Šį šeštadienį paskutinėje šio sezono „Gardu Gardu“ laidoje kulinarijos šefai pagamins saldų pagrindinį patiekalą, kuris labiausiai tiktų savaitgalio pusryčiams, – ryžių apkepą, pagardintą uogiene, ir juodojo šokolado desertą, kuris labai tinka vakarėliams.
Ryžių apkepas
Reikės:
- 200 g trumpagrūdžių ryžių
- 700 ml pieno
- 3 kiaušinių
- 180 g cukraus
- 50 g razinų
- 50 g kedrinių pinijų riešutų
- 80 g sviesto
- 1 valg. š. miltų
- 2 cinamono lazdelių
Išbrinkinti vandenyje razinas.
Pieną supilti į gilią keptuvę, sudėti cinamono lazdeles ir suberti pusę cukraus normos. Retkarčiais pamaišant užvirti pieną, suberti ryžius ir sumažinti kaitrą. Virti nuolat maišant, kol ryžiai išbrinks ir masė taps tiršta. Nukelti nuo ugnies, išimti cinamono lazdeles ir dėti sviestą. Gerai išmaišyti, kol sviestas visiškai ištirps.
Atskirame dubenyje išplakti kiaušinius su likusia dalimi cukraus. Tada suberti riešutus, išbrinkusias razinas ir pusę šaukšto miltų. Viską gerai išmaišyti ir į gautą masę supilti ryžius. Permaišyti. Gautą masę supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą. Kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
Juodojo šokolado desertas taurėje su mangų ir pasiflorų ledais
Desertui reikės:
- 300 g juodojo šokolado
- 300 g grietinėlės
- 50 g stiprios kavos
- Mėgstamų sausainių arba vaflių trupinių
Ledams reikės:
- 400 g šaldytų mangų gabaliukų
- 60 g pasiflorų tyrės
- 200 g grietinėlės
- 50 g miltelinio cukraus
Užvirti grietinėlę ir užpilti ant šokolado, sumaišyto su stiprios kavos šlakeliu. Elektriniu trintuvu išmaišyti iki vientisos masės. Gautą masę išpilstyti į desertines taures. Paviršių apibarstyti turimų sausainių trupiniais ir padėti į šaldytuvą 2–3 valandoms.
Šaldytų mangų gabaliukus suberti į elektrinį smulkintuvą, įberti miltelinio cukraus ir susmulkinti iki smulkių trupinių. Tada supilti pasiflorų tyrę ir grietinėlę. Dar kartą gerai perplakti. Ledus patiekti kartu su juodojo šokolado desertu.
TV3 nuotr.