Pradinis / Receptai / Desertų su sezoninėmis uogomis receptai

Desertų su sezoninėmis uogomis receptai

Itin anksti šiemet Lietuvoje sušilus orams, gausiai užderėjo uogų. Specialistų teigimu, daugiausia sveikatai vertingų medžiagų jose, kai uogos šviežios, dėl to nereikėtų iš karto suskubti jų šaldyti ar konservuoti. Lietuviško prekybos tinklo maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas rekomenduoja „atsivalgyti“ šviežių uogų ir dalijasi receptais, kaip panaudoti lietuvių taip mėgstamas sezonines uogas.

Braškių iešmeliai, arba braškinis „šašlykas“

Šiam desertui reikės: biskvito, braškių, baltojo šokolado.

„Jeigu turite laiko, šio deserto pagrindą – biskvitą – gaminkite patys. Jeigu vis dėlto laiko stokojate, parduotuvėse tikrai rasite jau iškeptų biskvitų, kurie puikiai tiks šiam desertui. Pirmiausia supjaustykite biskvitą. Tai galite padaryti ne tik peiliu – naudokite sausainių formeles ir biskvitą pjaustykite taip, kaip jums labiausiai patinka: širdelės, kvadrato, žvaigždės ar kitomis formomis“, – sako A. Poleninas.

Ant medinio ar plastikinio iešmelio užmaukite biskvitą, pjaustytą braškę ir taip kartokite, kol iešmelis bus užpildytas. Iešmelius apliekite lydytu baltuoju šokoladu ir palikite maždaug 10 minučių išdžiūti.

Jeigu norisi saldesnio ar šiek tiek „šlapesnio“ deserto, biskvitą galite sulaistyti kava, trintų braškių ir pieno mišiniu ar kitu patinkančiu skysčiu. Biskvitus galite pertepti jums patinkančiu kremu, pavyzdžiui, šokoladiniu ar riešutų.

Vyšnios, trešnės ir ledai

Šis receptas itin nesudėtingas. Patiekalui reikės 4 spurgų, 400 g vyšnių arba trešnių, šokoladinių ledų, cukraus, vanilinio cukraus, vandens, juodojo arba pieniško šokolado.

Jau pagamintas spurgas su įdaru suplėšykite ir sudėkite į desertui skirtus indus – tai gali būti ledų taurės, paprasti dubenėliai ar net mažos lėkštės. Iš visų 400 g vyšnių ar trešnių uogų išimkite kauliukus ir pusę jų sutrinkite trintuvėje. Likusias uogas, taip pat ir sutrintas, sudėkite į keptuvę, pagal skonį į ją įberkite cukraus, taip pat vanilinio cukraus.

Kepinkite nuolat maišydami apie 25 minutes ant vidutinio kaitrumo ugnies. Ant spurgų pagrindo užpilkite šiek tiek uogų padažo, įdėkite 1–2 rutuliukus šokoladinių ledų, vėl užpilkite uogų masės ir viską pabarstykite tarkuotu juoduoju šokoladu. Desertą taip pat galite puošti vafliniais vamzdelio ar kitais lazdelės formos sausainiais.

„Gamindami pagal šį receptą būkite kūrybingi. Spurgas galima pakeisti į plikytus ar biskvitinius sausainius, vietoj vyšnių ar trešnių galima naudoti ir kitokias uogas. Pasitelkite fantaziją ir tai, ką labiausiai mėgstate“, – sako A. Poleninas.

Spanguolių ledinukai

Norint paruošti spanguolių ledinukus, reikės vandens, cukraus, spanguolių.

Puode ant vidutinės ugnies užkaiskite 2 puodelius vandens, suberkite 2 puodelius cukraus. Virkite nuolat pamaišydami, kol cukrus visiškai ištirps ir skystis sutirštės. „Jokiu būdu masės neužvirinkite. Jei taip atsitiko, leiskite cukraus ir vandens masei kiek atvėsti“, – patarimu dalijasi ekspertas.

Į jau nuplautų ir nusausintų spanguolių indą supilkite cukraus sirupą, pamaišykite, uždenkite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. Ištraukę uogas jas nusausinkite, paskleiskite ant didelės kepimo skardos, ant uogų užberkite puodelį cukraus ir švelniai kratykite skardą, kol cukraus bus ant visų uogų.

„Cukruotas uogas mentele perkelkite ant švaraus kepimo popieriaus ir neuždengtas palikite apie valandą arba kol jos išdžius“, – receptu dalijasi „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Scroll To Top