Kiek kartų esate girdėję: „Valgyk daugiau vaisių ir daržovių!” Turbūt, pirmoji tai pasakiusi bus mama ar tėtis. Pasirodo, jie buvo teisūs!
Havajų vėžio centro universiteto profesorė dr. Song-Yi Park, drauge su kolegomis, neseniai atrado, kad moterys padidinusios daržovių ir vaisių vartojimą gali sumažinti šlapimo pūslės vėžinių susirgimų riziką.
Tyrimas buvo atliktas siekiant įvertinti žmogaus mitybos, gyvenimo būdo, genetinių veiksnių daromą įtaką vėžiniams susirgimams. Dr. Park ir jos kolegos analizavo duomenis surinktus iš 185 885 pagyvenusių žmonių, iš kurių 581 buvo diagnozuoti invaziniai šlapimo pūslės vėžio atvejai (152 moterys ir 429 vyrai).
Mokslininkų komanda nuolat prižiūrėjo tyrimo eigą, stebėjo epidemiologiją, prižiūrėjo galutinius rezultatus, kurie buvo registruoti Kalifornijoje ir Havajuose per 2007-uosius metus, nustatant šlapimo pūslės vėžio atvejus ir atliekant diagnozes tikslinėse grupėse.
Po išsamesnės atrankos ir amžiaus bei kitų faktorių susijusių su vėžio rizika analizės, mokslininkai pastebėjo, kad moterims, kurios vartojo daugiausiai vaisių ir daržovių, buvo nustatyti mažiausi vėžinių susirgimų rizikos rodikliai. Pavyzdžiui, moterys, kurios vartojo daugiau nei įprasta geltonų ar oranžinių daržovių, net 52 procentais mažiau linkusios sirgti šlapimo pūslės vėžiu nei tos, kurios šių daržovių vartoja mažiau. Tyrimai parodė, kad vėžiniams šlapimo pūslės susirgimams padėti užkirsti kelią gali ir aukštas vitaminų A, C ir E kiekis organizme.
Visgi, pasirodo, kad vyrams šie patarimai – ne išeitis. Atlikto tyrimo duomenimis, vaisių ir daržovių maistinės medžiagos vyrams neturi jokios įtakos dėl invazinių šlapimo pūslės vėžinių susirgimų. Tačiau nagrinėjant tyrime dalyvavusių vyrų pogrupius paaiškėjo, kad vėžinių susirgimų rizikos rodikliai šiek tiek sumažėjo tarp rūkančiųjų vyrų, jei asmuo vartoja daugiau daržovių ir vaisių nei įprasta.
Tyrimai parodė, kad šlapimo pūslės vėžiu dažniau serga rūkaliai. Nepaisant to, kad šlapimo pūslė nėra tiesiogiai veikiama tabako dūmų, visgi vėžį sukeliantys junginiai yra absorbuojami kraujyje ir vežami į šlapimo pūslę. Kuomet šlapimo pūslės ląstelės nebegali atlaikyti kancerogenų poveikio, ima sparčiai augti vėžiniai augliai.
Remiantis tyrimu, maisto produktai, tokie kaip brokoliai, įvairios uogos, česnakas ir kiti – vieni iš stipriausių kovotojų su vėžiu.
Tyrimą atliekantys specialistai išnagrinėjo ir vaisių bei daržovių galimą poveikį šlapimo pūslės vėžinių susirgimų rizikos mažinimui. Paaiškėjo, kad konkrečios uogos ar citrusiniai vaisiai bei keletas daržovių rūšių turi itin daug svarbių maistinių medžiagų, antioksidantų, galimai turinčių prieškancerogeninių savybių.
Mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad vaisių ir daržovių vartojimas – puiki prevencinė priemonė prieš vėžį. Vis dėlto, Havajų vėžio centro universiteto tyrimų komanda ketina vykdyti tolimesnius tyrimus ir aiškintis, kodėl gausesnis vaisių ir daržovių vartojimas vėžio riziką sumažina tik moterims.
Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.
Parengta pagal: Higher intake of fruits and vegetables may reduce the risk of bladder cancer in women