Pradinis / Receptai / Savaitgalio pietums – kiaulienos sprandinė moliūgų padaže ir apverstas obuolių pyragas

Savaitgalio pietums – kiaulienos sprandinė moliūgų padaže ir apverstas obuolių pyragas

Praūžus Helovinui ir įpusėjus rudens gėrybių naikinimo sezonui, laidoje „Gardu Gardu“– jaukūs rudeniški receptai savaitgalio pasisėdėjimams su šeima ar draugais. Ir, žinoma, kaip visada nepailstančio Gian Lucos minčių srautas su itališku akcentu bei tiesioginis ir žiūrovo ausiai labiau priimtinas Ali vertimas į lietuvių kalbą. Kaip sako pats Gian Luca, tai vienintelė pasaulyje kulinarinė televizijos laida su tiesioginiu vertimu.

Gian Luca „nuims naštą nuo pečių“ visiems, kurie niekaip nesugalvoja, kur panaudoti moliūgus arba jų likučius ir kaip džiaugtis šia vitamininga daržove visą sezoną. Jis pagamins labai vyrišką patiekalą ir, kaip pats teigia, suorganizuos pipirų bei mėsos vestuves lėkštėje. Tai bus kiaulienos sprandinė, troškinta moliūgų padaže. O po stipraus patiekalo Ali pradžiugins lengvai pagaminamu, bet įspūdingu  apverstu obuolių pyragu. Kadangi rudenį obuolių pyragu kvepia beveik visi namai, šį pyragą susigundys išbandyti kiekviena šeimininkė, nes liaupsių jam negailės nei pats Ali, nei temperamentingasis italas. Ali prisipažins, kad jam vienas mėgstamiausių konditerijos darbų yra dekoravimas, todėl ir studijoje iškepto pyrago virtuoziškas, bet kartu ir labai paprastas dekoravimas nepaliks abejingų.

Kiaulienos sprandinė moliūgų padaže

 500 g kiaulienos sprandinės

2 svogūnai

Ketvirtis vidutinio moliūgo

1 pakuotė prieskonių ruošinio kiaulienai

1 arb. š. ekologiško sultinio

Žiupsnelis grūstų juodųjų pipirų

Alyvuogių aliejus kepti

Švieži baziliko lapeliai

 

 

Troškintuve ant didelės kaitros alyvuogių aliejuje pakepinti pusžiedžiais smulkintus svogūnus. Kai jie tampa skaidrūs, suberti smulkiais kubeliais supjaustytą moliūgą.  Kai moliūgas apskrunda, užpilti daržoves samčiu kitame puode paruošto sultinio. Sumažinti kaitrą, pamaišyti, trumpai patroškinti ir vėl užpilti sultiniu, kad apsemtų visas daržoves. Troškinti apie 10 minučių. Nukelti nuo viryklės ir sutrinti. Riekelėmis supjaustytą kiaulienos sprandinę apkepinti su prieskonių mišiniu ant didelės kaitros. Užpilti samčiu sultinio, sumažinti kaitrą ir pakepinti 5 minutes kelis kartus apverčiant mėsą. Tada supilti moliūgo masę, uždengti ir troškinti nuo 40 iki 60 minučių, priklausomai nuo to, kokio minkštumo mėsą mėgstate. Pabaigoje, jeigu padažas per skystas, išimti mėsą, padidinti kaitrą ir pakaitinti 5 minutes, kol padažas sutirštės. Patiekti su skrudinta duona arba bulvėmis ar kitokiu mėgstamu garnyru. Skanaus!
 

Apverstas obuolių pyragas

Pyragas:

1 kg obuolių

100 g cukraus

100 g sviesto

400 g sluoksniuotos sviestinės bemielės tešlos

Papuošimas:

100 g maskarponės sūrio

100 g  šviežių šilauogių

Šviežių mėtų lapeliai

Žiupsnelis miltelinio cukraus

 

 

Obuolius nulupti ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Į įkaitintą keptuvę po truputį berti cukrų ir judinant keptuvę laukti, kol jis visas gražiai išsilydys.  Tada po truputį dėti kambario temperatūros sviesto gabaliukus ir nuolat maišyti, kol visiškai ištirps ir susidarys vientisa masė. Į gautą masę sudėti obuolių skilteles, gerai išmaišyti. Vanilės ankštį perpjauti išilgai ir išskobti sėklytes, viską sudėti į keptuvę ir gerai išmaišyti. Kol obuoliai karamelizuojasi, gražiai juos paskirstyti ant keptuvės dugno saulytės forma, iškočioti tešlą ir išpjauti keptuvės skersmens skritulį. Juo uždengti karamelizuotus obuolius, tolygiai subadyti tešlos paviršių šakute ir kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 minučių.

Iškepusį pyragą geriausia palikti nakčiai pastovėti, kad sustandėtų karamelizuotų obuolių masė. Prieš patiekiant dekoruoti maskarponės sūrio rutuliukais, šviežiomis šilauogėmis, mėtos lapeliais ir apibarstyti milteliniu cukrumi. Skanaus!

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Scroll To Top