Pradinis / Kelionės / V. Radzevičiaus ir M. Starkaus atradimai Kretingoje: „Atsidūrėme džiunglėse“

V. Radzevičiaus ir M. Starkaus atradimai Kretingoje: „Atsidūrėme džiunglėse“

Šeštadienio rytą TV3 žiūrovus prie televizoriaus ekranų pakvies trečioji laida „Aplink Lietuvą“. Laidos vedėjai Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus kartu su istorijos mokslų daktare Neringa Dambrauskaite ir Turizmo departamentu aplankys žaliąją tropikų oazę Kretingoje, mokysis gaminti senovinius saldainius, svečiuosis Šilutės Hugo Šojaus dvare, neatsispirs Švėkšnos kulinarinėms staigmenoms.

Laidoje Lietuvos pilis, dvarus lankantys garsiausi šalies keliautojai užsuks ir į Kretingos dvarą. Dvaras garsėja nuostabaus grožio žiemos sodu, traukiančiu turistus iš viso pasaulio. „Šis žiemos sodas yra ypatingas. 19 a. antrojoje pusėje tai buvo vienas didžiausių privačių sodų Europoje. Jame galėjai išvysti palmes, citrinmedžius, apelsinmedžius, kaktusus. Sodas, kurį mes matome dabar, buvo pradėtas atkurti nuo 1987 metų. Viduryje žiemos sodo dabar yra fikusas, o Tiškevičių valdymo laikais buvo plunksninė palmė“, – pasakojo dvarų kultūros tyrinėtoja, heraldikos žinovė N. Dambrauskaitė.

„Lietuvoje pamatyti tokį sodą žiemą ir vasarą yra unikalus dalykas. Atsiduri tarsi džiunglėse. Egzotiniai gyvūnai, augalai, ypatingas mikroklimatas, drėgmė primena kai kuriuos šiltuosius kraštus. Puiki vieta užsukti kiekvienam, mėgstančiam keliauti. Svarbiausia, kad čia nėra jokio sezoniškumo“, – žiemos sodo grožiu ir ypatinga atmosfera džiaugiasi V. Radzevičius.

„Aplink Lietuvą“ vedėjai Kretingos dvarą įvardija kaip didžiulį atradimą, palikusį jiems neišdildomą įspūdį. Kelionei dar smagesnių emocijų suteikė saldainių gamyba. Prieš daug metų grafai Tiškevičiai dvare turėjo nedidelį karamelinių saldainių fabriką. V. Radzevičius ir M. Starkus turėjo galimybę pagal senovinį receptą pasigaminti saldainių. „Saldainių gaminimo procesas labai tinka vaikams. Nuo pradžios iki pat saldainio valgymo jie būna susidomėję, išlieka aktyviais žaidėjais. Taip pat čia nėra tokio dalyko, kaip „nepavyko“, –  sako saldainių gaminimo pamokoje dalyvavęs ir pats saldainius gaminęs M. Starkus.

Keliautojai užsuko ir į Pliateriams priklausantį Švėkšnos dvarą. Grožiu, įspūdingais augalais, mažąja architektūra garsėja ir dvaro parkas. „Nuostabūs vaizdai paliko neišdildomą įspūdį visam gyvenimui. Norisi čia sugrįžti dar ir vasarą“, – sako V. Radzevičius. Keliautojas neatsispyrė ir Pliaterių dvaro virtuvės patiekalui – gamino karpį su žirniais ir spirgučiais. Būtent taip valgydavo Lietuvos didikai: riebiai, sočiai ir skaniai. „Šis patiekalas viršijo bet kokius lūkesčius“, – sako M. Starkus.

Paskanavę dvaro virtuvės patiekalų, keliautojai vyko į Šilutės Hugo Šojaus dvarą skanauti miežinės kafijos. Šį gėrimą senovėje gerdavo po pietų kartu su desertu. Tačiau keliautojus labiausiai sužavėjo ne kafijos gėrimas, o dvaro aplinka, muziejus. Laidos žiūrovai bus supažindinti ir su Hugo Šojaus asmenybe, muziejumi, kuriame eksponuojama dvarininko šeimos istorija.

Laida „Aplink Lietuvą“ finansuojama pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą iš Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: