Kalbant apie rauginto pieno produktus – kefyrą, jogurtą, pasukas – dažnai yra šnekama ir apie gerąsias bakterijas, kurios daro itin teigiamą poveikį žmogaus organizmui. VUL Santaros klinikų vaikų ligoninės gydytojas docentas Vaidotas Urbonas sako, kad rauginto pieno produktai itin naudingi žarnynui, tačiau geriausia juos vartoti profilaktiškai, o ne jau susirgus.
„Vasara toks metas, kai itin lengva pasigauti ne tik infekcines žarnyno ligas, bet ir kvėpavimo takų. Neapdairiai nuplauti vaisiai, smarkiai šaldomos patalpos gali greitai tapti ligos priežastimi. Pastebėta, kad profilaktiškai vartojant probiotikus, t. y. gerąsias bakterijas, kurių gausu jogurte ir kefyre, rečiau susergama minėtomis ligomis, o jau susirgus – lengviau pasveikti. Taip yra todėl, kad sergant sutrinka žarnyno mikrobiota, o pieno rūgšties bakterijos gamina medžiagas, pasižyminčias antibakterinėmis savybėmis, kurios padeda greičiau atkurti sutrikusią žarnyno veiklą“, – sako doc. V. Urbonas.
„Viską reikėtų vartoti su saiku. Jeigu jūsų organizmas toleruoja laktozę ir pieno baltymą, mėgaukitės įvairove, tačiau su saiku. Reikėtų vartoti ir jogurtą, ir kefyrą, ir kitus pieno produktus. Vieną dieną galima išgerti stiklinę kefyro, kitą – suvalgyti indelį jogurto, nes šiuose produktuose esančios gerosios bakterijos yra skirtingos“, – aiškina ekspertas.
Kaip teigia jis, svarbu rinktis tuos produktus, kurie sudėtyje turi gyvųjų bakterijų. „Dabartinis asortimentas prekybos centruose yra labai gausus, todėl tereikia paskaityti etiketes ir išsirinkti tuos produktus, kurie sudėtyje turi gyvųjų bakterijų“, – priduria V. Urbonas.
Kaip teigia gydytojas, raugintus pieno produktus geriau rinktis ir todėl, kad juose yra mažiau cholesterolio, laktozės, o naudingųjų medžiagų tiek pat, kiek ir piene. „Rauginti pieno produktai yra vertinami ne tik dėl uždegimo slopinamųjų savybių, bet ir dėl naudingųjų mineralinių medžiagų gausos – juk tai puikus kalcio šaltinis, taip pat piene ir pieno produktuose gausu vitamino B12, B6, magnio, kalio. O netoleruojantiems laktozės rauginti pieno produktai gali tapti netgi išeitimi – juose šio pieno cukraus yra kur kas mažiau negu piene“, – aiškina V. Urbonas.
„Gerosios bakterijos yra tik viena dalis, tačiau dar yra keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis, – tai riebumas ir cukraus kiekis. Natūraliai rauginti produktai nėra saldūs, todėl dažnai ir nelabai mėgstami, ypač vaikų. Pirkdami kefyrą ar jogurtą rinkitės natūralius. Juos paskaninti galite įsiberdami šviežių uogų, sėlenų ar mėgstamų sėklų. Taip produktas taps dar maistingesnis ir naudingesnis“, – patarimais dalijasi doc. V. Urbonas.