Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Patarimai»Egzotiniai vaisiai: kuo jie vertingi ir kaip atsirinkti geriausius?
Patarimai

Egzotiniai vaisiai: kuo jie vertingi ir kaip atsirinkti geriausius?

ATNAUJINTA:8 spalio, 2025Komentarų: 02 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

Kaip atpažinti tinkamai prinokusį avokadą ar mangą, jau įgudę daugelis tautiečių. Bet kaip atskirti prisirpusį, kokybišką kertuotį, pasiflorą ar rambutaną, greičiausiai pasakys ne kiekvienas vaisių mėgėjas.

Spalva, kvapas, tekstūra – trys svarbiausi kriterijai

Renkantis daugelį egzotinių vaisių galioja panašūs kriterijai: reikia atkreipti dėmesį į spalvą, kvapą ir tekstūrą. Jei vaisius turi būti raudonas ar geltonas, derėtų įvertinti, ar ant jo nėra neaiškios kilmės dėmių, taip pat žalsvų odelės zonų, rodančių, kad vaisius dar nesunokęs.

Paimtas į rankas bet kuris vaisius turi būti atitinkamo kietumo, mat per kietas gali būti nepakankamai prinokęs, o per minkštas – jau pradėjęs gesti. Vis dėlto bene geriausiai vaisiaus kokybę nusako uoslė – egzotiniai vaisiai neretai turi specifinį kvapą, tačiau daugelis jų kvepia saldžiai ir maloniai. Jei užuodžiate rūgštumą, o vaisius rūgštele nepasižymi, verčiau jo nevalgykite.  Vis tik yra ir specifinių bruožų, būdingų kiekvienam vaisiui, į kuriuos verta atkreipti dėmesį.

Drakono vaisiumi vadinamas raudonasis kertuotis, kaip nusako pats pavadinimas, turėtų būti ryškiai raudonos ar rožinės spalvos, su žalsvais žvyneliais. Jo aromatas švelnus, salstelėjęs. Atpažinti gerą raudonąjį kertuotį galima pagal kvapą – jei juntamas rūgštumas, vaisius gali būti pradėjęs gesti.

Į mažus pomidorus panašios dumplūnės jau yra įprastos mėgstantiems netradicinius skonius: geltonas vaisius su gaubteliu naudojamas desertams ar net kokteiliams papuošti. Anot dietistų, saldi, lengvu rūgštumu pasižyminti dumplūnė turi nemažai citrinos rūgšties, fosforo, geležies, vitaminų B ir C. Renkantis svarbu atkreipti dėmesį, kad ji būtų be dėmių ar pelėsio, be žalių plotelių ant žievelės, ne pernelyg minkšta.

Dietistų teigimu, aistros vaisiumi vadinama pasiflora taip pat yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis: joje gausu vitamino C bei A, magnio, kalcio, geležies. Daugeliui vaisių galiojanti taisyklė, kad išorė turi atitikti vidų,  pasiflorai netinka – raukšlėta, bet ne suglebusi ar patižusi žievelė rodo, kad vaisius yra gerai prisirpęs. 

Vienas mėgstamiausių sezoninių vaisių, kurie yra figos. Teigiama, kad jos turi daug vitaminų B ir C, antioksidantų, fosforo, natrio, kalio, aminorūgščių. Prinokusios figos būna minkštos, tačiau ne suglebusios, o jų kvapas švelniai saldus. Gerą kokybę rodo ir tvirtas kotelis – jei jis yra sudžiūvęs ar nulūžęs, tokia figa gali būti senstelėjusi.

Tuo tarpu rambutaną, kuris išvaizda panašus į litį, tik išsiskiria žalsvais plaukeliais, nesunku įvertinti vos žvilgtelėjus. Atskirti kokybišką vaisių galima pagal jo elastingus plaukelius. Pajuodavę, padžiūvę bei nulūžinėję plaukeliai – blogas ženklas. 

 

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisRestoraninis patiekalas namuose – vos už kelis eurus
Kitas straipsnis „DeadTown“ nuotykių parką aplankę žinomi žmonės pasidalino, kas iš tiesų jiems yra adrenalinas

Susiję straipsniai

Kokių garantijų galite tikėtis dėl ligos išmokų ir atostogų?

7 spalio, 2025

„Tobulo gyvenimo“ pinklės: kaip socialiniai tinklai virto priklausomybe

3 spalio, 2025

Kasdien persekioja baimė. Kaip tai ištverti?

2 spalio, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.