Pradinis / Lietuvos jaunimas / Šešiolikmetis virtuvės virtuozas Mantvydas Riškus: „Į gaminimą žiūriu kaip į formulę“

Šešiolikmetis virtuvės virtuozas Mantvydas Riškus: „Į gaminimą žiūriu kaip į formulę“

Kulinarijos šou „Svajonių šefas“ artėja prie finišo tiesiosios. Naujausioje projekto serijoje dėl geriausio jaunojo kulinaro titulo Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje rungiasi po du talentus iš kiekvienos šalies. Vienas ryškiausių projekto lyderių – dar atrankų metu savo žiniomis ir meistriškumu komisiją papirkęs šešiolikmetis iš Lietuvos Mantvydas Riškus. Laukdami finalo su jaunuoju virtuvės virtuozu kalbėjomės apie aistrą maistui, projekto metu tvyrančią įtampą ir norą tobulėti.

Tau dar tik šešiolika, tačiau „Samsung Galaxy“ šou „Svajonių šefas“ teisėjai tave pavadino vaikščiojančiu kulinarijos „Google“. Iš kur turi tiek daug žinių?

Būdamas mažas matydavau, kaip gamina mano mama ir auklė, o pats maisto ruošimu susidomėjau prieš trejus metus. Viskas prasidėjo nuo picų – su draugu dažnai jas kepdavome. Na o vėliau pradėjau daugiau domėtis  įvairiomis technologijomis, išmokau kepti duoną. Dabar nuolat naršau internete ir ieškau informacijos, receptų, domiuosi naujausiomis kulinarijos tendencijomis.

Maisto ruošimas – tai mokslas. Einu į vienuoliktą  klasę ir pasirinkau mokytis chemiją bei biologiją A lygiu. Taip padariau todėl, kad mane domina cheminiai procesai kulinarijoje, kodėl kažkas vyksta. Kas su kuo geriausiai dera, kaip reaguoja ir kodėl.

Galbūt turi kulinarijos dievaitį, į kurį nori lygiuotis?

Žinoma. Nuo pat pradžių, kai pradėjau gaminti, susidomėjau visiems gerai žinomomis kulinarinio pasaulio žvaigždėmis Jamie Oliveriu ir Gordonu Ramsey. Tačiau pastaruoju metu mane labai žavi britų šefas Hestonas Blumenthalis. Jis ne vien gamina, bet ir gilinasi į chemines produktų sąveikos savybes.

Kaip minėjau, aš taip pat stengiuosi pritaikyti logiškus paaiškinimus maisto gamybai, kitaip tariant, sujungti mokslą su kulinarija. O tai – pagrindiniai molekulinės virtuvės principai. Gaminant maistą stengiamasi pasitelkti fizikos ir chemijos žinias bei sukurti „oho“ efektą. Tai valgytojui sukelia nuostabą ir suteikia puikių emocijų.

Projekto metu tau ir kitiems dalyviams teko ruošti skirtingų virtuvių patiekalus. Ar mėgsti išskirtinai kažkurią virtuvę?

Man patinka įvairūs patiekalai iš skirtingų virtuvių. Prancūzų virtuvė žavi savo desertais ir padažais. O italų – didžiuojasi išskirtiniais makaronų patiekalais, azijiečių – stebina savo stipriais ir išraiškingais skoniais. Mėgstu viską miksuoti, nes jei apsiribosiu viena virtuve, kulinarija taps nuobodi.

Kokius patiekalus mieliau gamini, o kokius – valgai?

Kadangi viskas prasidėjo nuo picų, sakyčiau, kad jas ir mėgstu labiausiai. Kita vertus, man patinka visas skanus maistas (juokiasi). Aišku, būna visokių dienų, pavyzdžiui, kartais sunku prisiversti skusti bulves, tačiau tai yra gaminimo proceso dalis. Tam, kad kažką pasiektum, tenka dirbti ir tuos darbus, kurie yra ne tokie patrauklūs.

Yra žmonių, kurie gamina atsižvelgdami į receptą ir griežtai jo laikosi, kiti linkę eksperimentuoti. Prie kurios grupės save priskirtum?

Kai tik pradėjau gaminti, viską ruošdavau pagal receptą. Tačiau kuo daugiau gaminau, tuo dažniau pavykdavo sugalvoti ir savo receptų. Galvoje pradėjo suktis informacija apie kiekvieną produktą ir ką su juo galiu padaryti. Dabar į gaminimą žiūriu kaip į formulę: sudėjęs skirtingus produktus gaunu tam tikrą atsakymą – patiekalą. Eksperimentuoti dar daugiau paskatino ir „Svajonių šefas“.

Kokios yra tavo stiprybės virtuvėje? Ar yra sričių, kuriose labiausiai norėtum tobulėti?

Stengiuosi tobulėti visais aspektais, o geriausiai vis dar sekasi picos (juokiasi). Kalbant apie silpnybes, turiu ydą – užsigalvoju ir prideginu savo patiekalus. Tačiau dažniausiai pasiteisinu, kad tai tiesiog labai stipri karamelizacija (juokiasi). Vis dėlto manau, kad daugiausia įgūdžių man trūksta ruošiant desertus, tad šiuo metu stengiuosi dažniau gaminti saldžius patiekalus.

Kaip nusprendei dalyvauti kulinariniame projekte? Ar tave kažkas paskatino?

Gaminti kasdien mane skatina ir moko mano mama. Ji suteikia galimybių mokytis ir tobulėti. Tad už tai jai esu be galo dėkingas.

Prieš dalyvaudamas šioje laidoje buvau didelis konformistas, nemėgdavau bandyti naujų dalykų, tačiau šiemet vienas mano mokytojas paragino dalyvauti olimpiadoje. Ten susipažinau su kitu gaminti mėgstančiu dalyviu. Šis ir papasakojo apie „Samsung Galaxy“ projektą „Svajonių šefas“. Manau, kad be jo paskatinimo nebūčiau drįsęs užpildyti dalyvio anketos.

Projektas leido susipažinti su šios srities profesionalais ir iš jų mokytis. Kuriose srityse jautiesi patobulėjęs?

Anksčiau gamindamas bijodavau prieskonių – visad manydavau, kad padauginsiu. Tad mano ruošti patiekalai būdavo švelnesnio skonio. Šiame projekte sužinojau, kad patiekalas turi būti išsiskiriantis – reikia, kad valgydamas pajustum tą „skonio bombą“. Taip pat išmokau susidoroti su įtampa, nebebijau eksperimentuoti, nes kiekvienos laidos metu tenka per kelias sekundes sugalvoti, ką pristatysiu komisijai. Tai priverčia išeiti iš komforto zonos ir greičiau mąstyti.

Kaip minėjai, kiekviena šou laida – tam tikras iššūkis. Ar turi kokį nors ritualą, kuris padeda nusiraminti ir susikaupti?

Pirmosios laidos tikrai buvo labai sudėtingos – niekad nebuvau patyręs tokios didelės įtampos ir nežinojau, kaip nusiraminti. Prieš kiekvieną filmavimą dingdavo apetitas, nes per daug galvodavau. Vėliau prie streso pripratau. Tam padeda muzikos klausymasis. Be to, gelbėja ir tai, kad visi dalyviai yra draugiškai nusiteikę – juk pasikalbėjimai padeda užsimiršti, prasiblaškyti.

 Ar neįtikėtinas žinių apie maistą bagažas ir didžiulis pomėgis gaminti padėjo Mantvydui laimėti Lietuvos „Svajonių šefo“ titulą mažajame finale, sužinosite pažiūrėję naujausią realybės šou „Svajonių šefas“ seriją.

Laido kūrėjų nuotr.

Kulinarijos šou „Svajonių šefas“ artėja prie finišo tiesiosios. Naujausioje projekto serijoje dėl geriausio jaunojo kulinaro titulo Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje rungiasi po du talentus iš kiekvienos šalies. Vienas ryškiausių projekto lyderių – dar atrankų metu savo žiniomis ir meistriškumu komisiją papirkęs šešiolikmetis iš Lietuvos Mantvydas Riškus. Laukdami finalo su jaunuoju virtuvės virtuozu kalbėjomės apie aistrą maistui, projekto metu tvyrančią įtampą ir norą tobulėti.

Tau dar tik šešiolika, tačiau „Samsung Galaxy“ šou „Svajonių šefas“ teisėjai tave pavadino vaikščiojančiu kulinarijos „Google“. Iš kur turi tiek daug žinių?

Būdamas mažas matydavau, kaip gamina mano mama ir auklė, o pats maisto ruošimu susidomėjau prieš trejus metus. Viskas prasidėjo nuo picų – su draugu dažnai jas kepdavome. Na o vėliau pradėjau daugiau domėtis  įvairiomis technologijomis, išmokau kepti duoną. Dabar nuolat naršau internete ir ieškau informacijos, receptų, domiuosi naujausiomis kulinarijos tendencijomis.

Maisto ruošimas – tai mokslas. Einu į vienuoliktą  klasę ir pasirinkau mokytis chemiją bei biologiją A lygiu. Taip padariau todėl, kad mane domina cheminiai procesai kulinarijoje, kodėl kažkas vyksta. Kas su kuo geriausiai dera, kaip reaguoja ir kodėl.

Galbūt turi kulinarijos dievaitį, į kurį nori lygiuotis?

Žinoma. Nuo pat pradžių, kai pradėjau gaminti, susidomėjau visiems gerai žinomomis kulinarinio pasaulio žvaigždėmis Jamie Oliveriu ir Gordonu Ramsey. Tačiau pastaruoju metu mane labai žavi britų šefas Hestonas Blumenthalis. Jis ne vien gamina, bet ir gilinasi į chemines produktų sąveikos savybes.

Kaip minėjau, aš taip pat stengiuosi pritaikyti logiškus paaiškinimus maisto gamybai, kitaip tariant, sujungti mokslą su kulinarija. O tai – pagrindiniai molekulinės virtuvės principai. Gaminant maistą stengiamasi pasitelkti fizikos ir chemijos žinias bei sukurti „oho“ efektą. Tai valgytojui sukelia nuostabą ir suteikia puikių emocijų.

Projekto metu tau ir kitiems dalyviams teko ruošti skirtingų virtuvių patiekalus. Ar mėgsti išskirtinai kažkurią virtuvę?

Man patinka įvairūs patiekalai iš skirtingų virtuvių. Prancūzų virtuvė žavi savo desertais ir padažais. O italų – didžiuojasi išskirtiniais makaronų patiekalais, azijiečių – stebina savo stipriais ir išraiškingais skoniais. Mėgstu viską miksuoti, nes jei apsiribosiu viena virtuve, kulinarija taps nuobodi.

Kokius patiekalus mieliau gamini, o kokius – valgai?

Kadangi viskas prasidėjo nuo picų, sakyčiau, kad jas ir mėgstu labiausiai. Kita vertus, man patinka visas skanus maistas (juokiasi). Aišku, būna visokių dienų, pavyzdžiui, kartais sunku prisiversti skusti bulves, tačiau tai yra gaminimo proceso dalis. Tam, kad kažką pasiektum, tenka dirbti ir tuos darbus, kurie yra ne tokie patrauklūs.

Yra žmonių, kurie gamina atsižvelgdami į receptą ir griežtai jo laikosi, kiti linkę eksperimentuoti. Prie kurios grupės save priskirtum?

Kai tik pradėjau gaminti, viską ruošdavau pagal receptą. Tačiau kuo daugiau gaminau, tuo dažniau pavykdavo sugalvoti ir savo receptų. Galvoje pradėjo suktis informacija apie kiekvieną produktą ir ką su juo galiu padaryti. Dabar į gaminimą žiūriu kaip į formulę: sudėjęs skirtingus produktus gaunu tam tikrą atsakymą – patiekalą. Eksperimentuoti dar daugiau paskatino ir „Svajonių šefas“.

Kokios yra tavo stiprybės virtuvėje? Ar yra sričių, kuriose labiausiai norėtum tobulėti?

Stengiuosi tobulėti visais aspektais, o geriausiai vis dar sekasi picos (juokiasi). Kalbant apie silpnybes, turiu ydą – užsigalvoju ir prideginu savo patiekalus. Tačiau dažniausiai pasiteisinu, kad tai tiesiog labai stipri karamelizacija (juokiasi). Vis dėlto manau, kad daugiausia įgūdžių man trūksta ruošiant desertus, tad šiuo metu stengiuosi dažniau gaminti saldžius patiekalus.

Kaip nusprendei dalyvauti kulinariniame projekte? Ar tave kažkas paskatino?

Gaminti kasdien mane skatina ir moko mano mama. Ji suteikia galimybių mokytis ir tobulėti. Tad už tai jai esu be galo dėkingas.

Prieš dalyvaudamas šioje laidoje buvau didelis konformistas, nemėgdavau bandyti naujų dalykų, tačiau šiemet vienas mano mokytojas paragino dalyvauti olimpiadoje. Ten susipažinau su kitu gaminti mėgstančiu dalyviu. Šis ir papasakojo apie „Samsung Galaxy“ projektą „Svajonių šefas“. Manau, kad be jo paskatinimo nebūčiau drįsęs užpildyti dalyvio anketos.

Projektas leido susipažinti su šios srities profesionalais ir iš jų mokytis. Kuriose srityse jautiesi patobulėjęs?

Anksčiau gamindamas bijodavau prieskonių – visad manydavau, kad padauginsiu. Tad mano ruošti patiekalai būdavo švelnesnio skonio. Šiame projekte sužinojau, kad patiekalas turi būti išsiskiriantis – reikia, kad valgydamas pajustum tą „skonio bombą“. Taip pat išmokau susidoroti su įtampa, nebebijau eksperimentuoti, nes kiekvienos laidos metu tenka per kelias sekundes sugalvoti, ką pristatysiu komisijai. Tai priverčia išeiti iš komforto zonos ir greičiau mąstyti.

Kaip minėjai, kiekviena šou laida – tam tikras iššūkis. Ar turi kokį nors ritualą, kuris padeda nusiraminti ir susikaupti?

Pirmosios laidos tikrai buvo labai sudėtingos – niekad nebuvau patyręs tokios didelės įtampos ir nežinojau, kaip nusiraminti. Prieš kiekvieną filmavimą dingdavo apetitas, nes per daug galvodavau. Vėliau prie streso pripratau. Tam padeda muzikos klausymasis. Be to, gelbėja ir tai, kad visi dalyviai yra draugiškai nusiteikę – juk pasikalbėjimai padeda užsimiršti, prasiblaškyti.

 Ar neįtikėtinas žinių apie maistą bagažas ir didžiulis pomėgis gaminti padėjo Mantvydui laimėti Lietuvos „Svajonių šefo“ titulą mažajame finale, sužinosite pažiūrėję naujausią realybės šou „Svajonių šefas“ seriją.

Laido kūrėjų nuotr.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Scroll To Top