Renginių profesionalai laikosi patikimos taisyklės – sėkmingame renginyje maitinimas turi užimti ypatingą vietą. Nuo mažiausio susibūrimo iki didelės puotos – auditorija visuomet įvertina, jei maistas juos sužavi ir, atvirkščiai – nepagaili kritikos, jei skonis ar pateikimas juos nuvilia. Apie tai, kodėl gastronomijai vertėtų skirti tiek dėmesio, pasakoja garsi Latvijos renginių organizatorė Gundega Skudrina.
„Kiekvieno renginio sėkmės formulė susideda iš daug skirtingų aspektų, tačiau vieni svarbiausių – tikslumas ir inovatyvumas, t. y. reikia rasti tinkamą vietos, laiko ir tam skirtos auditorijos derinį. Visi šie komponentai apskaičiuojami tarsi matematine formule – sudedant, atimant, dalijant ir dauginant tam, kad renginys įgautų tinkamas visų detalių proporcijas. Tam, kad pajustume laimę ir emocinį katarsį, reikia netikėtumo, puikios kokybės, kūrybingumo, nuo neįprastų iki visiems gerai žinomų veiklų, įskaitant ir gastronomiją. Jausmai, kuriuos sukelia maistas, ko ne kiekvienoje šventėje visais laikais buvo raktas į sėkmę, ir atvirkščiai“, – sako G. Skudrina.
Aiktelėti verčianti gastronomija
Maistas jau ilgą laiką ne tik patenkina alkį, bet ir tampa pramoga bei socializacijos įrankiu. Neužtenka patiekti vien skanaus patiekalo, svarbi ir jo forma – juk pirmiausia ragaujame akimis. Kūrybinės industrijos atveria unikalių gastronominių šedevrų idėjų – tai tampa tikra kūryba, atskiru pasirodymu.
„Kuriame naują požiūrį į maistą – nuolat eksperimentuojame, gastronominiuose pasirodymuose svarbi skirtingų kūrybinių industrijų sintezė. Kulinariniai šedevrai, šalia kurių įtraukiame poeziją, choreografiją, muziką, teatrą, žaidimus, – iš esmės keičia kulinarijos suvokimo kultūrą. Tai ne tik kelia pasigėrėjimą, bet ir atveria naujų komunikacijos formų – per maistą, per jo pateikimą galime papasakoti istoriją, perteikti renginio idėją, įkvėpti ir nustebinti“, – pasakoja renginių organizatorė.
Pagyros Baltijos regionui
Gundega Skudrina savo patirtimi ir alternatyviu bei kūrybišku požiūriu į šiuolaikinius renginius dalysis didžiausiame Baltijos šalių renginių forume „Baltic for Events Forum“. Renginių organizatorės teigimu, Baltijos regionas renginiams yra tobula vieta, turinti keturis unikalius metų laikus ir galybę įdomių vietų, kuriose galima rengti įvairiausio žanro renginius. „Mūsų krašte gausu pilių, dvarų, parkų, turime pajūrį, galybę ežerų ir upių, miškų, pievų, miestuose renginiai puikiai randa vietą šiuolaikinio meno centruose, apleistose gamyklose, įvairaus pobūdžio koncertų salėse. Be to, čia turime ekologiškos produkcijos, tad kokybišką maistą sujungę su nuostabiomis virtuvės šefų žiniomis galime kurti nepakartojamus gastronominius pasirodymus“, – patikina G. Skudrina.
G. Skudrina teigia, kad renginių industrija keičiasi labai staigiai, didelis šuolis matyti per pastaruosius penkerius metus. Itin greitas gyvenimo tempas ir naujausios technologijos veržiasi ne tik į žmonių kasdienybę, bet ir į renginius. Nusimanantys ir labai kūrybingi renginių organizatoriai kuria renginius iš visai minimalių išteklių, naudodamiesi savo patirtimi ir profesionalumu, vadovaudamiesi sąlyga „mažiau yra daugiau“.
2017 m. gegužės 11–12 dienomis Taline vyks didžiausias Baltijos šalyse profesionalių renginių forumas „Baltic for Events Forum“. Estijos sostinės kūrybos centras „Kultuurikatel“ po vienu stogu suburs 180 renginių organizatorių ir 40 pranešėjų iš visos Europos.
„Skudras Metropole“ nuotr.