Pradinis / Receptai / Rudens virtuvė: 3 gardūs obuolių desertai

Rudens virtuvė: 3 gardūs obuolių desertai

Tarp rudens dovanojamų gėrybių metai iš metų populiarumo viršūnės neužleidžia obuoliai. Nors šie Lietuvos soduose gausiai auginami vaisiai lietuviams yra nuo seno gerai pažįstami ir, rodos, visų mėgstami, sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja į obuolius atsigręžti darsyk ir atrasti jų nepamatuojamą naudą organizmui. Be to, atvėsus orams ir vis daugiau leidžiant laiko namuose, pravartu išmėginti naujus obuolių panaudojimo būdus ir suteikti jiems galimybę atskleisti geriausias savo puses.

Pixabay.com nuotr.

Naudingiausi obuoliai – jų sezono metu

Pasak dietistės Živilės Dumbraitės, renkantis bet kuriuos maisto produktus ypač svarbus sezoniškumas, todėl obuoliais specialistė rekomenduoja mėgautis būtent rudenį ir žiemą, kol naudingosios jų savybės yra pačios stipriausios. „Mums pasisekė, kad gyvendami Lietuvoje galime džiaugtis gausiu čia auginamų obuolių derliumi. Šiuos vaisius derėtų labiau vertinti, nes juose daug vitamino C, kuris stiprina imunitetą. Prie to prisideda ir obuoliuose esantys antioksidantai – antocianinai. Vartojant daug antocianinų turinčių maisto produktų, užkertamas kelias širdies ir kraujagyslių ligoms, stiprinamos kraujagyslių sienelės, išvengiama vadinamojo blogojo cholesterolio kaupimosi kraujagyslėse“, – primena Ž. Dumbraitė.

Vitaminai slypi net ir luobelėje

Specialistės teigimu, nulupti obuolio luobelės nereikėtų, nes joje ypač gausu skaidulų, kurios taip reikalingos geram virškinimui užtikrinti. „Ne tik obuolių minkštimas, bet ir ypač jų luobelė pasižymi antioksidaciniu poveikiu ir slopina kepenų bei storosios žarnos vėžio ląstelių augimą. Tiesa, luobelę galima valgyti tuomet, kai obuoliai buvo auginami natūraliai, nepurkšti jokiais priedais. Kitu atveju obuolį dera ne tik gerai nuplauti, bet ir nulupti“, – sako dietistė.

Beje, obuolys yra palyginti nekaloringas vaisius, todėl tikrai nepakenks ir prisižiūrintiems savo figūrą, tačiau, kaip ir su kitais produktais, svarbu saikas. Vidutinis obuolys turi apie 50 kalorijų.

Siūlo valgyti ne tik šviežius

Ž.Dumbraitė rekomenduoja obuolius ne tik rinktis kaip sveiką užkandį, bet ir pritaikyti kuo įvairesniuose patiekaluose.

„Obuolys puikiai derės salotose, prie mėsos patiekalų tiktų orkaitėje kepti obuoliai, taip pat juos galima įdaryti varške su cinamonu ir išsikepti kaip skanų bei nekaloringą desertą. Džiovinimas taip pat geras būdas išsaugoti daugelį maistingųjų obuolio savybių. Tiesa, prisiminkite, kad termiškai apdorojant obuolius žūsta dalis naudingųjų medžiagų“, – pataria Ž. Dumbraitė.

Tartaletė su obuoliais                           

Reikės:

  • 250 g sluoksniuotos tešlos
  • 600 g obuolių
  • 50 g išlydyto sviesto
  • 2 valg. šaukšt. cukraus
  • ¼ arbat. šaukšt. cinamono
  • 2 valg. šaukšt. bruknių uogienės
  • 2 valg. šaukšt. vandens

Gaminimas:

Ant kepimo popieriaus plonai iškočiokite tešlą, ją pabaksnokite šakute ir susukite tešlos kraštus. Suformuotą tešlą su kepimo popieriumi dėkite į kepimo skardą. Nuplaukite obuolius, išpjaukite sėklytes, jei norite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Apibarstykite supjaustytus obuolius cinamonu ir išdėliokite juos ant skardoje išklotos tešlos. Konditeriniu teptuku padenkite paviršių išlydytu sviestu ir apibarstykite cukrumi. Tartaletę 20 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių. Vos ją ištrauksite iš orkaitės, visą paviršių padenkite džemu, sumaišytu su karštu vandeniu.

„Tarte Tatin“

Reikės:

  • 250 g miltų
  • 120 g sviesto
  • 50 g miltelinio cukraus
  • 2 kiaušinių trynių
  • žiupsnelio druskos
  • 5 valg. šaukšt. šalto vandens
  • 1 arbat. šaukšt. grietinės

Įdarui:

  • 800 g obuolių
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • ¼ arbat. šaukšt. cinamono
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių

Gaminimas:

Į didelį dubenį suberkite miltus, dėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštų galiukais įtrinkite sviestą į miltus. Kai viskas sulips, į masę suberkite miltelinį cukrų, druską, sudėkite kiaušinių trynius, grietinę ir supilkite vande­nį. Minkykite tešlą, kol ingredientai susimai­šys, tuomet suformuokite rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 20 minučių.

Kol tešla vėsta, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite obuolius. Nuplaukite juos, nulupkite, padalykite į 4 dalis ir pašalinkite sėklytes. Didelėje keptuvėje išlydykite sviestą bei cukrų ir suberkite obuolius. Keptuvės turinį išmaišykite, apibarstykite cinamonu, užlie­kite citrinos sultimis ir kepkite 5 minutes, kol obuoliai karamelizuosis. Nukelkite keptuvę nuo kaitros ir, pagardinę obuolius vanilės ekstrak­tu, dar kartą viską gerai išmaišykite. Obuolius su sirupu sudėkite į kepimo formą taip, kad apvalioji obuolių dalis būtų apačioje.

Obuolius atsargiai užklokite iškočiota atšalusia tešla ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30–40 minučių. Kai pyragas iškeps, ištraukite jį iš orkaitės ir palikite atvėsti maždaug 30 minučių. Kepimo formą uždenkite didele lėkšte ir viską apverskite, kad pyragas liktų lėkštėje. Tai darydami naudokite virtuvinį rankšluostį ar puodkėlę, nes kepimo forma vis dar bus labai karšta.

Kepti įdaryti obuoliai

Reikės:

  • 1 kg obuolių
  • 250 g graikinių riešutų
  • 2 valg. šaukšt. mėgstamų dribsnių
  • 2 valg. šaukšt. aguonų sėklų
  • 15 ml pieno
  • ½ arbat. šaukšt. cinamono
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 2 valg. šaukšt. medaus

Gaminimas:

Nuplaukite obuolius, nupjaukite viršūnėles ir atsargiai išskobkite vidų. Susmulkinkite graikinius riešutus, sumaišykite juos su mėgstamais dribsniais, aguonomis, cinamonu, medumi bei vanilės ekstraktu ir viską užpilkite pienu. Gerai išmaišykite ir gauta mase įdarykite išskobtus obuolius. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35 minutes.

Leidinio „IKI Skanaus“ nuotr.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: