Ar prisimenate, kaip vaikystėje gamindavote irisus? Net būdami vaikai mokėjome išsivirti karamelę. Šis receptas labai panašus ir puikiai tiks, kai reikia karamelės kokiam nors kepiniui gaminti ar papuošti.
100 g cukraus
45 g minkšto sviesto
60 ml grietinėlės (35 proc.)
pusės šaukštelio druskos
Gaminimo eiga:
Cukrų pakaitinkite ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol jis ištirps ir taps rudos, gintarinės spalvos.
Tuomet dėkite gabaliukais supjaustytą minkštą sviestą, maišykite ir palaukite, kol ištirps (apie 2–3 minutes).
Iš lėto supilkite kambario temperatūros grietinėlę, pavirkite dar minutę. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite druską. Prieš naudojimą karamelę atvėsinkite. Šaldytuve karamelę galima laikyti apie 2 savaites.
Patarimai, pastebėjimai. Visi produktai turi būti kambario temperatūros. Virkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami. Grietinėlę pilkite po truputį, taip pat nuolat maišydami.