Sužavėjo mane šie sausainiai! Kokie skanūs! Minkštučiai ir tokie aromatingi…
Morkos nesijaučia, o kremas dar labiau atskleidžia nuostabų sausainių skonį. Labai rekomenduoju!
Tešlai:
110 g kambario temperatūros sviesto
1 didelio kiaušinio
50 g baltojo cukraus
100 g rudojo cukraus
½ a. š. vanilės esencijos
135–160 g kvietinių miltų
85 g avižinių dribsnių
~125 g smulkiai tarkuotų morkų
1 a. š. kepimo miltelių
⅓ a. š. cinamono
⅓ a. š. malto imbiero
žiupsnelio malto muskato riešuto
Kremui:
110 g švelniosios varškės
50 g kambario temperatūros sviesto
30–60 g miltelinio cukraus
½ a. š. vanilės esencijos
Gaminimo eiga:
Tešla. Pirmiausia į dubenį dėti sviestą, berti visą cukrų (ir rudąjį, ir baltąjį), mušti kiaušinį ir įlašinti vanilės esencijos. Viską išsukti iki purios masės. Kitame dubenyje berti miltus, kepimo miltelius, visus prieskonius, išmaišyti ir visą mišinį suberti į sviesto, kiaušinio ir cukraus mišinį. Gerai išmaišyti.
Dar kitame dubenėlyje sumaišyti tarkuotas morkas su avižiniais dribsniais, sukrėsti į sausainių masę. Viską gerai išmaišyti, išminkyti. Uždengti maistine plėvele ar rankšluostėliu ir maždaug valandai padėti į šaldytuvą.
Iš pastovėjusios šaldytuve masės formuoti graikinio riešuto dydžio kamuoliukus ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Tiesa, tarp kamuoliukų palikti ~5 cm tarpelius, nes sausainiai kepdami įgis blynelio formą. Skardą su tešlos kamuoliukais dėti į orkaitę, įkaitintą iki 175 °C temperatūros, ir kepti 10–15 min. (mano kepė 12 min.).
Iškepusius sausainius atvėsinti ant grotelių.
Jau dabar galima jais mėgautis, skanūs ir be kremo, bet su kremu skonis tampa pasakiškas, todėl nepatingėkit ir jo pasigaminti. Be to, sausainukai atrodo be galo gražiai.
Taigi, kol sausainiai vėsta, gaminame kremą.
Į dubenį krėsti sviestą, kreminę varškę, berti miltelinį cukrų ir įlašinti vanilės esencijos. Viską išsukti iki vientisos masės (beje, cukraus kiekį galite reguliuoti pagal save, vis paragaudami). Jei išeina pernelyg skysta masė, paruoštą kremą 10–15 minučių palaikyti šaldytuve (man išėjo puikiai, todėl laikyti šaldytuve neprireikė).
Liko maloniausia dalis – sausainėlių pertepimas. Imti po vieną sausainuką, negailint užtepti ant jo kremo, uždėti kitą ir atsargiai paspausti. Galiausiai sausainius dėti į šaldytuvą, kad įsigertų ir sutvirtėtų kremas.
Sausainiai išlieka minkštučiai ir kitą dieną.