Pradinis / Šeima ir sveikata / Specialistai: „Dėl radioaktyviųjų medžiagų maisto produktuose galime jaustis saugūs“

Specialistai: „Dėl radioaktyviųjų medžiagų maisto produktuose galime jaustis saugūs“

Po Černobylio atominės elektrinės (AE) avarijos praėjo ketvirtis amžiaus, tačiau šios nelaimės padariniai jaučiami dar ir šiandien. Tad visos Europos Sąjungos šalys tiria, ar maisto produktuose nėra radioaktyviųjų medžiagų likučių. Lietuvoje jų koncentracijos kiekį tiek vietinės kilmės, tiek importuojamuose produktuose tiria Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai.

Didžiausias dėmesys – įvežamiems grybams ir uogoms

Nuolat vykdoma radiologinė laboratorinė į Lietuvą įvežamos produkcijos kontrolė: kasmet ištiriama maždaug tūkstantis augalinio aliejaus, riebalų, miško grybų ir uogų, sulčių, konditerijos ir kitų importuojamų gaminių, taip pat pašarų ir jų žaliavų mėginių. Didžiausias dėmesys skiriamas iš Baltarusijos įvežamų miško grybų ir iš Ukrainos įvežamų miško uogų siuntoms.

„2002–2013 m. tirtuose importuojamuose grybuose radioaktyvaus cezio (radioaktyviosios medžiagos, kuri kaupiasi grybuose) aktyvumas neviršijo didžiausio leistino lygio. Pastarąjį kartą šios medžiagos koncentracija viršijo leidžiamą lygį 2008 m. dviejose mėlynių siuntose. Uogos buvo grąžintos tiekėjams“, – sako NMVRVI Radiologinių tyrimų skyriaus vedėjas Pranas Drulia.

Grybai ir uogos – svarbi daugelio medžiojamų gyvūnų mitybos raciono dalis, todėl tų žvėrių, kurie suėda radioaktyviomis medžiagomis užkrėstų miško gėrybių, mėsoje randama radioaktyvaus cezio. Dėl to skerdiena taip pat yra radiologiškai tikrinama. Pernai Šilutės rajone Kintų miške sumedžioto šerno raumenyje rasta 328 Bq/kg, o Jurbarko rajone, Montvilų girininkijoje sumedžioto šerno mėsoje – 286 Bq/kg cezio koncentracija. „Nors šio radionuklido aktyvumas neviršijo leistino 600 Bq/kg lygio, tačiau tai liudija, kad šios medžiagos ilgai išsilaiko mūsų aplinkoje“, – pabrėžia P. Drulia.

Tirtuose lietuviškų maisto produktų – jautienos, kiaulienos, paukštienos, pieno, tvenkinių žuvų, kiaušinių – mėginiuose tarša radioaktyviomis medžiagomis nuo 1988 m. iki 2013 m. neviršijo didžiausių leidžiamų normų.

Tiriamos visos siuntos, įvežamos iš Japonijos

Prieš trejus metus įvykiai Japonijos Fukušimos AE privertė pasaulį dar kartą sunerimti dėl branduolinės energetikos keliamo pavojaus. Siekdama apsaugoti vartotojus, Europos Komisija sugriežtino žuvų kontrolę dėl radioaktyviosios taršos – tikrinamos žuvys, sugautos netoli Japonijos krantų ir kituose žvejybos plotuose.

NMVRVI nuo 2011 m. kovo mėnesio atlieka visų siuntų, įvežamų iš Japonijos, radioaktyviosios taršos laboratorinę kontrolę. Tikrinami maisto papildai, jūros kopūstai, jūržolės, žuvys. „Importuotuose iš kitų šalių maisto produktuose padidėjusios radioaktyviosios taršos, kuri galimai būtų siejama su įvykiais Japonijoje, nepastebėta. 2011 m. Lietuva gavo tik vieną skubų pranešimą apie iš Japonijos į Prancūziją įvežtą žaliąją arbatą, kurios radioaktyvioji tarša viršijo leistiną lygį. 2012–2014 m. tirtuose produktuose, kurie buvo įvežami iš Japonijos į mūsų šalį, radiacinė tarša neišaiškinta“, – sako P. Drulia.

Komentarai

Jūsų el. pašto adresas nebus viešai skelbiamas. Privalomi laukai žymimi *

*

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Taip pat skaitykite:

Scroll To Top
%d bloggers like this: