Pradinis / Receptai / Pyragas su vyšnių įdaru

Pyragas su vyšnių įdaru

_MG_4270

Artėjant naujam uogų sezonui atlaisvinkime vietą šaldiklyje: sunaudokime nuo praėjusios vasaros užsilikusias ir per žiemą nesuvalgytas šaldytas uogas: vyšnias, braškes, mėlynes. Išsikepkime labai paprastą, greitai pagaminamą ir be galo skanų pyragą, patiksiantį tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Vienam 22 cm skersmens arba dviem 10 cm pyragams reikės:

  • 125 g miltų
  • 110 g sviesto
  • 3 valgomųjų šaukštų šalto vandens
  • 400 g šaldytų vyšnių be kauliukų (vyšnias galite keisti kitomis uogomis arba jų mišiniu)
  • ¼ puodelio cukraus
  • 1 valgomojo šaukšto kukurūzų krakmolo
  • 1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių
  • Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 kiaušinio
  1. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, dėkite į maisto smulkintuvą kartu su miltais.
  2. Keliais pulsuojančiais paspaudimais maišykite, kol gausite stambius trupinius.
  3. Supilkite šaltą vandenį ir vėl trumpam įjunkite maisto smulkintuvą.
  4. Gautus trupinius iškrėskite ant maistinės plėvelės, suformuokite gumulą ir dėkite valandai į šaldytuvą.
  5. Pasiruoškite įdarą. Nutarkuokite gerai nuplautos citrinos žievelę.
  6. Atitirpusias uogas užpilkite cukrumi ir krakmolu, dėkite citrinos žievelę ir vieną valgomąjį šaukštą citrinos sulčių. Viską sumaišykite.
  7. Praėjus valandai išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į dvi dalis jei planuojate kepti vieną didelį pyragą, arba į keturias – jei kepsite du mažesnius. Paviršių, ant kurio kočiosite tešlą, pabarstykite miltais. Iškočiokite du arba keturis plonus tešlos lakštus.
  8. Vieną tešlos lakštą atsargiai įklokite į sviestu pateptą kepimo indą, nupjaukite tešlos perteklių.
  9. Supilkite paruoštas uogas.
  10. Atsargiai imkite likusį tešlos lakštą ir uždenkite indą. Kraštus sandariai užspauskite, nupjaukite atlikusią tešlą. Išplakite kiaušinį su vienu valgomuoju šaukštu vandens ir konditeriniu teptuku tolygiai aptepkite pyrago viršų. Peiliu padarykite 4 įpjovimus.
  11. Kepkite iki 170°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 30 minučių arba kol tešla taps gražios auksinės spalvos. Iškepus leiskite šiek tiek atvėsti, pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite.

 

Ar žinojote? Šaldytos uogos – daug sveikiau nei uogienės, į kurias paprastai dedamas didelis kiekis cukraus. Šaldant nežūna uogose esantys vitaminai, tačiau prieš šaldant uogas, reikia nepamiršti, jog kuo šviežesnė uoga – tuo geriau. Geriausiai šaldymui tinka nuo -18 iki -23 laipsnių temperatūra. Jei uogas užšaldysite žemesnėje nei -18 laipsnių temperatūroje, jas suvartokite per ateinančius 8-12 mėnesių. Žemesnėje nei -8 laipsniai temperatūroje užšaldytas uogas suvartoti reikėtų per tris mėnesius. Lengvai formą prarandančias uogas (braškes, avietes, gervuoges) nuplovę ir nusausinę šaldykite sandariuose indeliuose, o vyšnioms, serbentams, agrastams tiks ir maišeliai.

Komentaras

  1. Mmmm… kaip skaniai atrodo:) keliauju i virtuve vysniu ieskoti:) Aciu uz puiku recepta!

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: