Gruodžio 4 dieną Rogalando lietuviai rinkosi į kalėdinį vakarą Orre vietovės kultūros centre „Friluftshuset“, stūksančiame jūros pakrantės vakaro sutemoje. Šį vakarą nedžiugino gražūs pakrantės vaizdai, visus kuo greičiau ginė į vidų vėjuotas rudeninis lietus. Bet viduje, priešingai – buvo labai jauku.
Šį vakarą tautiečius džiugino prancūziško stiliaus muzika ir prancūziška vakarienė. Tik paskelbus renginio skelbimą, bilietai buvo išpirkti per 24 valandas. Renginyje vyrai vilkėjo kostiumus, moterys – vakarines sukneles. Jau iš pat pradžių stebino estetinės detalės, kuriomis pasirūpino Modesta Zigmantaitė su padėjėjais. Savo vietas kiekvienas surado perskaitęs savo vardą ant gyvo, žalio medžio lapo, dar neatidavusio gyvasties žiemiškam apmirimui. O linine virvute prikabinta snaigė bylojo, kad artinasi laiko riba, kada žiemos šaltis pakąs paskutinius gamtos gyvybės likučius.
Vakaras prasidėjo bendruomenės pirmininko Sauliaus Trepekūno įžanginiais žodžiais. Jis su juoko gaidele pažymėjo, jog šventėje bus kalbama lietuviškai, o tiems, kas nesupras, reikia mokytis lietuvių kalbos. Virtuvės vadovė Jolanta Ulys pristatė fusion virtuvės prancūziškus klasikinius valgius, pabrėždama, kad patiekalai kiek įmanoma pritaikyti advento laikotarpiui, ir pasiūlė pradėti nuo aperityvo – putojančio vyno – ir užkandžio – filo tešlos krepšelio su lašiša ir kremu.
Šventėje skambėjo fleitininko Jeano Pierre Rampalo 7 dalių kūrinys, jungiantis džiazo ir klasikinės muzikos stilius, „Claude Boling“ 1-oji siuita fleitai ir fortepijono džiazo trio. Kūrinį atliko kvartetas: Snieguolė Lapėnaitė (fortepijonas), Kajadilani S. M. Fiiksdal (fleita), Marius Munthe-Kaas (mušamieji) ir Mikaell Olsson (kontrabosas).
Stebino su prancūziška elegancija patiektas maistas. Prancūziškos bulvių salotos, žaliųjų lęšių salotos su mėlynuoju pelėsiniu sūriu ir citrina. Keptų cukinijų, žalių cukinijų, ožkų sūrio ir petražolių salotos. Jautienos kepsnys su šparaginėmis pupelėmis. Menkės gabalėliai su ruduoju sviestu, migdolais ir mėtiniais žirneliais. Filo tešlos krepšeliai su kiauliena ir krevetėmis. Rūkyta lašiša, aioli padažas su sausu baltuoju ir raudonuoju vynu. Buvo tiek įvairovės, kad skanaudami spėliojome, kokia tai gėrybė. Nors viskas buvo parašyta prie maisto padėklų, bet kur ten viską prisiminsi.
Snieguolė Lapėnaitė dalyvauja norvegų kultūriniuose renginiuose grodama fortepijonu ne tik su minėtu kvartetu, bet ir su kitais atlikėjais. Ji dalyvauja ir lietuviškuose renginiuose. Moko muzikos lituanistinės mokyklėlės „Draugystė“ mokinius ir yra labai aktyvi Rogalando lietuvių bendrijos narė.
Jolanta Ulys yra „Socialcooking.no“ AS (projektas, jungiantis įvairias pasaulio virtuves, įmonė, užsiimanti šviečiamąja veikla, susijusia su sveika, sąmoninga mityba) kursų koordinatorė ir vyno bei maisto derinimo specialistė konsultantė bei lietuviškos virtuvės atstovė. Jolanta savanoriškai ruošė šias vaišes.
Renginio metu buvo įvertinti aktyviausi 2015 metų bendruomenės nariai. Dar prieš renginį gražų 21 asmens būrį išrinko patys tautiečiai. Jiems buvo padovanotas nemokamas dalyvavimas šiame renginyje. Vardinėje padėkoje kiekvienam buvo parašyta: „Už aktyvią savanorišką veiklą puoselėjant tautos ir visuomenės vertybes ir svarų indėlį 2015 metais į Rogalando lietuvių bendruomenės gyvenimą.“
Parengė Zenonas Mačiulaitis
Nuotraukos Lino Tautkevičiaus ir Juliaus Miltenio