Reda Štarė Audra Pakalnytė
Gimė: Vilniuje Gimė: Kaune
Vadybininkė Vadybininkė
Gyvena: 4 metus Kvala Lampūre, Malaizijoje Gyvena: 5 metus Kvala Lampūre, Malaizijoje
Moto: Reikia nebijoti siekti to, ko tikrai nori Moto: Carpe diem (Gyvenk šiandiena)
„Plate Culture“ – tai novatoriška dviejų lietuvaičių idėja, orientuota į turistus, kuriems įdomu pažinti kultūrą iš vidaus, ir kurie yra neabejingi tikram, autentiškam maistui. Reda Štarė ir Audra Pakalnytė sukūrė galimybę turistams, keliaujantiems Malaizijoje, užsisakyti vakarienę pas vietinius, kur jie gali paragauti namų gamybos maisto, susitikti su įdomiais vietiniais žmonėmis ir praleisti laiką dalindamiesi istorijomis apie gyvą šių dienų kultūrą.
Kaip kilo mintis valgymo kultūrą paversti verslu?
Reda: Ši idėja gimė iš kelionių patirties. Man pasisekė, kadangi gyvenime teko keliauti visiškai neribojant savęs laiku. Per šias keliones man buvo svarbu ne tik pažinti pačią kultūrą, bet ir išragauti vietinio maisto. Deja, ne visada pavykdavo surasti tas vietas, kur valgo vietiniai. Juk dažniausiai jie valgo namuose! Ne kartą buvau pakviesta ir pas vietinius į namus. Galiu drąsiai sakyti, jog tai buvo pats skaniausias kelionėse ragautas maistas. Beje, tas maistas susipindavo su kultūros pažinimu iš vidaus. Iš kelionės įspūdžių ir gimė „Plate Culture“ (www.plateculture.com) idėja. Šiuo metu atsiliepimai apie mūsų veiklą Malaizijoje yra tik patys geriausi.
Ar pasakojate svetimšaliams apie Lietuvą, ar ji jiems įdomi?
Audra: Galima sakyti, kad esame lyg Lietuvos ambasadorės. Sutikti žmonės domisi Lietuva, ji visiems atrodo labai egzotinė šalis. Stengiamės perteikti jos autentiškumą, kultūrą ir istoriją – kviečiame žmones atvykti ir aplankyti mūsų gimtinę.
Kuo gyvenote, kur dirbote ir kokie įvykiai paskatino kurti savo verslą?
Reda: Mano vaikystė prabėgo Trakuose, nuostabioje gamtoje su pilnu kiemu draugų. Keturiolikos metų persikėliau į Vilnių, kur toliau tęsiau mokslus Vilniaus licėjuje. Baigiau matematikos studijas Vilniaus universitete ir įsidarbinau SEB banke, kuriame kopiau karjeros laiptais. Paskutinės pareigos buvo tarptautiniame banko skyriuje Rygoje, kur teko dirbti su gyvybės draudimo produktų kūrimu Lietuvos, Latvijos, Estijos bei Ukrainos rinkoms. Tačiau gyvenimas labai stipriai keitėsi po mano metų kelionės po Indiją ir Pietryčių Aziją. Grįžusi iš jos susidomėjau verslais, kurie yra susiję su žmonių elgsena, todėl paskutinės mano pareigos Lietuvoje buvo reklamos agentūros direktorė. Šiuo metu visu tempu dirbu su mūsų startuoliu „Plate Culture“.
Audra: Esu iš Kauno. Vytauto Didžiojo universitete studijavau anglų filologijos bei verslo administravimo studijas, taip pat aktyviai dalyvavau AIESEC (didžiausia pasaulyje studentų valdoma organizacija, skatinanti tarpkultūrinį bendradarbiavimą) veikloje, per kurią ir pamilau skirtingas kultūras bei keliavimą. Dar studijų metais turėjau draugų iš 100 pasaulio šalių. Po studijų išvykau į Jungtinius Arabų Emyratus, kur Dubajuje vadovavau nevyriausybinės organizacijos veiklai. Po to porą metų padirbėjusi Lietuvoje išvykau į Malaizijos sostinę Kvalą Lumpūrą. Čia teko dirbti su pora sėkmingai veiklą vystančių startuolių, kurie dabar jau yra parduoti. Pastaruosius metus vadovavau žmogiškųjų išteklių departamentui vienoje iš didžiausių Malaizijos užsakomųjų paslaugų įmonių. Kai įgriso darbas didelėje įmonėje, supratau, kad laikas pradėti savo verslą. Taip ir atsirado „Plate Culture“.
Ar darbas ir yra tas dalykas, kuris kiekvieną dieną motyvuoja?
Audra: Papildomos motyvacijos iš ryto tikrai nereikia, kai darai tai, kas tau patinka. Labiausiai džiugina, kai kiekvieną dieną matai savo darbo rezultatus. Jie dar labiau motyvuoja. Kitą dieną nori padaryti dar daugiau, kad būsimi rezultatai būtų dar didesni.
Reda: O mane įkvepia sutikti žmonės. Ypač dabar mes sutinkame labai daug įvairių ir įdomių žmonių. „Plate Culture“ mums leidžia ne tik juos sutikti, bet ir paragauti jų nuostabių kulinarinių šedevrų. Mūsų tikslas, kad tai galėtų patirti vis daugiau į Malaiziją atkeliaujančių žmonių.
Jūsų verslo idėja tikriausiai leidžia jaustis ypatingoms…
Reda: Nesijaučiame, kad kažkas neeilinio vyktų mūsų gyvenime. Nuostabą dažniau jaučiame iš aplinkinių žmonių. Jie dažnai stebisi, iš kur turėjome tiek drąsos pradėti verslą Azijoje… Stebisi ir pačios idėjos novatoriškumu. Mus tai pozityviai nuteikia ir įkvėpia!
Kelionės – tai verslo dalis ar pomėgis?
Reda: Man kelionės yra laisvalaikis…
Audra: Aš laisvą laiką praleidžiu su draugais keliaudama po kaimynines šalis: Kambodžą, Tailandą, Vietnamą, Indoneziją ar kitus Malaizijos regionus bei nuostabias jos salas. Kadangi čia yra stipri maisto kultūra, kartais važiuojame pora valandų į kitą miestą vien tik paragauti tam tikro patiekalo, kuris patiekiamas tik tame mieste.
Kadangi netrumpai gyvenate Malaizijoje, tai ir tikrieji Jūsų namai dabar yra ten…
Reda: Esu gyvenusi daugelyje šalių, tačiau nuolat grįžtu į Vilnių. Man labai patinka šis miestas, ypač vasarą. Nors matau, kad dirbdama su „Plate Culture“ vis mažiau laiko praleisiu Vilniuje, tačiau Vilnius visada bus mano namai.
Audra: Penkerius metus gyvenu Kvala Lumpūre… Čia yra mano namai… Toli nuo tikrųjų namų Kaune… Gyvenimas Malaizijoje niekada nenuobodus, tai yra didelis kultūrų puodas su daug skirtingų tradicijų, papročių, virtuvių ir švenčių. Čia amžina vasara, oro temperatūra svyruoja nuo +25 iki +35 laipsnių nakties ir dienos metu, dėl to visi yra laimingesni bei laisvesni.
Ko, Jūsų manymu, trūksta Lietuvoje?
Reda: Nematau, kad kažko trūktų mano gimtajam miestui. Pagyvenusi kitose šalyse įsitikinau, kad problemos visur panašios. Svarbiausia nuo jų nebėgti, o keisti tai, kas nepatinka.
Ar į Lietuvą dar sugrįžtate?
Audra: Grįžtu į Lietuvą bent kartą per metus. Pirmas dalykas, ko pasiilgstu, tai mamos gaminto maisto. Laikas Lietuvoje būna suplanuotas kiekvienai dienai, kad suspėčiau susitikti su visais norinčiais ir tais, kurių labai pasiilgstu. Dažniausiai laiką leidžiu atostogaudama su šeima bei susitikinėdama su artimiausiais draugais.
Tegul maisto skonis ir kvapai parvilioja Jus į Lietuvą dar dažniau.
Kalbėjosi Ieva Ąžuolaitytė