Ar Lietuvoje prekiaujama saugiais, vartotojų lūkesčius atitinkančiais cukruotais džiovintais vaisiais (cukruočiais), atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas, valstybinis maisto produktų inspektorius Donatas Valavičius.
Žmonės dažnai girdi, kad, norint mažiau suvartoti cukraus, saldumynus reikėtų keisti džiovintais vaisiais. Ar kontroliuojamas šių produktų gamyboje naudojamo cukraus kiekis?
Džiovintų vaisių gamyboje gali būti naudojamas ne tik cukrus, bet ir maisto priedai – konservantai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikrina, ar cukruočių prekyba užsiimančiose įmonėse neviršijamas didžiausias leistinas šiuose produktuose konservantų kiekis, ar tinkamai žymimas cukraus kiekis etiketėse ir kt.
Kokių džiovintų vaisių mėginiai buvo tiriami šiais metais ir kokių pažeidimų pasitaikė daugiausia?
Šiais metais buvo tiriami dažniausiai vartotojų perkami džiovinti ananasų ir papajos kubeliai, spanguolės, persikai, bananai, vyšnios, kinkanai, melionai, greipfrutai, kriaušės ir imbierai. Patikrinimų metu buvo paimta 20 mėginių. Jie ištirti laboratorijoje, įvertinta cukruočių ženklinimo etiketėse pateikta informacija. Visuose tirtuose mėginiuose konservantų – sulfitų ir sorbatų – kiekis neviršijo leistinų normų, o kai kuriuose produktuose jų visai nebuvo rasta. Pasitaikė atvejų, kai etiketėse cukrus buvo nurodytas pirmoje vietoje, o tai rodytų, kad cukraus gaminyje yra daugiau nei paties vaisiaus. Reikėtų dar kartą pabrėžti, kad vartotojai atkreiptų dėmesį net tik į produkto sudėtines dalis, bet ir į jų eiliškumą: šios dalys turi būti nurodytos mažėjimo tvarka.
Iš kokių šalių daugiausia į Lietuvą importuojami šie vaisiai?
Didžioji dalis šių vaisių į Lietuvą importuojami iš Kinijos, Tailando ir Kanados.
Ar visuose džiovintuose vaisiuose leistinas cukraus kiekis yra vienodas?
Cukraus kiekis priklauso nuo vaisiaus rūšies ir jo džiovintų dalių dydžio. Todėl vartotojams renkantis produktą reikėtų atkreipti dėmesį į etiketėse nurodytas sudėtines dalis ir kokiu eiliškumu jos išdėstytos. Be to, reikėtų prisiminti, kad cukruočiai – desertas, todėl vartoti jų daug nereikėtų.
Kam naudojamas cukrus?
Cukrus ne tik suteikia skonio, bet ir vaisius apsaugo nuo gedimo. Cukruočiams konservuoti dažniausiai naudojamas sieros dioksidas (SO2), kuris etiketėje žymimas: konservantas sieros dioksidas arba konservantas E 220. Kai kuriems žmonėms sieros dioksidas ir sulfitai gali sukelti alerginių reakcijų, todėl jei šių medžiagų koncentracija produkte didesnė kaip 10 mg/kg, tai turi būti nurodyta produkto etiketėje.
Kokios dar informacijos vartotojai turi ieškoti ženklinimo etiketėse?
Be jau minėtos informacijos apie sudėtines dalis ir galimus alergenus, produktų etiketėse turi būti pateikti tikslūs pavadinimai, pvz., ,,Džiovinti vaisiai su cukrumi“, ,,Cukruoti vaisiai“ ir pan., be to, turi būti nurodyta kilmės šalis, tikslus vaisiaus pavadinimas, gamyboje naudoti konservantai, tinkamumo vartoti terminas, laikymo sąlygos, gamintojas ar produkto fasuotojas.
Ar dažnai gaunate skundų dėl šių produktų nekokybiškumo kitose Europos Sąjungos valstybėse?
Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF kitos Europos Sąjungos valstybės šiais metais perdavė tik 2 pranešimus dėl viršyto sulfitų kiekio cukruotų džiovintų vaisių mišinyje ir cukruotuose imbieruose. Todėl galima teigti, kad šios rūšies produktai yra pakankamai saugūs ir kokybiški visose Europos valstybėse.
Priminkite, kur vartotojai gali kreiptis dėl nekokybiškų maisto produktų.
Vartotojai dėl nekokybiškų, nesaugių maisto produktų gali kreiptis visą parą nemokama telefono linija 8 800 40 403 ar pranešti interneto svetainėje http://vmvt.lt/lt/top/praneskite.mums/nekokybiski.maisto.produktai/.
Parengė Jurgita Savickaitė