Pradinis / Receptai / Plokštainis „Palangos varškėtis“

Plokštainis „Palangos varškėtis“

Senovinis plokštainis (pyragas) trapiu pagrindu ir su varškės bei razinų įdaru.

Nuostabus, puikus, fantastiškas varškės pyragas! Senoviškas lietuviškas. Purus purus, minkštutis, pilnas skonių. Magiškai skanus!

20×20 cm arba 20×30 cm kepimo formai:

Pyrago pagrindui:

195 g miltų
¼ šaukštelio kepimo miltelių
100 g minkšto sviesto
90 g cukraus
1 vidutinio kiaušinio

Pagrindui aptepti:

2 šaukštų marmelado (apelsinų džemo)
žiupsnelio cinamono

Pyrago įdarui:

200 g varškės
100 g cukraus
80 g minkšto sviesto
6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių
20 g miltų
1 šaukšto apelsinų džemo
saujelės (apie 40 g) razinų

Pabarstyti:

miltelinio cukraus

Gaminimo eiga:

Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.

Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto ir cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.

Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių.

Kepkite 190 °C orkaitėje apie 25–30 minučių (arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs).

Pyragą palikite atvėsti skardoje.

Atvėsusį pyragą apibarstykite milteliniu cukrumi.

Patarimai, pastebėjimai:

Jei tešla bus kiek minkšta kočioti, įdėkite ją į šaldytuvą 10 minučių.

Įdarui naudojau varškę iš pakelio. Reikės 6 vidutinių arba 5 didelių kiaušinių (be lukšto iš viso 300 g).

Naudojau 20×20 cm kepimo formą, bet tiks ir kiek didesnė 20×30 cm.

Tešlą pagrindui iškočiojau kiek didesnę nei kepimo formos pagrindas ir kepiau atskiroje didelėje skardoje. Iškepusią apipjausčiau pagal pagrindo dydį. Kočiojau iškart ant kepimo popieriaus.

www.bakingsecrets.lt

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: