Pradinis / Šeima ir sveikata / Kuo naudingi rabarbarai? Ledų ir sriubos receptai

Kuo naudingi rabarbarai? Ledų ir sriubos receptai

Sultingi ir rūgštoko skonio rabarbarų stiebai tinka įvairiems patiekalams ir gėrimams gaminti. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad šis augalas yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. O maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem receptais su rabarbarais, kurie padės atsivėsinti atšilus orams.

Rabarbarai – trumpo sezono daržovė. Jų lapkočiais patartina mėgautis nuo vėlyvo pavasario iki Joninių. Maistui naudojami jauni rabarbarų lapkočiai, tačiau pačių lapų valgyti negalima.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad rabarbarai – vertingas maistas, turintis mažai kalorijų – vos 21 kcal  100 g. Saikingai vartojami, rabarbarai yra puikus skaidulų, vitaminų K ir C, mangano, kalio, antioksidantų polifenolių, beta karoteno ir antocianinų šaltinis. Pastarųjų yra tik raudonuose stiebuose, nes būtent antioksidantas antocianinas nudažo lapkočius skaisčiai raudona spalva.

„Šviežiuose ir jaunuose rabarbarų lapkočiuose gausu vitamino K, kuris itin svarbus kaulams stiprinti ir geram kraujo krešėjimui.  Rabarbaruose taip pat yra vidurius laisvinančių medžiagų, kurios paskatina žarnyno aktyvumą, dėl to juos rekomenduojama valgyti besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu“, – sako V. Kurpienė.

Verta žinoti

Didžiosios dalies kalcio, esančio rabarbaruose, mūsų organizmas negali pasisavinti. Kalcis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas – itin nenaudingas sergantiems podagra, inkstų ligomis, pvz., inkstų akmenlige.

V. Kurpienė pataria prieš vartojant rabarbarus juos termiškai apdoroti ir taip bent šiek tiek sumažinti oksalato rūgšties koncentraciją. Daugiau oksalato rūgšties šioje daržovėje pradeda kauptis vasaros laikotarpiu, dėl to rekomenduojama rabarbarais mėgautis vos prasidėjus sezonui.

„Norint išlaikyti šviežius rabarbarus ilgiau,  parsinešus namo geriausia suvynioti juos į drėgną popierinį rankšluostį ar pamerkti. Tuomet šaldytuve jų laikymo terminas pailgėja kelis kartus“, – pataria V. Kurpienė.

Panaudojimas – ir sriubai, ir ledams

„Vieni žmonės mėgsta nulupę lapkočio odelę tiesiog dažyti daržovę į cukrų arba medų ir kramsnoti žalią. Kiti iš rabarbarų verda kompotą ar kepa pyragą. O treti pirkėjai ieško įvairiausių naujovių ir neatrastų receptų, nuolat eksperimentuoja ir atradimais nustebina šeimą bei svečius“, – teigia prekybos tinklo maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė. Atšilus orams ji siūlo iš rabarbarų stiebų namuose pasigaminti ledų arba tailandietišką rabarbarų sriubą, kurią galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

Rabarbarų ledai

Reikės: 100 g šviežių rabarbarų, 1 stiklinės vandens, ½ stiklinės cukraus, 1 šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero ir trupučio druskos.

Nuluptus rabarbarų stiebus reikia supjaustyti mažais gabalėliais ir suberti į puodą. Tada supilti vandenį, suberti cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždengti ir pakaitinti, kol užvirs. Virti apie 10 minučių nuolat pamaišant, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų. Tada nuimti nuo viryklės ir atvėsinti. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.

Tailandietiška rabarbarų ir morkų sriuba

Iš rabarbarų pasigaminkite sriubą, kurią galima valgyti šaltą – patiekalas atgaivins, o valgant šiltą – sušildys.

Reikės: 100 g šviežių rabarbarų, 2 svogūnų, 3–4 morkų, 2 skiltelių česnako, gabalėlio šviežio imbiero, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 1 šaukštelio kuminų sėklų, 1 šaukštelio kalendrų sėklų, 400 ml daržovių arba vištienos sultinio, 200 ml kokosų pieno, 3 šaukštų žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštų žuvies padažo.

Smulkiai supjaustytus svogūnus šiek tiek pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Tada suberkite pjaustytas morkas, susmulkintą česnaką ir imbierą, sutrintas kuminų ir kalendrų sėklas. Pakaitinkite apie minutę. Supilkite sultinį, suberkite rabarbarų gabalėlius, pilkite kokosų pieną ir žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą. Pamaišykite ir palaukite, kol užvirs, tada sumažinkite kaitrą ir leiskite lėtai troškintis apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.

Jeigu norite tikro Azijos aštrumo, trindami sriubą smulkintuvu įmeskite gabalėlį Chalapos paprikos. Sriubą patiekite šaltą arba karštą, papuoškite šviežiais žalumynais – bazilikų arba kalendrų lapeliais.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top
%d bloggers like this: