Pradinis / Receptai / Plokštainis „Magdė“

Plokštainis „Magdė“

Senovinis trapios tešlos plokštainis „Magdė“, perteptas marmeladu, cinamonu ir kakaviniu kremu su želatina. Labai skanus ir ne toks sunkus pagaminti, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

20 cm kvadratinei kepimo formai:

Trapiam pagrindui:

130 g miltų
35 g cukraus
100 g minkšto sviesto
pusės vidutinio kiaušinio
pusės šaukštelio vanilės ekstrakto

Marmelado ir cinamono sluoksniui:

2 šaukštų (30 g) apelsinų marmelado ar abrikosų džemo
pusės šaukštelio cinamono

Kakaviniam kremui su želatina:

75 g minkšto sviesto
140 g saldaus sutirštinto pieno
15 g kakavos
12 g želatinos
90 g vandens
165 g cukraus
3 vidutinių kiaušinių baltymų (iš viso 100 g)
4 g (apie 1 šaukštelį) citrinos rūgštelės

Pabarstyti:

Trapios tešlos likučių ar sausainių trupinių

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
  2. Gaminkite trapų pagrindą. Dubenyje išplakite minkštą sviestą ir cukrų. Įmuškite kiaušinį ir supilkite vanilę. Viską plakite iki purios masės, kol ištirps cukraus kristalai. Suberkite miltus ir dar maišykite, kol tešla sušoks į vientisą masę. Tešlą iškočiokite ir įklokite į kepimo formą, subadykite šakute, kad išeitų oras. Kepkite 20 minučių. Iškeptą pagrindą atvėsinkite.
  3. Ant atvėsusio pagrindo užtepkite marmelado ir cinamono mišinį.
  4. Gaminkite kakavinį kremą. Minkštą sviestą gerai išplakite su saldintu sutirštintu pienu ir kakava. Atidėkite į šoną. Želatiną užpilkite 30 g karšto vandens ir ištirpinkite. Kiaušinių baltymus iki standumo išplakite kartu su citrinos rūgštele. Cukrų ir likusį vandenį (60 g) supilkite į nedidelį puodelį ir virkite, kol ištirps cukraus kristalai ir susidarys sirupas. Toliau plakdami į baltymus supilkite ištirpusią želatiną, vėliau plona srovele supilkite karštą cukraus sirupą. Plakite, kol masė atvės. Į sviesto ir kakavos mišinį įmaišykite baltymų masę.
  5. Ant perteptos tešlos pagrindo paskleiskite kakavinį kremą, išlyginkite paviršių. Kepimo formą uždenkite plėvele ir statykite į šaldytuvą 2–3 valandoms, kol kremas sustings.
  6. Puoškite trapios tešlos ar sausainių trupiniais.

Patarimai, pastebėjimai:

Trapios tešlos pagrindą geriausia kočioti ant kepimo popieriaus (galima iškočioti šiek tiek didesnį kvadratą nei kepimo forma, liks trupinių pabarstyti) ir kepti didesnėje skardoje, o vėliau apipjaustyti pagal formą, kurią naudosite pyragui sluoksniuoti (20×20 cm). Jokiu būdu tešlos nesuplokite rankomis, antraip bus kietas pagrindas.

Kremas greitai stingsta, todėl reikia dirbti greitai ir būti viską pasiruošus, nesiblaškyti. Taip į išplaktus baltymus maža srovele reikia supilti karštą cukraus sirupą. Tai darykite nuolat maišydami.

Pagrindui aptepti naudojau 2 šaukštus abrikosų džemo. Atrodytų, nedaug, bet pyragas ir taip saldus, kitąkart dėčiau tik šaukštą arba naudočiau rūgštesnį džemą ar apelsinų marmeladą.

Pyragą apibarsčiau trapios tešlos trupiniais (turėjau likučių nuo kito pyrago).

Pyragas sustingo per kelias valandas.

www.bakingsecrets.lt

 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Scroll To Top