Likus vos kelioms dienoms iki didžiausio regione tulpių ir pavasario gėlių festivalio Pakruojo dvare, kurio metu išsiskleidžia keli milijonai žiedų, dvaro gėlininkai pasidalijo mažai žinoma istorija, kad tulpės pasaulyje buvo naudojamos ne vien grožiui.
„Daugelis žino, kokios svarbios tulpės yra Nyderlandų gyventojams, vienu ar kitu istorijos laikotarpiu jos buvo prikausčiusios didelės pasaulio dalies dėmesį. Tačiau retas yra girdėjęs, kad šios gėlės išgelbėjo tūkstančių žmonių, tarp jų – ir aktorės Audrey Hepburn, gyvybę“, – teigia Pakruojo dvaro gėlininkystės specialistai.
Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, Nyderlandus vis dar kontroliuojant vokiečiams, šalį užklupo itin šalta žiema, ji truko kelis mėnesius ir šalyje ėmė itin trūkti maisto. Gelbėdami savo piliečius nuo bado, Nyderlandų sprendimų priėmėjai rado netikėtą išeitį: maisto prekių parduotuvėse ėmė pardavinėti dėl karo nepasodintus tulpių svogūnėlius.
„Gyventojams taip pat dalinti įvairūs receptai: iš džiovintų svogūnėlių daryti miltai, virta sriuba ar gamintos tulpių salotos. Tulpės svogūnėlio šerdis yra nuodinga, todėl buvo svarbu išmokti tinkamai jį paruošti. Skoniu tulpė yra panaši į mums įprastą svogūną“, – sako Pakruojo dvaro komanda.
Amsterdame iki šiol galima rasti iš tulpių svogūnėlių pagamintų patiekalų, tačiau šiandien tai – dažniau istorinis egzotiškas delikatesas, o ne plačiai vartojamas maisto produktas.
„Maistui naudojami ne tik svogūnėliai – kai kuriuose patiekaluose ne tik Nyderlanduose galima aptikti ir karamelizuotų tulpių žiedlapių. Jie naudojami ne tik dėl skonio, bet ir kaip puošmena. Skoniu šiek tiek primena agurką“, – teigia ekspertai.
Vis dėlto Pakruojo dvaro komanda ragina gėlėmis visų pirma grožėtis, džiaugtis neįtikėtina jų įvairove ir spalvų ryškumu, o maistui naudoti mažiau rizikingus produktus.
Didžiausias regione tulpių ir pavasario gėlių festivalis, kurio datą kasmet lemia gamtos užgaidos, tikimasi, prasidės jau šią savaitę.