Liepos 7 dieną televizijos žiūrovus pasieks naujas ir netikėtas projektas – TV3 kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“. Kiekvieną šeštadienio rytą iš televizoriaus ekrano sveikinsis net trys charizmatiški vedėjai. Du iš jų – žavioji šefė, kulinarinės laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė ir legendinės grupės „ŽAS“ narys Gidonas Šapiro-Bilas – jau buvo atskleisti anksčiau. Šiandien paaiškėjo, kad trečiuoju vedėju tapo prieš aštuonerius metus iš Šri Lankos į Lietuvą dėl meilės lietuvaitei atvykęs virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage.
Vos pradėjus pokalbį televizijoje debiutuojantis šrilankietis užburia savo nuoširdumu ir paprastumu. Dilanas tikina, kad tapti naujosios laidos „Maisto kelias“ vedėju – didelis džiaugsmas, nes pažinti mylimą šalį, kurioje gyvena, jam vis dar labai įdomu.
„Maisto kelias“ kartu su žiūrovais leisis į skonių ir potyrių kupiną kelionę per visas dešimt Lietuvos apskričių. Kiekvienoje laidoje bus pristatoma vis kita Lietuvos apskritis, jos autentiškos lankytinos vietos, glaudžiai susijusios su kulinarija ir maisto pramone, – nuo įvairiausiomis legendomis apipintų dvarų, pilių, malūnų bei išskirtinių restoranų iki seniausių maisto pramonės fabrikų ir gamyklų.
Prieš aštuonerius metus persikelti į Lietuvą iš tolimos Šri Lankos Dilaną paskatino meilė – jis įsimylėjo gimtojoje šalyje sutiktą lietuvaitę. „Į Lietuvą mane atvedė meilė – esu meilės emigrantas. Ją sutikau Šri Lankoje ir atvykau iš paskos į Lietuvą. Nors dabar esame išsiskyrę, vis tiek gyvenu ir dirbu čia“, – sklandžiai lietuviškai pasakojo Dilanas.
Dabar didžiausia Dilano meilė – Lietuva. Atsidavimo mūsų šaliai naujajam laidos vedėjui pavydėti galėtų daugelis lietuvių – vyras tikina, kad niekur kitur gyventi nenorėtų. „Dabar Lietuva yra mano meilė: jei manęs kas paklausia, kur noriu gyventi, tai atsakau, kad gyventi noriu Lietuvoje, o Šri Lankoje tik atostogauti“, – juokėsi virtuvės šefas.
Atvykęs į Lietuvą Dilanas ėmė mokytis lietuviškai. Tiesa, nors jam tai nebuvo lengva užduotis, dabar su aplinkiniais jis jau lengvai susikalba. „Man padėjo tai, kad aš labai myliu Lietuvą ir žmonės buvo linkę man padėti. Buvo visokių akimirkų – ir gerų, ir blogų, bet daugiausia sutikdavau gerus žmones, norinčius padėti. Neslėpsiu, pirmus metus, kai atvykau čia, dažnai pagalvodavau važiuoti namo, bet po kiek laiko prie visko pripratau ir norėjau likti čia. Dabar viskas puiku – turiu draugų, tikrai noriu čia gyventi“, – šypsojosi Dilanas.
Gimtojoje Šri Lankoje jis taip pat dirbo virtuvėje, baigė kulinarijos mokslus, o atvykęs į Lietuvą juos pratęsė. Pasak laidos „Maisto kelias“ vedėjo, įdomiausia atvykus į Lietuvą buvo paragauti tradicinio maisto. Jį perprasti buvo sunku.
„Atvykus čia lietuviška virtuvė man pasirodė gana įspūdinga, tačiau nebuvau pripratęs valgyti tokio maisto. Šri Lankoje tokių patiekalų neturime ir net nežinome. Atvažiavęs paragavau cepelinų ir iš pradžių man tai buvo sunkokas maistas, bet dabar jau bent porą kartų per mėnesį užsinoriu kokių nors bulvių patiekalų“, – sakė Dilanas.
Maistas – didžiausia šrilankiečio aistra, vos atvykęs į Lietuvą jis ėmė dirbti Kaune įsikūrusiame restorane „Pas Stanley“. Dilano vadovas prisimena, kaip greitai naujas darbuotojas mokėsi: „Kavinė gyvuoja jau devynerius metus. Vieną dieną jis užėjo ir paklausė, ar turime kokio darbo. Kaip dabar atsimenu, dar pats tuo metu dirbau už baro, o tuometinis savininkas jį pasitiko. Dilanas Šri Lankoje dirbo restoranų ir barų sferoje, tad turėjo patirties, tačiau nekalbėjo lietuviškai. Todėl priėmėme jį į virtuvę. Jis pradėjo nuo paprasto pagalbinio virtuvės darbuotojo, o dabar jau šešerius metus yra pagrindinis virėjas“, – atskleidė Dilano vadovas ir restorano savininkas Tomas Anglickas.
Nors „Pas Stanley“ savo klientams siūlo europietišką virtuvę, jos šefu tapęs Dilanas į patiekalus įnešė ir savo kultūros: „Šrilankietiškų patiekalų mūsų restoranas nesiūlo, bet akcentų tikrai yra, pavyzdžiui, padažuose, garnyruose. Jis man kelis kartus darė degustacines Šri Lankos virtuvės vakarienes, tai jų maistas ganėtinai saldus – daug kokosų pieno, vištienos, salstelėjusios kiaulienos. Patiekalai tikrai įdomūs.“
„Su Dilanu bendrajame daugiau ne kaip direktorius su darbuotoju, o kaip draugai. Jis labai geras žmogus, nuoširdus, darbštus, visuomet turi daug idėjų ir pasiūlymų, atsiduoda darbui ir jį be galo mėgsta. Su visais darbuotojais stengiuosi bendrauti draugiškai, todėl yra tokių, kurie čia dirba nuo kavinės atidarymo“, – pasakojo restorano savininkas.
Nors Lietuvoje gyvena jau aštuonerius metus, Dilanas atskleidžia, kad daug Lietuvos vis dar nėra apkeliavęs, todėl laida „Maisto kelias“ pažintine taps ne tik žiūrovams, bet ir jam pačiam.
„Filmuodami laidą „Maisto kelias“ lankome daug vietų, kuriose nesu buvęs. Taip įdomiau susipažinti su tradiciniu lietuvišku maistu, filmuojant vis atsiranda patiekalų, kuriuos valgau pirmą kartą. Esu labai patenkintas, galėdamas filmuotis tokiame projekte. Lietuva man labai graži, noriu joje gyventi, man čia gera“, – su šypsena sakė Dilanas.
Nauja laida „Maisto kelias“ žiūrovus kvies atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur lauks ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai.
„Maisto kelias“ – tarsi Lietuvos kulinarinio turizmo gidas, padėsiantis žiūrovams lengviau išsirinkti, ką nuveikti ir kur skaniai pavalgyti šią gražią, šiltą vasarą.
Nuotraukos tomasfoto.lt