valgyti nesinori, pasak ekspertės, tai – didelė klaida.

„Žmonėms, kurie visai nevalgo pusryčių, dažnai yra sunkiau susikaupti, sunkiau sekasi atlikti darbus. Neretai jiems atrodo, kad perdien labai daug nuveikia, tačiau iš tiesų jų smegenys veikia lėčiau. Be to, nevalgantys pusryčių anksčiau užsinori pietų, todėl susidaro labai ilgas laiko tarpas iki vakarienės. Per tą laiką išalkę žmonės dažniausiai užkandžiauja tikrai ne obuoliais ar agurkais – veikiau renkasi nevertingus saldumynus, daug „tuščių“ kalorijų, kurios neteikia energijos, turinčius produktus. Pusryčių dažniausiai nesinori, jei trūksta miego arba kai vakare valgoma per daug arba per vėlai“, – paaiškina ji.

3 klaida: gyvūniniai produktai pusryčiams

Galiausiai, pasak V. Kurpienės, dažnas pusryčiams renkasi gyvūninius produktus – verda kiaušinius, kepa kiaušinienę, skanauja varškės ar panašiai. Toks pasirinkimas, anot specialistės, gali būti vertinamas įvairiai – vieni sako, kad taip valgyti yra tinkamas sprendimas, kiti ginčijasi.

„Savo ruožtu noriu priminti tai, kas yra įrodyta: augalinės kilmės produktų kiekį savo mitybos racione žmogus turėtų didinti, o gyvūninės – mažinti. Tai nereiškia, kad valgyti gyvūninės kilmės produktų negalima. Tačiau reikėtų kritiškai įsivertinti: jei pusryčiams rinksitės būtent tokius produktus, ar tikrai daugiau perdien jų nevalgysite? Jei vėliau tą pačią dieną pietums ar vakarienei valgysite, pavyzdžiui, kiaušinių, pieno produktų ar mėsos, gyvūninės kilmės produktų jūsų racione jau bus per daug“, – sako V. Kurpienė.

Ką valgyti pusryčiams?

Idealus ir sparčiai populiarėjantis patiekalas rytui, pasak V. Kurpienės, yra košės. Tačiau šios turėtų būti tinkamai paruoštos: ne greitai paruošiamos ir ne saldžios, be to, jokiais būdais ne pervirtos, nes praras visą teigiamą poveikį.

Lietuviai valgyti įvairias kruopas renkasi dažniau, kai atvėsta orai, sako prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. „Pastebime, kad tik pradėjus vėsti orams, maždaug nuo rugsėjo, skirtingų kruopų pardavimas nuosekliai auga ir tai tęsiasi iki pat kovo mėnesio. Taip pat lietuviai vis dažniau renkasi ekologiškas kruopas, jų paklausa šiais metais, lyginant su 2017 m., išaugo beveik 80 proc. Manome, kad lietuviai atranda ir kitų kruopų, pavyzdžiui, perlinių, miežinių, vartojimo būdų, nes šių kruopų pardavimas taip pat išaugo, tik kiek mažiau, maždaug dešimtadaliu“, – pasakoja V. Drulienė.

V. Kurpienė pataria, kaip košes sveikai ir maistingai paskaninti, kad šios taptų dar patrauklesnės valgyti.

„Vietoje sveikiems pusryčiams netinkamų uogienių ar sirupų skaninti košes siūlyčiau kietuoju sūriu, grietine, prieskoniais, vertingais aliejais, riešutais, sėklomis, džiovintais pomidorais ar daržovėmis. Pavalgę tokius pusryčius savo organizmą praturtinsite energija, sumažinsite saldumynų ir miltinių patiekalų poreikį, daržovės padės saugotis nuo virusų, o aštresni prieskoniai gali padėti suaktyvinti kraujotaką ir virškinimo traktą“, – sako V. Kurpienė.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Scroll To Top