2 dėžučių lazanijos lakštų
Daržovių padažui reikės:
250 g konservuotų raudonųjų pupelių
250 g juodųjų alyvuogių
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
10 morkų
5 svogūnų
1 česnako
800 g konservuotų pomidorų savo sultyse
1 kupino šaukšto pomidorų pastos
Aštrios adžikos pastos
Juodųjų pipirų
Druskos
Šakelės čiobrelio
Šaukšto džiovinto raudonėlio
Šaukšto džiovintų česnako laiškų
Sūrio padažui reikės:
100 g sviesto
100 g miltų
1 l pieno
200 g fermentinio sūrio
Mocarelos sūrio
Baltojo minkštojo lietuviško sūrio
Žiupsnelio muskato riešuto
Druskos
Darbo eiga:
Pasigaminsime daržovių padažą. Supjaustykite svogūnus. Morkas sutarkuokite burokine tarka. Supjaustykite alyvuoges žiedeliais.
Gerai įkaitinkite keptuvėje alyvuogių aliejų ir į jį dėkite supjaustytus svogūnus bei česnakus. Mentele paskirstykite juos keptuvėje ir gražiai apkepkite. Tada supilkite džiovintus česnakų laiškus, paskui – morkas ir kitus prieskonius.
Kai daržovės suminkštės, supilkite konservuotus pomidorus, konservuotas pupeles, suberkite alyvuoges, įdėkite pomidorų pastos ir adžikos. Dar šiek tiek viską maišydami patroškinkite.
Pasigaminsime sūrio padažą. Sutarkuokite sūrį burokine tarka.
Puode ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus, maišydami pakepkite apie minutę. Įberkite žiupsnelį tarkuoto muskato.
Tada po truputį pilkite pieną ir nuolat maišykite šluotele. Kaitinkite ant ugnies kol pasidarys tirštas padažas. Pieną pilkite lėtai, po truputį, kad nebūtų gumulų. Nuolat maišykite. Kai padažas bus jau sutirštėjęs, berkite tarkuotą sūrį. Jei reikia, padažą paskaninkite druska. Kai sūris išsilydys, padažas bus paruoštas.
Paimkite indą aukštais kraštais, kuriame sluoksniuosite lazaniją. Pirmiausia formos dugne dėkite keptų daržovių padažo. Po to klokite lazanijos lakštų, o ant jų pilkite sūrio padažo. Tada vėl dėkite lazanijos lakštų ir pilkite daržovių troškinio. Taip sluoksniuokite tol, kol indas bus pilnas. Paskutinis sluoksnis turi būti baltojo sūrio padažo.
Kepimo indą uždenkite kepimo folija ir dėkite į iki 160–170°C temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite 1 valandą. Paskui nuimkite kepimo foliją ir dar kepkite 30 minučių kol viršus gražiai pagels.
Patarimai
Lazanijos lakštų nereikia nei virti, nei mirkyti. Jiems išbrinkti užtenka drėgmės iš daržovių troškinio ir sūrio padažo.
Jeigu paruoštos lazanijos nekepsite tuojau pat, o tik po kelių valandų ar kitą dieną, jos kepimo laikas bus trumpesnis.
Lazaniją nerekomenduojama kepti aukštesnėje nei 170°C temperatūros orkaitėje.
Gamino ir fotografavo Jolanta Miliūnienė