Kam nėra pasitaikę – nepanaudoto maisto likučiai dažnai keliauja tiesiai į šiukšliadėžę, taip ir nesugalvojus, kur juos panaudoti. Todėl išmokti neišmesti ir iki galo sunaudoti likusius produktus – naudingas įgūdis, ne tik sprendžiantis maisto švaistymo problemą, bet ir itin palankus piniginei.
El. parduotuvė „Barbora“ kartu su tinklaraščio „5 produktai“ kūrėja Roma Labžente dalijasi idėjomis, kaip populiarų ir mėgstamą produktą – tortilijas – pritaikyti ir sočiam patiekalui, ir desertui, taip sutaupant ir atrandant naujų skonių.
„Cezario“ salotų suktinukai
Jei mėgstate „Cezario“ salotas, išbandykite jas kitokia forma – kaip suktinukus. Juos pasigaminsite lengvai ir greitai iš vos kelių produktų, o pasimėgauti galėsite pietų ar vakarienės metu.
2 porcijoms reikės:
2 tortilijų
300 g vištienos
130 g romaninių salotų
100 g graikiško jogurto
70 g kietojo brandinto sūrio
Gaminimo eiga:
Vištieną susmulkinkite ir su mėgstamais prieskoniais apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Palikite atvėsti. Susmulkinkite salotas ir sutarkuokite sūrį. Tortiliją ištepkite plonu graikiško jogurto sluoksniu, ant viršaus į pailgą liniją (palikite šiek tiek vietos nuo tortilijos kraštų) sudėkite salotas, vištienos gabaliukus, ant viršaus – tarkuotą sūrį.
Viską susukite ir perpjaukite per pusę. Jei norisi, galima dar neperpjovus suktinuko jį pakepinti keptuvėje arba ant grilio.
Varškės pyragas
Jei, gaminant „Cezario“ salotų suktinukus ar kitokį patiekalą iš tortilijų, viena kita tortilija liko, neskubėkite išmesti. Čia pat, pridėję vos kelis papildomus ingredientus, kuriuos galbūt jau turite šaldytuve ar spintelėse, galite pasigaminti gardų desertą.
Reikės:
1 tortilijos
300 g pusriebės varškės
2 šaukštų medaus
3 kiaušinių
20 g avižinių miltų
Gaminimo eiga:
Apskritą kepimo formą išklokite tortilija. Svarbu, kad tortilija būtų kiek platesnė nei kepimo formos dugnas ir susidarytų kraštelis pyragui. Sumaišykite kremą iš sutrintos varškės, kiaušinių ir avižinių miltų. Jei norisi daugiau purumo, galite įdėti 1 šaukštelį kepimo miltelių.
Supilkite kremą į tortilijos „dubenėlį“. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo torto skersmens – kuo didesnis skersmuo ir plonesnis kremo sluoksnis, tuo greičiau pyragas iškeps. Ar pyragas iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku.
Patiekti tinka turimi ir mėgstami priedai – uogienės, vaisiai, uogos, šokoladas, sirupas, riešutai. Improvizuokite ir mėgaukitės!