Pradinis / Receptai / Patiekalai Didžiajam penktadieniui: išskirtiniai receptai

Patiekalai Didžiajam penktadieniui: išskirtiniai receptai

Didysis penktadienis – diena, kai rekomenduojama nevalgyti mėsos bei riebių patiekalų. Šiais laikais dėl parduotuvių asortimento gausos pasninko laikytis itin lengva. Netradiciniais patiekalų receptais, kurie puikiai tiks ir šiai dienai, dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Kepti baklažanai su parmezano sūriu

Reikės: alyvuogių aliejaus, 2 didelių kiaušinių, 100 g džiūvėsėlių, 1 šaukštelio raudonėlio, žiupsnelio druskos ir pipirų, pusės šaukštelio džiovintų bazilikų, 2 didelių baklažanų, 75 g tarkuoto parmezano sūrio bei papildomų 2 valgomųjų šaukštų parmezano sūrio papuošti, 1 kg pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais ir 170 g plėšyto mocarelos sūrio.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Ištepkite kepimo indą alyvuogių aliejumi ir padėkite į šoną. Dubenyje sumaišykite išplaktus kiaušinius su dviem valgomaisiais šaukštais vandens. Kitame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, 75 gramus parmezano sūrio ir prieskonius. Supjaustytas baklažanų skilteles merkite į kiaušinių masę, kol skiltelės visiškai pasidengs, o tada – į džiūvėsėlių. Ištraukę skilteles nuvalykite perteklinę džiūvėsėlių masę ir dėkite jas į skardą. Kepkite skilteles iš vienos pusės tol, kol gražiai paruduos, tai gali užtrukti apie 20–25 minutes. Vėliau skilteles apverskite ir kepkite dar 10–15 minučių. Ištraukite baklažanų skilteles iš orkaitės ir įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Supilkite 400 gramų pomidorų padažo į kepimo indą, vienu sluoksniu sudėkite baklažanų skilteles ir jas apliekite dar 400 gramų pomidorų padažo bei mocarelos sūriu. Visus sudėtus baklažanus apliekite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite kepinį dviem valgomaisiais šaukštais parmezano sūrio. Orkaitėje kepkite apie 20–25 minutes, kol sūris apkeps.

Lėtai troškintas afrikietiškas riešutų ir batatų troškinys

Reikės: 800 g (2 skardinės) smulkintų konservuotų pomidorų, 50 g kalendros lapų, 125 g riešutų sviesto, 3 česnako galvučių, 1 valgomojo šaukšto malto kumino, žiupsnelio druskos, žiupsnelio cinamono, žiupsnelio paprikos miltelių, 1,5 kg batatų (maždaug 6 vnt.), 425 g avinžirnių, 235 ml vandens, 530 g lapinių kopūstų („kale“) bei papildomų susmulkintų riešutų ar kalendros papuošti.

Pomidorus, kalendros lapus, riešutų sviestą, česnakus bei prieskonius sudėkite į smulkintuvą ir trinkite tol, kol masė taps vientisa ir puri. Viską sudėkite į lėto virimo puodą, įmaišykite maždaug 3 cm dydžio supjaustytus batatų gabaliukus, avinžirnius ir vandenį. Virkite troškinį apie 7 valandas žemos temperatūros režimu arba 3 valandas aukštos temperatūros režimu. Likus 30 minučių sudėkite lapinius kopūstus.  Jeigu lėto virimo puodo neturite, nenusiminkite. Šį troškinį troškinimo inde su dangčiu galite gaminti ir orkaitėje. Troškiniui orkaitę įkaitinkite iki 170 °C ir kepkite jį apie 45–50 minučių, likus 15 minučių iki kepimo pabaigos sudėkite lapinį kopūstą.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: