Tradicinis Užgavėnių patiekalas – blynai, kurie nebūtinai turi būti saldūs ar tokie, kuriuos mes esame pripratę valgyti kasdien. Per šias Užgavėnes palepinkite savo artimuosius ne tik blynais su šilauogėmis, bet ir blynais be glitimo, su morkomis ar net ožkos sūriu. Šiais įdomiais blynų receptais dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Purūs blynai su šilauogėmis
Reikės: 2 stiklinių miltų, 2 valgomųjų šaukštų cukraus, 4 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, ¼ arbatinio šaukštelio druskos, 1 kiaušinio, 1 su puse stiklinės grietinėlės, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 1 stiklinės šilauogių.
Paruošimas: sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską dubenyje. Išmaišytoje masėje padarykite viduryje duobutę. Į ją įmuškite kiaušinį, supilkite grietinėlę bei vanilės ekstraktą. Maišykite viską tol, kol pavirs į vieną masę, ir sudėję šilauoges vėl viską švelniai išmaišykite. Blynus keptuvėje kepkite tol, kol jie gražiai paruduos.
„Blynai bus puresni, jeigu miltus pirmiausia persijosite“, – patarimu dalijasi A. Poleninas.
Blynai be glitimo
Reikės: 1 banano, 2 kiaušinių, pusės stiklinės avižų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, ¼ arbatinio šaukštelio cinamono.
Paruošimas: visus ingredientus suberkite į dubenį, įdėkite sutrintą bananą ir gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite blynus.
„Nepamirškite, kad blynus galite kepti naudodami ne tik paprastą, bet ir kokosų aliejų. Šis suteiks blynams kokosų aromato“, – sako A. Poleninas.
Blynai su morkomis
Reikės: 1 kiaušinio, ¾ stiklinės pieno, ¾ stiklinės plonai tarkuotų morkų, alyvuogių aliejaus.
Paruošimas: sudėkite visus ingredientus į vieną dubenį ir gerai išmaišykite. ¾ stiklinės smulkiai tarkuotų morkų galite pakeisti kitomis daržovėmis ar vaisiais – moliūgais, obuoliais, bananais ir panašiai. Į tešlą įberkite riešutų ar šokolado gabaliukų, mat jie blynams suteiks visai kitokio skonio. Kiekvieną pusę kepkite po 1–2 minutes. Iškeptus blynus patiekite su gardžiu klevų ar kitokiu sirupu.
Blynai su ožkos sūriu
Reikės: 450 g ožkos sūrio, 2 kiaušinių, 4 valgomųjų šaukštų cukraus, ½ arbatinio šaukšto kepimo miltelių, 1 stiklinės miltų, žiupsnelio druskos, 6 valgomųjų šaukštų aliejaus.
Paruošimas: į didelį dubenį sudėkite ožkos sūrį ir šakute sutrinkite iki vientisos masės. Sudėkite kiaušinius, cukrų, druską, ¾ stiklinės miltų ir masę maišykite tol, kol ji taps vientisa. Kitame mažame dubenyje sudėkite likusius miltus. Paėmę ¼ jau pagamintos tešlos išvoliokite ją miltuose ir suformuokite norimą blynelio formą. „Nepamirškite, kad nuo tešlos reikėtų nuvalyti miltų perteklių, mat kitaip blynai keptuvėje greičiau sudegs nei iškeps. Keptuvėje pakaitinkite aliejų ir kiekvieną blyną kepkite po 2–3 minutes, paskui apverskite. Iškeptus blynus galite patiekti su grietine, medumi ar mėgstama uogiene“, – receptu dalijasi A. Poleninas.
Pixabay.com nuotr.