Jums reikės (22–24 cm skersmens formai):
Tešlai:
180 g sviesto,
1,5 v. š. majonezo arba grietinės,
2 v. š. cukraus,
žiupsnelio druskos,
2,5–3 stiklinių miltų;
Aguonų įdarui:
125 ml pieno,
1 v. š. manų kruopų,
70 g cukraus,
100 g aguonų,
1 v. š. minkšto sviesto;
Varškės įdarui:
500 g varškės,
3 kiaušinių trynių,
75 g minkšto sviesto,
3 v. š. pieno,
3 v. š. krakmolo,
1 citrinos sulčių,
120 g cukraus,
1 a. š. vanilinio cukraus,
3 nedidelių obuolių.
Tešla. Į ištirpintą sviestą suberiame cukrų, druską ir maišome, kol cukrus ištirpsta. Į atvėsusį sviestą sudedame majonezą arba grietinę, gerai išmaišome. Beriame miltus ir užmaišome minkštą, bet prie rankų nelimpančią tešlą. Suvyniojame ją į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą (laikome jame, kol ruošiame įdarus).
Аguonų įdaras. Pieną su cukrumi užviriname, suberiame manų kruopas ir maišydami išverdame skystą manų košę. Tada dedame sviestą, aguonas. Gerai išmaišome ir atvėsiname.
Varškės įdaras. Varškę pertriname per sietelį. Dedame trynius, cukrų, vanilinį cukrų, sviestą ir viską gerai išplakame maišytuvu. Dedame krakmolą, pilame citrinos sultis, pieną, šaukštu gerai išmaišome.
Pyrago surinkimas. Kepimo formoje rankomis formuojame pagrindą, t. y. paskirstome tešlą ant dugno ir sienelių. Pakaitomis dedame varškės ir aguonų įdarus juos šiek tiek pamaišydami. Obuolių nelupame, tik perpjauname per pusę, išimame sėklalizdžius, viršuje padarome negilias išilgines įpjovas. Įspaudžiame obuolių puseles į varškę. Kepame iki 190 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Pyragą visiškai atvėsiname, kad gerai sustingtų varškės įdaras. Skanaus!