Pradinis / Receptai / „Zacherio“ tortas

„Zacherio“ tortas

Austriškas šokoladinis pyragas su istorija…

Receptas gimė apie 1832 m., kai svarbus to meto austrų-vokiečių diplomatas ir politikas princas Metternichas davė nurodymą savo virėjui pagaminti ypatingą desertą keletui labai svarbių svečių. Vyriausiasis virtuvės šeimininkas, pats negalėdamas imtis darbo dėl ligos, užduotį pavedė atlikti šešiolikmečiui mokiniui Franzui Sacheriui. Teigiama, kad svečiai liko patenkinti jaunojo Franzo iškeptu šokoladiniu pyragu. Tačiau daugiau šis desertas ateityje ypatingo populiarumo nesulaukė, nors Franzas Sacheris baigė kulinarijos mokslus ir Vienoje atidarė aukštos klasės delikatesų ir vyno krautuvėlę…

Tik gerokai vėliau Franzo Sacherio vyriausiasis sūnus Eduardas, perėmęs tėvo kulinarinį palikimą, patobulino tėvo šokoladinio pyrago receptą, pavertė jį tokiu, kokį žmonės žino ir ragauja šiandien. Teigiama, kad tikrojo, originaliojo „Zacherio“ („Sacher“) torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, kurį ir įkūrė tas pats Franco Sacherio sūnus devynioliktojo amžiaus antrojoje pusėje. Nuo tada „Zacherio“ tortas – vienas iš daugybės žinomų Vienos kulinarijos gaminių. Ir tikrasis receptas, be jokios abejonės, yra didžiausia paslaptis…

Yra dvi šio pyrago-torto versijos: šokoladinis biskvitas, apteptas abrikosų džemu ir aplietas šokoladiniu glajumi, ir dažniau sutinkamas šokoladinis biskvitas, perpjautas pusiau, perteptas abrikosų džemu bei aplietas šokoladiniu glajumi. Tokio galima paskanauti ir minėtame viešbutyje Vienoje. Kuris tikresnis – nežinia.

Tešlai:

150 g tamsaus šokolado (arba 30 g kakavos miltelių)
2 šaukštų grietinėlės
150 g minkšto sviesto
180 g cukraus
6 kiaušinių
150 g miltų
2–3 šaukštų abrikosų džemo

Glajui:

40 g kokosų aliejaus
50 g kakavos
200 g miltelinio cukraus
3 šaukštų karšto vandens

Gaminimo eiga:

Šokoladą išlydome vandens garų vonelėje. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.

Sviestą ištriname su cukrumi iki purumo. Po vieną įmušame kiaušinių trynius. Supilame lydytą šokoladą ir gerai išmaišome. Įpilame grietinėlės, įdedame abrikosų džemo.

Per kelis kartus suberiame persijotus miltus.

Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų ir švelniai įmaišome į tešlą.

24 cm skersmens kepimo formą gerai ištepame sviestu ir sukrečiame paruoštą tešlą.

Kepame 180 °C kaitros orkaitėje apie 45 minutes (tikriname mediniu pagaliuku).

Iškeptą pyragą gerai ataušiname ir išimame iš formos. Perpjauname per pusę, pertepame abrikosų džemu ir vėl sujungiame.

Užpilui vandens garų vonelėje ištirpiname kokosų aliejų, kakavos miltelius, cukrų ir vandenį. Kaitindami pamaišome, kol gauname tirštą, elastingą ir vienalytę masę, ja apliejame / aptepame pyragą. Gerai atšaldome.

Jei taip, kaip Vienoje, tai „Zacheris“ turi būti patiekiamas su nesaldinta plakta grietinėle, nes, kaip sako austrai, vieną valgyti per sausa.

Pastaba. Pyragas skanus, tik nežinau, ar turi būti toks saldus, nes nurodyti cukraus kiekiai man per dideli. Tešlai naudojau šokoladą, todėl įprastą cukrų keičiau ruduoju ir sumažinau iki 150 g, o užpilui miltelinio cukraus kiekį taip pat sumažinau iki 150 g. Pertepimui kitą kartą rinkčiausi gerokai rūgštesnį, pvz., slyvų, džemą.

http://ausrra.blogspot.lt

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Scroll To Top