Pradinis / Receptai / Sveikesnės mitybos link: užkandžių ir skanėstų receptai

Sveikesnės mitybos link: užkandžių ir skanėstų receptai

Atėjus vasarai, nejučiomis vis labiau atsipalaiduojame ir lengviau pasiduodame įvairioms pagundoms. Juk, prasidėjus ledų sezonui, atsispirti šiam vasaros desertui karštą dieną tampa sunkiau ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Ir tai – tik viena iš daugelio kitų vasaros pagundų.  Maisto poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, vasara – itin tinkamas metas pabandyti pakeisti nusistovėjusius mitybos įpročius dėl lėtesnio gyvenimo tempo, saulės, geresnės nuotaikos it kasdien gamtos siūlomų vaisių bei daržovių.

Skanėstų atsisakyti nebūtina – domėkitės alternatyvomis

A. Matulevičiūtės teigimu, vasaros užkandžiai turi ne tik suteikti energijos, sotumo jausmą, bet ir tikti visai šeimai. Todėl, maisto poveikio sveikatai tyrėjos nuomone, užkandžių dėžutėje vietos atsirasti turi džiovintiems vaisiams, riešutams, visų grūdo dalių produktams, daržovėms ir keletui šviežių vaisių.

„Vasara – tikras išbandymas žmonių organizmui, ypač kai termometrų stulpelis pakyla virš 30 laipsnių. Vis dėlto tai nėra priežastis numoti ranka į savo mitybą, todėl ir vasarą ypač svarbu atsakingai pasirinkti savo mitybos racioną, į jį įtraukiant daugiau sveikų produktų. Šis metų laikas ypač palankus, nes turime didžiulį šviežių vaisių, daržovių ir uogų pasirinkimą. Prekybos centrų lentynoms prisipildžius šių gėrybių, jūsų lėkštėje neturėtų trūkti ne tik spalvų, bet ir sveikatai naudingų medžiagų“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.

Anot pašnekovės, geriausia mityba yra įvairi, todėl, tiek kalbant apie vasaros saldumynus, tiek apie pagrindinius patiekalus, patartina rinktis visavertes jų alternatyvas ar tiesiog kitokį gaminimo metodą.

„Saulėje džiovinti vaisiai, riešutai, jogurtai gali tapti puikiu desertu, jei tik mokėsite jį tinkamai paruošti. Juk ir tie patys traškučiai, kurie būna dažni vasaros piknikų palydovai, gali būti pagaminti iš orkaitėje keptų daržovių – morkų, salierų, lapinių kopūstų ar burokėlių. Prie jų galima parūpinti namų gamybos užtepėlių, jų ingredientus pakeitus kitais produktais, pavyzdžiui, natūraliu jogurtu. Jeigu norisi ko nors sočiau, tą pačią mėsą galima paruošti sveikai, gaminant ją orkaitėje, troškinant ar ruošiant garuose“, – atskleidžia maisto poveikio sveikatai tyrėja.

Sveiki naminiai arbūziniai ledai

Reikės:

  • 300 g arbūzo
  • 1 avokado
  • 1 mažesnio mango
  • 1 v. š. klevų sirupo
  • 1 a. š. žaliųjų citrinų sulčių

Gaminimas:

Visų pirma, išimkite arbūzo sėklas (arba rinkitės besėklį) ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet įpilkite klevų sirupo – tiek, kad jis taptų patinkančio saldumo, dažniausiai užtenka 1 arbatinio šaukštelio. Arbūzo masę supilstykite į formeles ir sudėkite į šaldymo kamerą kelioms valandoms. Svarbu, kad paviršius pradėtų stingti, bet nebūtų sušalęs į ledą. Tuomet avokadą ir mangą sutrinkite į vientisą masę ir praskieskite šlakeliu vandens, pilkite citrinos sulčių ir paragaukite. Jei norisi daugiau saldumo – dėkite klevų sirupo. Atsargiai į ledų formą šaukšteliu sudėkite viršutinį žalią sluoksnį, smeikite pagaliukus ir dėkite į šaldymo kamerą nakčiai. Per naktį ledai puikiai sustings ir jais galėsite vaišinti ne tik šeimos narius, bet ir draugus. Skanaus!

Kriaušių, agurkų ir avokadų kokteilis

Reikės:

  • 2 kriaušių
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 1 avokado
  • 20 g špinatų lapelių
  • 500 ml vandens
  • žaliosios citrinos skiltelės

Gaminimas:

Kriaušes supjaustykite į keturias dalis, bet prie štai nepamirškite pašalinti sėklų. Vėliau supjaustykite agurką, o avokadą išskobkite. Sudėkite visus ingredientus į maišytuvą ir kelias minutes pamaišykite. Papuoškite žaliosios citrinos skiltele. Galite į kokteilį įberti mėgstamų sėklų ar įdėti šaukštą graikiško jogurto – bus sočiau ir dar sveikiau. Skanaus!

Užkandis su riešutais ir džiovintais vaisiais

Reikės:

  • 100 g mėgstamų riešutų
  • 100 g datulių
  • 150 ml ištirpinto kokosų aliejaus
  • 30 g kakavos
  • 100 g naminių skrudintų dribsnių
  • 30 g džiovintų abrikosų

 Gaminimas:

Riešutus sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai apskrus. Praėjus šiam laikui, išimkite riešutus iš skardos ir leiskite jiems šiek tiek atvėsti. Tuomet į trintuvę sudėkite datules, ištirpintą kokosų aliejų, kakavą ir viską sumalkite iki vientisos masės. Į dubenį sudėkite maltas datules, riešutus, dribsnius ir viską gerai išmaišykite. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite masę. Ant viršaus išdėliokite kubeliais pjaustytus abrikosus ir šiek tiek prispauskite. Sudėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Išėmę supjaustykite gabalėliais ir ragaukite.

Krapų pesto padažas

Reikės:

  • 100 g šviežių krapų
  • 50 g anakardžių riešutų
  • 20 g kietojo sūrio
  • 40 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Riešutus, česnaką, krapus bei sutarkuotą sūrį sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet pilkite alyvuogių aliejų ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite ir pagal skonį įdėkite druskos bei pipirų. Pagamintą pesto padažą sudėkite į stiklainį, prieš tai ant viršaus užpylę ploną sluoksnį alyvuogių aliejaus, ir padėkite į šaldytuvą. Palikite šiek tiek pastovėti ir tuomet ragaukite. Beje, šis pesto padažas gali būti gaminamas ir iš kitokių riešutų ar sėklų (pvz., saulėgrąžų). Juo gardinami ne tik makaronai, bet ir klasikiniai vasaros piknikų užkandžiai – duonelės, trapučiai ir kt. 

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: