Reikės:
180 g ryžių (labai tinka nuplikyti ryžiai, kurie net išvirę lieka birūs),
2 vidutinio dydžio kalmarų (200 g),
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
1 svogūno,
pagal skonį šviežių arba džiovintų aitriųjų paprikų,
70 ml balto sausojo vyno,
250 g pomidorų (geriau iš skardinės, be odelės, bet galite naudoti nuplikytus ir nuluptus šviežius pomidorus),
1 šaukšto smulkintų šviežių petražolių,
1 šaukšto smulkintų šviežių bazilikų (galima keisti džiovintais),
šiek tiek šviežio mairūno (galima keisti džiovintu),
druskos.
Gaminimas:
Kalmarus nuvalykite. Naudokite tik kalmaro mantiją. Ją supjaustykite žiedais.
Svogūną smulkiai supjaustykite.
Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame apkepkite svogūną ir aitriąsias paprikas (apie 2 minutes).
Sudėkite kalmarų žiedus, vėl trumpai apkepkite.
Padidinkite ugnį, supilkite vyną ir palaukite, kol jis išgaruos.
Tada sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus (jei naudojate iš skardinės, jų pjaustyti jau nebereikia) ir paskaninkite druska. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 10−15 minučių, kartais pamaišydami.
Pabaigoje suberkite smulkintas šviežias petražoles, bazilikus ir mairūną (jei naudojate džiovintus prieskonius, juos sudėkite kartu su pomidorais).
Patiekite su ryžiais. Skanaus!