Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Augalų pasaulis»„Romanesco“ žiediniai kopūstai – ne tik gražūs, bet ir naudingi
Augalų pasaulis

„Romanesco“ žiediniai kopūstai – ne tik gražūs, bet ir naudingi

ATNAUJINTA:2 kovo, 2021Komentarų: 03 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

Pavasarį neretai pasitinkame nusilpę po ilgos ir šaltos žiemos. Energiją galima atgauti mitybą papildžius įvairiomis daržovėmis ir vaisiais. Ypač naudingos žalios spalvos daržovės, pavyzdžiui, supermaistu vadinami brokoliniai kopūstai ar jų pusbroliai „Romanesco“ žiediniai kopūstai. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad šie kopūstai – ne tik gražūs, bet ir naudingi sveikatai, nes juose gausu įvairiausių mineralinių medžiagų.

Pixabay nuotr.

Maisto ekspertė pasakoja, kad „Romanesco“ kopūstai, palyginti su tradiciniais žiediniais kopūstais, yra minkštesnės tekstūros, išsiskiria subtiliu riešutus primenančiu skoniu ir dekoratyvinius augalus primenančia išvaizda – jų žiedyną sudaro tipine fraktalo forma išsišakoję žiedkočiai. Šie kopūstai puikiai dera su česnakais ar aitriosiomis paprikomis.

Kaip ir brokolinius ar žiedinius kopūstus, „Romanesco“ žiedinius kopūstus galima valgyti žalius, virtus garuose ar marinuotus, ypač jie skanūs kepti. Juos ruošti galima tiek keptuvėje, tiek orkaitėje – aukštesnėje temperatūroje ruošiama daržovė tampa stebėtinai saldi. Kaip tik todėl „Romanesco“ yra puikus aštrių patiekalų priedas.

Buvo auginami kaip gėlės

„Romanesco“ maistui Italijoje pradėti vartoti  XVI amžiuje, o iki tol, regis, šie kopūstai buvo dažniau auginami kaip gėlės.  Tiesa, anot maisto ekspertės, ši daržovė išsiskiria ne tik išvaizda, bet ir maistinėmis savybėmis: kopūstuose daug vitamino C, K, skaidulų ir mineralinių medžiagų. Juose gausu geležies, folio rūgšties, kuri skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą organizme. Taip pat omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų ir daug kitų medžiagų. „Romanesco“ žiediniai kopūstai – lengvai virškinamos, nekaloringos daržovės, todėl juos mėgsta sveikos gyvensenos principais besivadovaujantys žmonės.

Norint išsaugoti kuo daugiau gerųjų daržovės savybių, vienas iš „Romanesco“ paruošimų būdų – kopūstą nuplikyti karštu vandeniu. Taip bus išsaugota ne tik ryškiai žalia spalva, bet ir skonis bei vitaminai. „Supjaustytus „Romanesco“ žiedinius kopūstus nuplikykite verdančiu vandeniu, o tada iškart pamerkite į šaltą vandenį. Taip paruošta daržovė puikiai tiks dėti į įvairiausias salotas“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Dar vienas „Romanesco“ paruošimo būdas – žiedinį kopūstą pakepinti su smulkintais česnakais, svogūnais, alyvuogių aliejumi ir druska bei pipirais. Tokiu būdu paruošta daržovė tiks ant sumuštinių ir skrebučių. Maisto ekspertė pabrėžia, kad ruošiant kopūstus svarbiausia jų nepervirti ar neperkepti ir nepaversti į košę.

V. Juodkazienė sako, kad vienas iš populiariausių „Romanesco“ panaudojimo būdų Italijoje – patiekimas su makaronais. Maisto ekspertė siūlo makaronų su „Romanesco“ žiediniais kopūstais receptą, bent trumpam nukelsiantį į Italiją.

Makaronai su „Romanesco“

Reikės:

mėgstamų makaronų
„Romanesco“ žiedinio kopūsto
aitriųjų paprikų
kelių česnako skiltelių
tarkuoto parmezano
šlakelio alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos ir pipirų

Gaminimo eiga:

Aliejuje apkepinkite susmulkintus česnakus ir aitriąsias paprikas, į keptuvę sudėkite supjaustytą „Romanesco“ žiedinį kopūstą. Viską pagardinkite druska bei pipirais ir maišydami kelias minutes pakepinkite. Tada išvirkite makaronus: juos sudėkite į verdantį pasūdytą ir šaukšteliu alyvuogių aliejaus paskanintą vandenį ir virkite tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Išvirtus makaronus sudėkite į keptuvę, kurioje paruoštas žiedinis kopūstas. Viską sumaišykite ir gausiai apibarstykite tarkuotu parmezanu.

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisPsichologė: „Neigiamos emocijos taip pat turi prasmę ir yra mums reikalingos“
Kitas straipsnis „Luizos“ pyragas

Susiję straipsniai

Bijūnų žydėjimo metas VDU Botanikos sode Kaune: daugiau nei 880 veislių ir rūšių vienoje vietoje

9 birželio, 2025

VDU Botanikos sode Kaune prasideda didysis tulpių žydėjimas

23 balandžio, 2025

Kokias daržoves sėti vieną šalia kitos, o kurios bus blogos kaimynės?

12 kovo, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.