Pradinis / Šeima ir sveikata / Stiprinkime imunitetą natūraliomis priemonėmis

Stiprinkime imunitetą natūraliomis priemonėmis

Nepastebimai atsliūkinęs ruduo su savimi atsinešė ir nenuspėjamus orus. Deja, staigius temperatūros pokyčius neretai lydi ir peršalimai. Mitybos specialistai teigia, kad imuniteto stiprinimas šaltuoju metų laiku gali padėti apsisaugoti nuo tykančių ligų, ir primena, jog svarbu tiek aktyvus gyvenimo būdas, tiek tinkama mityba. Tad ką derėtų įtraukti į savo valgiaraštį, norint išlikti kaip įmanoma sveikesniems ir žvalesniems?

Pixabay.com nuotr.

Svarbiausia – maisto įvairovė

Pasak visuomenės sveikatos specialisto Tomo Radišausko, atvėsus orams savo organizmui būtina skirti šiek tiek daugiau dėmesio, o sportą derinti su sveika mityba. „Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad mūsų sveikatai didžiausią įtaką daro gyvensena, o mityba – kaip pagrindinis geros sveikatos veiksnys – gali nulemti net apie 60 proc. bendros savijautos. Taigi, norėdami išlaikyti savo imuninę sistemą stiprią, o organizmą – atsparų ligoms, privalome ypatingą dėmesį skirti mitybai. Pagal rekomendacijas, viena pagrindinių taisyklių yra didelė maisto įvairovė: organizmas turi būti ne tik aprūpinamas pagrindinėmis maistinėmis medžiagomis, bet ir stiprinamas mikroelementais, t. y. vitaminais bei mineralais“, – sako T. Radišauskas.

Jo teigimu, netgi moksliškai įrodyta, jog žmonės, valgantys nevisavertį maistą, yra labiau ir dažniau pažeidžiami infekcijų bei ligų.

Vitaminų apstu paprastuose produktuose

Pasakodamas, ko šiukštu neišbraukti iš savo meniu šaltuoju metų laiku, T. Radišauskas išskiria svarbiausius mikroelementus, kuriais turėtume aprūpinti savo organizmą.

„Gerai savijautai palaikyti privalu gauti vitaminų A, B2, B6, folio rūgšties, B12, C, D, E bei mineralų: cinko, seleno, magnio, geležies. Šie sveikatai palankūs elementai slypi nebūtinai piliulių pavidalu – jų gausu maiste. Štai vitamino A apstu morkose,  B6 – bulvėse su lupena bei grūduose, folio rūgšties – avižų dribsniuose, vitamino C –  saldžiosiose paprikose, spanguolėse, vitamino E –  riešutuose, saulėgrąžų sėklose“, – vardija visuomenės sveikatos specialistas.

Šiai minčiai antrina ir maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, teigdama, jog, keičiantis metų laikui, pravartu atidžiai peržvelgti savo racioną, o naudingų ir organizmui būtinų medžiagų galima nesunkiai rasti parduotuvių lentynose. „Atvėsus orams, kaip siūlo sveikos mitybos specialistai, reikėtų valgyti kuo daugiau vitamino C turinčių produktų. Jo šaltinis – tai ne tik citrinos, kiviai ar greipfrutai, bet ir, pavyzdžiui, brokoliai, žiediniai, briuseliniai, lapiniai kopūstai, taip pat špinatai.

Rekomenduoja atsigręžti į sezoniškumą

Visuomenės sveikatos specialisto T. Radišausko teigimu, gyvendami Lietuvoje, kur egzistuoja visi keturi metų laikai, turėtume ne tik labiau kreipti dėmesį į sezoną ir pagal jį puoselėti įvairias laisvalaikio veiklas, bet ir maitintis tuo, ką siūlo gamta. „Atėjus rudeniui, neturėtume pamiršti ir daržovių, vaisių, uogų, kurie taip pat praturtins maistą mikroelementais. Rudens sezoną šios gėrybės kiek kitokios nei vasarą, tai: obuoliai, svarainiai, kriaušės, šermukšnių uogos, šaltalankiai, spanguolės, česnakai, svogūnai, paprikos, morkos, ropės, bulvės, cukinijos“, – sako T. Radišauskas.

Maisto ekspertė priduria, kad, atvėsus orams, organizmo nereikėtų apsunkinti valgant riebų maistą. „Kaip sotų ir maistingą patiekalą galite rinktis pačias įvairiausias košes. O jei dar jas pagardinsite uogomis, ispaninio šalavijo sėklomis, linų sėmenimis, šviežiais vaisiais ar kitais mėgstamais pagardais, gausite ne tik labai sveiką, bet ir gardų patiekalą, palankų imunitetui. Be to, net ir šaltuoju metų laiku siūlau neišbraukti sveikųjų glotnučių – tinkamai sudėlioti jų ingredientai gali tapti tikra vitaminų bomba ir padėti natūraliai sustiprinti imunitetą“, – pataria V. Juodkazienė ir dalijasi receptais.

Rudeninis glotnutis su moliūgais

Reikės:

  • ¼ stiklinės paprastų avižų;
  • ¼ stiklinės moliūgų tyrės (gali būti konservuota, trinta, virta);
  • ¾ stiklinės graikiško jogurto;
  • 1 obuolio;
  • ½ banano;
  • ½ stilinės mėgstamo pieno (migdolų, sojų ar pan.);
  • šiek tiek moliūgo pyrago prieskonių (nebūtina).

Gaminimas:

Pirmiausia elektriniu trintuvu susmulkinkite avižas, vėliau dėkite obuolio griežinėlius, bananą, moliūgo tyrę, pieną ir jogurtą. Viską darsyk gerai sutrinkite. Norint galima pagardinti moliūgo pyrago prieskoniais.

Imbierinis obuolių glotnutis

Reikės:

  • 2 obuolių;
  • 1 banano;
  • 1 stiklinės pieno (tinka sojų, riešutų ar kt. augalinis gėrimas);
  • ½ stiklinės graikiško jogurto;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono;
  • tarkuoto imbiero (pagal skonį);
  • 1–2 datulių.

Gaminimas:

Obuolius ir bananą nulupkite, sudėkite į elektrinį trintuvą. Ten pat supilkite pieną, jogurtą, įtarkuokite norimą kiekį imbiero, įdėkite kelias datules ir viską gerai sutrinkite. Glotnutį paskaninkite cinamonu.

Apelsinų ir spanguolių glotnutis

Reikės:

  • 4 vidutinio dydžio apelsinų;
  • 1 puodelio spanguolių (galima naudoti šaldytas);
  • ½ stikl. mėgstamo fermentuoto arbatos gėrimo – kombučios;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

Apelsinus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį smulkintuvą. Ten pat sudėkite ir likusius ingredientus. Viską gerai susmulkinkite, paskaninkite vanilės ekstraktu.

Shutterstock nuotr.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: