Pradinis / KARJERA / Šimtametis giminės receptas padėjo atrasti svajonių darbą

Šimtametis giminės receptas padėjo atrasti svajonių darbą

Vieni nuolat ieško naujų krypčių, o į kitų gyvenimą pokyčiai pasibeldžia netikėtai. Daug metų nuosekliai karjeros laiptais prekybos srityje kilusi Jolanta Šiugždienė gal iki šiol vadovautų prekybos centrui, jeigu nebūtų atsivėrusi galimybė kurti šeimos verslą. Šiandien Jolanta dirba savo svajonių darbą – pagal autentišką šimtametį receptą kepa naminius šakočius. Gardūs raguočiai keliauja į įvairiausius Lietuvos kampelius pas vertinančius tradicijas ir kokybę. O kai kurie vietinių klientų dėka pasiekia ne tik kitas Europos šalis, bet ir Ameriką, Australiją, Indiją…

Jolanta Šiugždienė į verslą įtraukė visą šeimą. Akvilės Razauskienės nuotrauka

Smalsu, kodėl 36 metus prekybos srityje pradirbusiai Jolantai vieną dieną parūpo šakočių gamyba. Pasirodo, mintį apie šią veiklą ji nešiojosi kone visą gyvenimą. „Jau nuo vaikystės žinojau, kas yra tikras šakotis, kaip jis gaminamas. Mano krikšto mama, o prieš ją ir jos mama kepdavo nuostabius, minkštus šakočius prie atviros ugnies. Prieš šventes jais aprūpindavo visą giminę. Kepimo procese ne kartą teko dalyvauti ir man – dažniausiai sukdavau volus. Būdavo labai įdomu, o ką jau kalbėti apie nuostabų kvapą, kuris pasklisdavo po visus namus… – prisimena pašnekovė. – Dar vaikystėje susižavėjusi šakočių gamyba, vėliau dažnai pagalvodavau, kad tai galėtų būti puiki papildoma veikla išėjus į pensiją.“

Kol Jolantos galvoje brendo ši mintis, vieną dieną iš draugės ji sužinojo apie galimybę dalyvauti konkurse gauti ES paramą verslui kaimo vietovėse kurti. Nors iš pradžių tai atrodė nereali idėja, draugės paskatinta moteris ėmė domėtis šia galimybe ir su visa šeima nusprendė pabandyti. „Labiausiai žavėjo mintis, kad galėsime atgaivinti giminės tradicijas ir iškepti tikrų šakočių, tokių, kokius kepdavo mano krikšto mama. Net neabejojome, kad tokių autentiškų produktų paklausa tikrai bus“, – sako ji.

Kadangi turėjo išsaugotą beveik šimto metų senumo šakočio receptą, J. Šiugždienei nebuvo sunku gauti tautinio paveldo sertifikatą. Gavusi ES paramą ir su vyru persikėlusi gyventi į gimtąjį Žynių kaimą, moteris ten įsirengė kepyklėlę. Trejus metus naująją veiklą stengėsi derinti su samdomu darbu – kepdavo šakočius vakarais, o savaitgaliais padėti atskubėdavo šeima. Kasdien didėjant klientų būriui, galiausiai nusprendė nebesiblaškyti ir visas jėgas skirti šakočiams.

Šakočių gamybos verslas vienija tris kartas. Pati Jolanta daugiausia darbuojasi kepykloje. Jos dukterys su savo vyrais rūpinasi šakočių išvežiojimu, naujų klientų paieška. O trys anūkai kartais padeda atlikti paprastus darbelius. „Visi esame kaip vienas kumštis – kuo galėdami pagelbėjame vieni kitiems“, – šypsosi tautinio paveldo puoselėtoja.

Kuo ypatingas naminių Jolantos šakočių receptas? Tuo, kad jis unikalus, turi seną istoriją. Be to, jame nėra jokių nereikalingų priedų, gamyboje naudojami tik kokybiški natūralūs produktai: kiaušiniai, sviestas (jokio margarino!), cukrus, aukščiausios rūšies kvietiniai miltai, grietinė ir natūralios citrinos, kurios suteikia šakočiui ypatingą skonį. „Tik pradėję veiklą pažadėjome patys sau, jog niekada nekeisime sudėties ir išlaikysime geriausią kokybę, kad ir kokia bus šakočio kaina. O ši tiesiogiai priklauso nuo žaliavų kainų. Užsibrėžėme ieškoti klientų, kuriems svarbi kokybė“, – pasakoja Jolanta.

Ji pastebi, kad šakočių pasiūla dabar yra didžiulė, tačiau vartotojai tampa sąmoningesni, vis dažniau skaito etiketes, vertina sudėtį. Vis daugiau žmonių ieško tikrų, autentiškų, kokybiškų gaminių. Minkšti, drėgni, išskirtinio skonio Jolantos kepiniai tokiems ieškotojams tampa maloniu atradimu. Šakočiams išlaikyti drėgmę, minkštumą padeda tai, kad prieš juos kepant volai aptraukiami lininiu audiniu. Tai neleidžia kepiniams išsausėti.

Jolantos naminiai šakočiai. Akvilės Razauskienės nuotrauka

Šie raguočiai įsimena ne tik skoniu, minkštumu, bet ir išvaizda. Išskirtiniai ragai dažnai priverčia žmones stabtelėti ir pasižiūrėti atidžiau. Tokia išvaizda gaunama visą kepimo laiką reguliuojant kepimo įrenginio greitį. Apskritai šakočio gamyba – ilgas, atsakingas ir gana sunkus darbas, kurio rezultatą lemia daugybė veiksnių. Naudojant vieną krosnį vienu metu iškepama maždaug šeši kilogramai šakočių. Tešlos maišymas ir kepimas trunka apie keturias valandas. Iš pradžių mažoje Jolantos kepyklėlėje buvo dvi kepimo krosnys. Vėl pasinaudojus ES parama artimiausiu metu ketinama pradėti gamybą naujose patalpose, kur bus galima pastatyti gerokai daugiau kepimo krosnių ir iškepti daugiau šakočių. Šio verslo plėtros projekto iniciatorius ir vykdytojas – Jolantos žentas Donatas.

Šiandien J. Šiugždienė užtikrintai teigia atradusi savo svajonių darbą, kuriame nėra monotonijos ir kiekvienas procesas malonus. „Rūpintis žaliavomis, kepti, pjaustyti, pakuoti, bendrauti su klientais, dalyvauti renginiuose, mugėse… Daug labai skirtingų darbų, tačiau nė vienas iš jų manęs neerzina, nevargina. Esu laiminga galėdama tęsti giminės tradicijas kepdama autentiškus, išskirtinius šakočius“, – tvirtina pašnekovė. Ji jaučia didžiulį dėkingumą draugei, stumtelėjusiai ją į šią veiklą, ir šeimai, kuri visuomet palaikė ir padėjo užauginti verslą.

Dabar pagrindinis moters tikslas – išlaikyti geriausią šakočių kokybę ir kuo daugiau žmonių suteikti galimybę jų paskanauti, sudaryti sąlygas jų įsigyti klientams patogiose vietose. „Mūsų šakočiai nėra masinės gamybos produktas. Gamybos procese įdedame daug rankų darbo, priežiūros ir meilės. Tikimės, kad rasime dar daugiau draugų, klientams patogių prekybos vietų. Taip pat viliamės, kad laikui bėgant surasime mums tinkamų nišinių krautuvėlių užsienio rinkose“, – lūkesčiais dalijasi Jolanta.

„Naminiai Jolantos šakočiai“ – www.ekosakotis.lt

Jolantos naminiai šakočiai. Akvilės Razauskienės nuotrauka

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top
%d bloggers like this: