Tyrimai rodo, kad mūsų kasdieniai pasirinkimai gali ženkliai paveikti kraujagyslių būklę. Ilgas sėdėjimas prie darbo stalo ir mažas fizinis aktyvumas palaipsniui blogina kraujotaką, skatina arterijų stangrumą ir padidina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.
Vienas iš tokių gėrimų – kakava. Kakava, ypač rūšinė, neperdirbta ir be pridėtinio cukraus, yra turtinga flavonoidų, antioksidantų, magnio ir teobromino. Tyrimai rodo, kad flavonoidai padeda mažinti kraujospūdį, mažina uždegiminius procesus kraujagyslėse. Magnis reguliuoja širdies ritmą ir kraujospūdį, o teobrominas mažina stresą, nerimą, suteikia energijos.
Paruošimo būdas:
Vienam 200 ml puodeliui reikia apie 10-15 g kakavos (maždaug 1 valgomojo šaukšto). Susmulkinkite plytelę peiliu į mažesnius gabaliukus – kakava greičiau ištirps. Nenaudokite verdančio vandens – pakanka 80-90 laipsnių. Užpilkite susmulkintus gabaliukus, išmaišykite, geriausiai suplakite blenderiu – tuomet gėrimas bus kremiškesnis. Kakava skani visiškai be jokių priedų – cukraus, pieno ir saldiklių.
Galima papildomai pagardinti šviežiai maltais kvapniais prieskoniais – ceilono cinamonu, kardamonu ar medumi.
