Pradinis / Kultūra / Velykų valgių paroda „Velykų belaukiant…“

Velykų valgių paroda „Velykų belaukiant…“

Visą balandžio mėnesį Rumšiškių miestelio Kultūros centre eksponuojama jau antroji fotografo Dariaus Gumbrevičiaus ir maisto stilistės Gintarės Gumbrevičienės fotografijų paroda.

Šeimyninis duetas pirmąją parodą „Kūčių belaukiant…“ pristatė visuomenei 2018 metų gruodį, tuomet buvo eksponuojama 16 valgių, tinkamų laukiant Kūčių, pasninko laikotarpiui, ir šventinei Kūčių vakarienei. Po parodos buvo galima įsigyti atspausdintus eksponuotus valgių receptus atvirukų komplektais. Fotografas Darius džiaugiasi, kad Kūčių valgių receptai gruodį sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo ir atvirukų komplektai išskrido pas lietuvaičius į Angliją, Airiją, Ameriką, Švediją ir net Australiją.

Prieš fotografuojant Kūčių ir Velykų valgius, maisto stilistė Gintarė domėjosi ir senaisiais, ir naujaisiais lietuviškais šventiniais valgiais. Dalis receptų yra labai seni, siekia apie 100 metų, daugelis atėję iš vyro arba iš jos pačios šeimos, taip pat dalimi receptų pasidalijo artimieji ir draugai iš kitų Lietuvos regionų.

Ruošiantis fotosesijoms, stengtasi paruošti ir pasiūlyti valgius, kurie būtų lengvai pagaminami Lietuvoje, daugiausia iš vietinių produktų, tačiau neatsisakyta ir keleto atvežtinių, kuriuos jau spėjo pamėgti lietuvaičiai.

Fotografuojant Velykų valgius, Gintarė daug vaikščiojo po gamtą, domėjosi, kokie augalai jau bunda, tad nuotraukose atspindėta pavasarinė Lietuvos gamta: prie patiekalų sukomponuotos žydinčios snieguolės, žibutės, „kačiukai“, žirginėliai. Dviejose nuotraukose stalas padengtas „Juostės“ austų juostų kilimėliais, labai įdomių naminių sūrių nuotrauką puošia bičių vaško žvakelės.

„Stengiausi parodyti, kaip susitinka senosios ir naujosios tradicijos, šiuolaikinės galimybės. Vištos ir žąsies kiaušinius nudažiau augaliniais dažais, numarginau deginto, tamsaus vaško technika. O kitą margutį sugalvojau nudažyti naujaisiais, dabar labai populiariais kūno tapybai skirtais dažais, kurie labai gražiai šviečia tamsoje, kai juos apšvieti ultravioletinių spindulių lempa. Taip norėjau parodyti senųjų tradicijų ir naujųjų galimybių draugystę“, – sako Gintarė.

Parodos atidarymas įvyko balandžio 3 dieną. Susirinko pusšimtis gerbėjų. Jie galėjo apžiūrėti 18 parodos „Velykų belaukiant…“ eksponatų ir pasivaišinti valgiais, kuriuos fotografavo. Parodoje Velykų laukimas prasideda Užgavėnių blynais. Tačiau ir blynus Gintarė pagamino įdomiau, spalvingiau: trispalvius blynus dažė morkų, špinatų, burokėlių sultimis. Prie senovinių „čirvinių“ blynų moteris pasiūlė pasigaminti spalvoto medaus su liofilizuotų (džiovintų šaltyje vakuumo būdu) mėlynių ir aviečių milteliais, kurie yra visiškai natūralūs, kvapnūs ir skanūs, o medui suteikia netikėtą spalvą ir poskonį.

Gintarė ir Darius kartu su jų trejų metukų dukryte Rugile gyvena Rumšiškių miestelyje ir labai džiaugiasi, kad netoliese esantis Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia švęsti įvairias kalendorines lietuviškas šventes. Šiemet šeima šventė muziejuje linksmąsias, didžiausias Lietuvoje Užgavėnes, parengė fotoreportažą ir savo tinklaraštyje „Virš obelų“ aprašė daug tradicijų. O kovo pabaigoje šventė Gandrines, su muziejaus darbuotojais senovinėje krosnyje kepė mielines bandeles, žaidė tradicinius žaidimus.

Fotografijų parodai „Velykų belaukiant…“ Gintarė pagamino spalvingas „Gandro“ bandeles su žaliuoju sviestu ir siūlo jas valgyti ir per Velykas su margučiais. Gintarės mama Danguolė pagamino senovinį, prosenelės anksčiau keptą mielinį varškės vyniotinį, o nuotraukoje jis paserviruotas su močiutės nerta servetėle…

Parodoje ir receptų atvirukuose galima rasti ir netikro zuikio su viduje esančiais kiaušiniais receptą, liežuvio su trispalviais krienais paruošimo būdą, sūrio krepšelius su daigeliais ir putpelių kiaušiniais bei kitų sūrių patiekalų receptų. Daug dėmesio skirta ir saldiesiems patiekalams, ypač pyragams, tradiciniams sausainiams „Gaidelis“ ir daugelio lietuvių mėgstamam tortui „Medutis“, kuris nuotraukoje papuoštas Gintarės iš šokolado išlietu lizdeliu su spalvingais šokoladiniais kiaušinukais. Moteris siūlo nebijoti eksperimentuoti ir pasigaminti net spalvingos kavos su burokėliais ir avietėmis.

Receptus atvirukuose „Velykų belaukiant…“ galite rasti ir įsigyti čia: https://www.facebook.com/marketplace/shops/item/2170069993089938/?referral_story_type=shop_pdp_share_deep_link&referral_code=shops_pdp_share

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top
%d bloggers like this: