Senovinis plokštainis (pyragas) trapiu pagrindu ir su varškės bei razinų įdaru. Purus purus, minkštutis, pilnas skonių.
20×20 cm arba 20×30 cm kepimo formai:
Pyrago pagrindui:
195 g miltų
¼ šaukštelio kepimo miltelių
100 g minkšto sviesto
90 g cukraus
1 vidutinio kiaušinio
Pagrindui aptepti:
2 šaukštų marmelado (apelsinų džemo)
žiupsnelio cinamono
Pyrago įdarui:
200 g varškės
100 g cukraus
80 g minkšto sviesto
6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių
20 g miltų
1 šaukšto apelsinų džemo
saujelės (apie 40 g) razinų
Pabarstyti:
miltelinio cukraus
Gaminimo eiga:
Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto ir cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.
Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių.
Kepkite 190 °C orkaitėje apie 25–30 minučių (arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs).
Pyragą palikite atvėsti skardoje.
Atvėsusį pyragą apibarstykite milteliniu cukrumi.
Patarimai, pastebėjimai:
Jei tešla bus kiek minkšta kočioti, įdėkite ją į šaldytuvą 10 minučių.
Įdarui naudojau varškę iš pakelio. Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto iš viso 300 g).
Naudojau 20×20 cm kepimo formą, bet tiks ir kiek didesnė 20×30 cm.
Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau atskiroje didelėje skardoje. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį. Kočiojau iškart ant kepimo popieriaus.