Pradinis / Receptai / Obuolių pyragas „Rožių pieva“

Obuolių pyragas „Rožių pieva“

Jums reikės:

Trapios tešlos pagrindui:

125 g minkšto sviesto,
70 g miltelinio cukraus,
1 kiaušinio,
1 šaukštelio vanilinio cukraus,
100 g maltų migdolų,
150 g miltų;

Kremui:

200 ml pieno,
200 ml grietinėlės,
3 kiaušinių trynių,
1 šaukštelio vanilinio cukraus,
6 šaukštų rudojo cukraus,
4 šaukštų kukurūzų krakmolo,
5 saldainių „Karvutė“ (arba 1–2 šaukštų „Rududu“);

5–6 rūgštesnių obuolių,
citrinos,
abrikosų džemo ar cukraus sirupo roželėms apšlakstyti.

Darbo eiga:

Gaminame pagrindą. Minkštą sviestą ištriname su milteliniu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmušame kiaušinį, suberiame maltus migdolus, miltus ir tešlą gerai išminkome. Tešla labai minkšta, todėl jei minkysite rankomis, įberkite dar šiek tiek miltų. Aš minkiau elektrine maišykle, tad miltų daugiau nedėjau.

Išminkytą tešlą vis pabarstydami miltais sudedame į 22–24 cm skersmens formą ir rankomis suformuojame vienodo storio pagrindą. Jį palaikome šaldytuve mažiausiai pusvalandį.

Gaminame kremą. Krakmolą sumaišome su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Rankine šluotele įmaišome trynius ir įpilame šiek tiek pieno ir grietinėlės mišinio. Gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų, ir supilame likusį pieno ir grietinėlės mišinį. Nuolat maišydami pakaitiname. Suberiame sutrupintus „Karvutės“ saldainius. Kaitiname, kol kremas sutirštėja, o saldainiai ištirpsta. Gerai atvėsiname (kad paviršiuje nesusidarytų pluta, kremo paviršių užklokite maistine plėvele).

Kol kremas vėsta, atšalusią tešlą formoje subadome šakute ir pridengiame kepimo popieriumi. Užberiame žirnių ar pupelių ir lengvai paspaudžiame, kad kepant tešlos kraštai kuo mažiau pasislinktų žemyn. Kepame iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 min.

Išimtą iš orkaitės pagrindą gerai ataušiname. Ant atvėsusios tešlos šaukštu paskleidžiame karamelinį kremą, paviršių išlyginame.

Nuo švariai nuplautų obuolių bulvių skustuku nuskutame įvairaus ilgio ir pločio juostelių, užgriebdami dalį žievelės. Pradėdami nuo vidurio, įvairiai sukdami ir kaišiodami obuolių atplaišas, formuojame rožių žiedlapius ir „sodiname“ juos į plikytą kremą. Vis palaistome citrinos sultimis, kad obuoliai mažiau ruduotų. Taip roželėmis užklojame visą pyrago paviršių.

Baigę formuoti ir dėlioti rožytes, pyrago paviršių aptepame abrikosų uogiene arba apšlakstome cukraus sirupu.

Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį ar šiek tiek ilgiau, kol pyrago pagrindas visiškai iškepa, o obuolinių roželių žiedlapiai šiek tiek paruduoja ir dailiai pasiraito.

Iškepusio ir pravėsusio pyrago paviršių pabarstome milteliniu cukrumi. Pjaustome tik visiškai atvėsusį.

http://ausrra.blogspot.com

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: