20 cm skersmens torto formai:
Torto lakštams:
325 g miltų
žiupsnelio druskos
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio
75 ml šalto vandens
pusės šaukštelio acto
1½ šaukštelio degtinės ar romo
Kremui:
500 ml pieno
1 puodelio (200 g) cukraus (1 puodelis – 250 ml)
pusės puodelio (65 g) miltų
200 g sviesto
1 kiaušinio
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
1 šaukšto romo
1 citrinos žievelės
Gaminimo eiga:
Miltus paskleiskite ant stalo paviršiaus, sudėkite šaltą kubeliais pjaustytą (arba tarkuotą) sviestą ir kapokite aštriu peiliu, kol neliks sausų miltų.
Šaltą vandenį, actą, degtinę sumaišykite puodelyje. Berkite druską, įmuškite kiaušinį ir viską išplakite.
Miltuose padarykite duobutę, po truputį pilkite vandens mišinį ir toliau kapokite, kol supilsite visą vandenį. Tuomet užminkykite tešlą. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite valandai į šaldytuvą.
Kol tešla vėsta, pasiruoškite kremą. Pieną su cukrumi pakaitinkite, kol cukrus ištirps ir pienas įkais. Neužvirkite! Kitame puode išlydykite sviestą, suberkite miltus ir 3–4 minutes pakepkite vis pamaišydami. Į sviesto ir miltų mišinį supilkite karštą pieną ir nuolat maišydami virkite, kol sutirštės. Tai turėtų trukti apie 5–7 minutes. Kremą nukelkite nuo ugnies ir 10–15 minučių atvėsinkite. Kremui pravėsus, įmuškite ir įmaišykite kiaušinį, vanilę, romą bei tarkuotą citrinos žievelę. Palikite kremą atvėsti iki kambario temperatūros, vėliau uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalykite į 10 lygių dalių (1 dalis apie 65–70 g). Kočiokite šiek tiek didesnius nei 22 cm skersmens lakštus. Kočiokite ant kepimo popieriaus pabarstę šiek tiek miltų. Apipjaukite 22 cm lakštus, subadykite šakute. Atraižėles palikite, iškepusias panaudosite trupiniams.
Lakštus kepkite 220 °C temperatūroje 5–7 minutes.
Tortą sutepkite 20 cm tortinėje. Paskutinį lakšto sluoksnį dėkite pūslelėmis į apačią, kad torto viršus būtų lygus. Dėkite į šaldytuvą bent nakčiai.
Išimkite iš formos ir papuoškite trupiniais.
Patarimai, pastebėjimai:
Gaminant tešlą labai svarbu, kad produktai – sviestas, vanduo – būtų šalti. Kad būtų lengviau, galite sviestą tarkuoti burokine tarka, tada reikia mažiau pastangų kapojant ir viskas vyksta greičiau bei paprasčiau. Degtinė pilama dėl lakštų tekstūros. Jos skonio tikrai nejusite. Aš jos neturėjau, todėl pyliau romą. Tiko.
Tešlą valandą šaldykite šaldytuve, tuomet padalykite į 10 dalių. Kol dirbsite su viena dalimi, kitas sudėkite ant maistine plėvele apvyniotos lėkštės ir padėkite į šaldytuvą. Taip imkite po vieną ir dirbkite.
Lakštus kočiokite kuo ploniau. Aš kočiojau iš karto ant kepimo popieriaus. Daug lengviau kočiojasi, jei pabarstote šiek tiek miltų. Kočiojau didesnius nei 22 cm skersmens lakštus (pasiėmiau 22 cm torto formos pagrindą ir taip pasitikrinau). Tada iškart apipjausčiau 22 cm skersmens lakštus, subadžiau šakute, kad per daug neišsipūstų. Atraižėles pastūmiau toliau ir kepiau kartu su lakštais.
Kremą gaminkite iškart pasigaminę tešlą, kol ji šals šaldytuve. Kol tešlą kočiosite ir kepsite lakštus, kremas atvės. Miltus pakepinkite su sviestu, kad nebūtų justi miltų skonio. Kremą kaitinkite, kol sutirštės, 5–7 minutes. Kaip patikrinti? Merkite šaukštą į kremą, perbraukite pirštu, jei kremas tirštas, nebėga, vadinasi, konsistencija gera. Išvirusį kremą aš perkošiu per sietelį, kad būtų tolygus. Tai nėra būtina. Perpilu į kitą dubenį, kad greičiau pravėstų. Kai įmaišysite kiaušinį, vanilę, kitus produktus, palikite kremą kambario temperatūroje, kad atvėstų. Tuomet uždenkite plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Kol keps lakštai, kremas bus pakankamai atvėsęs. Maistinė plėvelė turi liesti kremą, kad nesusidarytų plutelė.
Iškepti lakštai šiek tiek susitrauks. Bus maždaug 20 cm skersmens. Man puikiai tilpo į 20 cm tortinę, todėl tortą sutepiau būtent joje. Kremo dėjau po 2–3 medinius šaukštus. Paskutinį lakštą dėjau pūslelėmis į apačią, kad viršus būtų lygus.
Tortą per naktį palikau šaldytuve (maždaug 10 valandų). Ryte išėmiau iš formos, apibarsčiau trupiniais. Man šiek tiek pritrūko trupinių visam tortui (šiek tiek torto šono liko nepadengta). Kad tikrai užtektų, galite pasilikti 1 lakštą ir jį sutrupinti.
Ragavome iš karto ir jau buvo labai skanu. Kuo ilgiau tortas stovės šaldytuve, tuo taps minkštesnis, labiau susigers kremas.
Visas gaminimo procesas užtruko 2,5–3 valandas. Kai viską susidėlioji ir receptas geras, viskas vyksta sklandžiai ir greitai.