Miniatiūrinį medį primenanti daržovė kadaise lietuviams buvo neįprasta, netgi egzotiška. Šiandien brokolis yra viena populiariausių daržovių ant kasdienio stalo, kurį žmonės renkasi ne tik dėl jo skonio. Supermaisto reputaciją brokolis užsitarnavo dėl daugybės savybių. Ekspertai išskiria bent šešias, kurios įtikins šią daržovę valgyti dažniau.
Mažai kalorijų, gausu maistinių medžiagų ir antioksidantų – tai tik kelios brokolių savybės, dėl kurių jis tapo neatsiejama sveikos mitybos dalimi. Tai tikras skaidulų ir baltymų šaltinis, kuriame taip pat gausu geležies, kalio, kalcio, seleno ir magnio, vitaminų A, C, E, K bei B grupės vitaminų, įskaitant folio rūgštį.
Mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką
Pasaulinis tyrimas „Nutrition Research“ parodė, kad reguliariai valgant virtus brokolius sumažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Tokius rezultatus lemia sumažėjęs bendras cholesterolio kiekis organizme.
Įvairūs pasauliniai tyrimai taip pat leido nustatyti, kad reguliarus brokolių įtraukimas į racioną užkerta kelią širdies audinių pažeidimams.
Padeda stiprinti kaulus
Daugybė brokoliuose esančių maistinių medžiagų, įskaitant kalcį, vitaminą K ir fosforą, yra būtinos sveikiems kaulams palaikyti. Čia svarbiausią vaidmenį atlieka vitaminas K, kuris didina kaulų mineralų tankį, mažina jų lūžių procentą žmonėms, sergantiems osteoporoze.
Suaugusiesiems reikia 1 mikrogramo vitamino K vienam kūno svorio kilogramui per dieną. Tai reiškia, kad jeigu žmogus sveria 75 kg, jis turi gauti 75 mikrogramus vitamino K. Vos 100 gramų garintų brokolių suteikia 145 mg vitamino K.
Gerina diabeto kontrolę
Valgydami brokolius galite sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir pagerinti diabeto kontrolę. Atlikti tyrimai rodo, kad antrojo tipo cukriniu diabetu sergantys pacientai, kurie valgo brokolių, gali lengviau suvaldyti cukraus kiekį kraujyje. Tokius rezultatus lemia brokoliuose esantis sulforafanas.
Taip pat nustatyta, kad žmonės, kurie vartoja daugiau skaidulų turinčio maisto, rečiau serga antrojo tipo cukriniu diabetu nei tie, kurie valgo mažai skaidulų turinčių maisto produktų.
Gerina odos būklę
Brokoliai yra puikus vitamino C šaltinis. Suvalgę vos 100 g brokolių galite gauti visos dienos rekomenduojamą vitamino C dozę.
Vitaminas C padeda kūnui gaminti kolageną, kuris yra pagrindinė kūno ląstelių ir organų, įskaitant odą, palaikymo sistema. Vitaminas C, kaip antioksidantas, taip pat gali padėti išvengti odos pažeidimų, taip pat senėjimo raukšlių.
Mažina vėžio riziką
Nors nėra vieno produkto, kuris užkirstų kelią vėžiui, manoma, jog sveika mityba vis dėlto gali sumažinti tam tikrų onkologinių ligų riziką.
Pagrindinė brokolių sudedamoji dalis yra fitochemikalas, žinomas kaip sulforafanas. Tyrimai parodė, kad būtent ši medžiaga gali turėti įtakos stiprinant detoksikaciją ir mažinant vėžio riziką.
Universalus virtuvėje
Nesvarbu, kaip paruoštus brokolius valgysite – virtus ar žalius, tai vis tiek bus vertingas subalansuotos mitybos priedas. Svarbu žinoti, kad valgant nereikėtų išmesti brokolių stiebų, nes juose yra daugiau naudingų maistinių medžiagų negu žiedynuose.
Brokolis gali būti valgomas kaip kasdienis užkandis, pasirenkamas kaip garnyras arba naudojamas kaip pagrindinis patiekalo ingredientas.
Brokolių sriuba su mėlynųjų pelėsių sūriu
Reikės:
- 1 brokolio
- 1 svogūno
- 1 poro
- 1 saliero lapkočio
- 1 didelės bulvės
- 1 l daržovių arba vištienos sultinio
- 1 v. š. sviesto
- 2 v. š. aliejaus kepti
- 150 g mėlynųjų pelėsių sūrio
- druskos, pipirų
Gaminimas:
Susmulkinkite svogūną ir pakepinkite puode, kol pagels. Sudėkite sviestą, smulkintą salierą, porą ir bulvę. Uždėkite dangtį ir patroškinkite 5 minutes. Sudėkite kietesnes brokolio dalis (kotelius), supilkite sultinį ir troškinkite 5–10 minučių, kol visos daržovės suminkštės. Suberkite likusias brokolio dalis ir druską, patroškinkite dar 5 minutes. Masę sutrinkite maisto trintuvu, tuomet sutrupinkite sūrį. Supilstę į lėkštes, pabarstykite juodaisiais pipirais.