Close Menu
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Facebook Instagram
Facebook Instagram
Žurnalas Lietuvė
  • Pradinis
  • Naujienos
    • Emigrantai – Lietuvos dalis
    • Ne didmiesčių gyvenimas
    • Aktyvios bendruomenės – Lietuvos stiprybė
    • Lietuvos jaunimas
    • Kultūra
    • Baltiški papročiai šiuolaikiniame pasaulyje
    • Mokslas ir švietimas
    • Karjera
    • Aktualijos
    • Teisė
  • Žmonės
  • Lietuviai svetur
  • Nuomonė
  • Laisvalaikis
    • Kūrybos podiumas
    • Kelionės
    • Kūrybos kampelis
    • Grožis ir mada
    • Kinas, muzika, TV
    • Renginiai, pramogos
    • Knygos
    • Sportas
    • Lietuvos kampeliai
    • Patarimai
  • Namai
    • Šeima ir sveikata
    • Laikas Sau
    • Mūsų augintiniai
    • Augalų pasaulis
    • Receptai
    • Interjeras
Žurnalas
Žurnalas Lietuvė
Žurnalas
Šiuo metu esate:Pradžia»Šeima ir sveikata»Skanios, sveikatai naudingesnės šventinio stalo staigmenos mažiesiems
Šeima ir sveikata

Skanios, sveikatai naudingesnės šventinio stalo staigmenos mažiesiems

ATNAUJINTA:18 gruodžio, 2017Komentarų: 04 Min Skaityti
Facebook Twitter Pinterest Telegram LinkedIn Tumblr El. paštas Reddit
Shutterstock nuotr.
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp El. paštas

Šventinių patiekalų gausa ir įvairovė dažnai tampa iššūkiu ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų, kuriems ypač sunku atsispirti saldumynų bei saldintų, gazuotų gėrimų pagundoms, mitybai. Kad šventes sutiktų energingi ir sveiki, patartina sveikatai naudingesniais užkandžiais ir tam tikromis mitybos taisyklėmis pasirūpinti iš anksto.

Shutterstock nuotr.

Svarbu ne tik tai, ką valgo, bet ir ką veikia

„Rimi“ projekto „Sveikos, Kalėdos“ dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė desertus su daug cukraus, miltų, riebalų, dažiklių rekomenduoja keisti į vaisius, uogas arba vaikų pamėgtus vaisių ir daržovių glotnučius bei natūralias sultis. Vaisiuose, uogose ir daržovėse daug tirpių ir netirpių skaidulų, augalinių baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų sudedamųjų dalių, todėl jie yra labai svarbūs vaikų mitybai. Kasdien vaikams rekomenduojama suvalgyti 3–5 porcijas daržovių ir 2–4 porcijas vaisių.

„Glotnučius arba sultis užšaldę šaldiklyje, turėsite natūralaus, spalvingo šerbeto ar vaisinių ledų ant pagaliuko. Vaikams taip pat labai patinka želė su vaisiais ir uogomis, jiems galime pasiūlyti ir grietininių ledų, plombyro ar pertrinto vaisių, uogų ir varškės deserto“, – pataria dietologė. Desertus pirkdami parduotuvėje atkreipkite dėmesį, kad juose būtų kuo mažiau ne tik pridėtinio cukraus, bet ir kitų priedų – sintetinių dažų, kvapų, tirštiklių ir kt.

Anot dietologės, pavalgius svarbu judėti, žaisti, šokti, bendrauti – tai naudinga ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, nes tokiu būdu mažiau laiko praleidžiama prie stalo, nepersivalgoma, pagerėja virškinimas, pagreitėja medžiagų apykaita.

Sintetiniai priedai vaikams ypač kenksmingi  

Be cukraus, vaikams reikėtų vengti nenatūralių maisto priedų – tirštiklių, dažų, kvapų, skonio stipriklio. Pastarojo priedo yra daugelyje traškučių, krekerių ir kitų greitųjų užkandžių bei pusfabrikačių.

„Traškučius ir krekerius pakeiskite sūrio lazdelėmis arba orkaitėje keptomis daržovėmis: morkų, burokėlių, bulvių lazdelėmis ar traškučiais, brokolių, cukinijų, pievagrybių gabalėliais su jogurto padažu“, – pataria specialistė.

Dešrelėse, sumuštinių dešrose, paštetuose, margarine, traškučiuose bei krekeriuose yra daug riebalų ir dažniausiai sukietintųjų transriebalų, kurių patartina vengti ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems.

Shutterstock nuotr.

Išgelbės disciplina

Tam, kad šventės būtų ramios ir malonios, svarbu ne tik sveikatai naudingesnis maistas, bet ir tvarka. Stebėkite, kad vaikai didesnę maisto dalį suvalgytų pirmoje dienos pusėje. Prie šventinio stalo vaikus ir paauglius pratinkite valgyti neskubant, gerai sukramtyti, o tarp skirtingų patiekalų valgymo padaryti bent 20 minučių pertrauką.

Švenčių metu nepamirškite mitybos režimo – pasirūpinkite, kad  vaikai valgytų reguliariai, nes stipriai išalkę jie bus linkę persivalgyti. Jie taip pat turėtų gerti daugiau vandens, ypač jei sutrinka virškinimas. Pavalgiusius vaikus geriausia išleisti pabūti gryname ore.

Sveikų Kalėdų receptai vaikams ir ne tik:

Lapinių kopūstų traškučiai

Reikės:

– lapinių kopūstų

– alyvuogių aliejaus

– druskos

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Atidžiai nuplaukite kopūstų lapus, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite. Paskleiskite lapus ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir pašaukite į orkaitės viršutinę dalį. Kepkite 10 minučių. Skanaus!

Ruošimo laikas: 15 min.

Asmenų skaičius: 10 asmenų

Džiovintų vaisių saldukai su riešutų įdaru

Reikės:
– saujos džiovintų slyvų,
– saujos džiovintų abrikosų,
– saujos džiovintų spanguolių,
– saujos džiovintų figų,
– 30 skrudintų lazdynų riešutų.

Apibarstyti:
– 2 valg. šaukštų kokosų drožlių,
– 2 valg. šaukštų aguonų.

Gaminimas:

Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po kelių minučių išgriebkite ir kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Paruoštus džiovintus vaisius suberkite į elektrinį trintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Tada trumpam įdėkite į šaldytuvą, kad atšaltų. Iš paruoštos masės rankomis formuokite nedidelius rutuliukus, į jų vidų įspauskite po riešutą. Kad būtų lengviau lipdyti, rankas kartkartėmis sudrėkinkite vandeniu. Paruoštus rutuliukus apvoliokite aguonose ir kokosų drožlėse. Gražu, kai jie skirtingi. Tokius saldukus galima laikyti šaldytuve ilgiau nei savaitę. Skanaus!

Ruošimo laikas: 15 min.

Asmenų skaičius: 30 asmenims

Šventinis limonadas

 Reikės:

– 1,5 litro stalo vandens (jei norisi burbuliukų, galima rinktis natūralų gazuotą vandenį),
– kelių šaukštų medaus,
– citrinos, apelsino ar greipfruto, braškių ar kitų uogų pagal skonį,
– ledukų,
– mėtos lapelių.

Gaminimas:

Į ąsotį įpili mineralinio vandens, sudėti griežinėliais pjaustytą citriną, greipfrutą ar apelsiną, medų, suberti uogas, išmaišyti ir palikti porai valandų šaldytuve pastovėti. Likusį greipfrutą, apelsiną, citriną nulupti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais. Gabaliukus sudėti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti. Prieš vartojant suberti greipfrutinius, apelsininius, citrininius ledukus. Puošti mėtos lapeliu.
Labai gaivinantis ir sveikas naminis limonadas. Tokį smagu gerti karštą dieną. Skanaus!

Ruošimo laikas: 15 min.

Asmenų skaičius: 4 asmenims

FacebookTweetPin
Dalintis. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Reddit WhatsApp Telegram El. paštas
Ankstesnis straipsnisIš tarptautinio dainų konkurso Turkijoje Neringa Šiaudikytė grįžo su pagrindiniu prizu
Kitas straipsnis Kalėdinės dovanos jai

Susiję straipsniai

Pavojingos uogos vaikams: medikai perspėja dėl kukmedžio keliamos grėsmės

9 rugsėjo, 2025

Ar gaunate pakankamai skaidulų? Kaip atpažinti jų trūkumą

8 rugsėjo, 2025

Ne tobulumas, o pastovumas: kaip prisijaukinti širdžiai palankius kasdienius įpročius?

5 rugsėjo, 2025
Palikite komentarą Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

El. paštas

inekta@gmail.com

© 2025 Žurnalas Lietuvė. Prižiūrima Cyber-Network.eu
  • Apie mus
  • Reklama
  • Kontaktai

Įveskite aukščiau ir paspauskite Enter, kad ieškotumėte. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.