Artėjant gražiausioms metų šventėms, Vilniaus kulinarijos studijoje „Čiop Čiop“ antradienio pavakarę sužibo ypatinga nuotaika – čia rinkosi žinomi maisto ir gyvenimo būdo influenceriai. Juos vienam vakarui subūrė kulinarinės kūrybos ir bendrystės idėja. Į studiją susirinkę svečiai juokėsi, pasakojo savo virtuvės istorijas ir drąsiai stojo prie keptuvių, bandydami atkurti internete šiuo metu populiariausius receptus.
Renginį inicijavo virtuvės ir namų ūkio įrankių gamintojas „Fiskars“, o vedė virtuvės šefas, vienintelio ir pirmojo Baltijos šalyse autobuso-restorano idėjos sumanytojas, laidos „Gero savaitgalio receptas“ vedėjas Tadas Paplauskas. Virtuvėje nejaučiantis ribų ir tuo užkrečiantis kitus.
„Žmonės dažnai galvoja, kad virtuvė yra taisyklės ir nuolatinis nerimas, ar tikrai viskas pavyks. O iš tiesų tai – žaidimas. Maistas turi teikti džiaugsmą. Net jei kažkas nepavyksta, visada galima pabandyti dar kartą. Būtent dėl to man patinka tokie vakarai – čia svarbiausia emocija, o ne tobulas rezultatas“, – sako T. Paplauskas.
Influenceriai gamino tikrus „Instagram“ ir „TikTok“ favoritų hitus – nuo traškių takos iki vištienos medaus padaže bei vegetariško rizoto. Studijoje sklandė česnako, medaus ir lengvo humoro kvapas. T.Paplauskas priminė, kad kiekvieno recepto sėkmė prasideda ne nuo sudėtingų technikų, bet nuo bazės.
„Gera keptuvė – kaip scenos partneris. Jei ja tinkamai rūpiniesi, ji niekada nepaves. Tai galioja bet kuriai kokybiškai keptuvei, ir renginyje išbandytos „Fiskars“ nėra išimtis. Be šio ritualo net ir populiariausi interneto receptai gali tapti iššūkiu“, – teigia virtuvės šefas.
Staigmena, kuri nustelbė desertą
Kai atrodė, kad vakaras jau pasiekė kulminaciją, T. Paplauskas paruošė ypatingą siurprizą – vietoj tradicinio deserto ant stalo atkeliavo jo firminis silkės sūrio tortas. Šis drąsus, netikėtas ir neabejotinai charakterį turintis derinys sukėlė tikrą emocijų bangą. Vieni žavėjosi netikėtu skonių deriniu, kiti žadėjo, kad tokį tortą būtinai gamins per šventes, o treti tiesiog negalėjo patikėti, kad silkė gali pavirsti spalvingu vakaro desertu.
Kaip sakė pats virtuvės šefas, būtent tokie kulinariniai eksperimentai atskleidžia, kad virtuvė – tai nebijojimas eksperimentuoti ir stebinti.
Virtuvės šefas T. Paplauskas dalijasi savo firminio Silkės sūrio torto receptu.
Receptas
Silkės sūrio tortas
Ingredientai:
Silpnai sūdyta silkė – 200g (Skandinaviška raudonesnė)
Burokėliai (virti, lupti) – 750g
Morkos – 400g
Bulvės – 400g
Putpelių kiaušiniai – 10 vnt.
Mėlynas svogūnas – 1 vnt.
Tepamas sūris neutralaus skonio 200 g
Želatina – 25g
Druska, malti juodieji pipirai – pagal skonį
Ryžių actas 9 proc. – 1 valgomas šaukštas
Cukrus – 1 arbatinis šaukštelis
Majonezas „Hellmann‘s original“ – apie 100g (pagal skonį)
Gamyba:
Išvirkite daržoves ir kiaušinius, atvėsinkite ir nulupkite.
Silkę supjaustykite kubeliais. Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite, užmarinuokite cukraus, acto, druskos ir vandens mišinyje.
Torto surinkimui reikės 2 skirtingo diametro formų, 19 cm ir 21 cm. Dugną ir sieneles sutepkite aliejumi. Įdėkite mažesnio diametro žiedą, sieneles irgi sutepkite aliejumi.
Bulves stambiai sutarkuokite. Paskirstykite jas ant dugno, pasūdykite. Majonezą sumaišykite su tepamu sūriu (50g). Sutepkite bulvių sluoksnį. Toliau sluoksnis marinuotų svogūnų, paskui dedame supjaustytą silkę. Toliau trintų kiaušinių sluoksnis su sūrio – majonezo padažu.
Morką stambiai sutarkuokite, paskirstykite. Pasūdykite, berkite maltus juoduosius pipirus. Šio sluoksnio sutepti nereikia. Dėkite ruošinį į šaldytuvą.
Užpilkite želatiną šiltu vandeniu, palikite 10min. išbrinkti, pakaitinkite iki 60 laipsnių. Permaišykite kol ištirps. Nuluptus burokėlius stambiai sukapokite ir sudėkite į kombainą. Dėkite druskos. Sutrinkite elektriniu trintuvu. Į burokėlių tyrę dėkite tepamą sūrį (150 g) ir vėl sutrinkite trintuvu. Dėkite želatiną.
Iš šaldytuvo išimkite ruošinį, atsargiai nuimkite vidinį žiedą. Užpilkite sūrio – burokėlių mase tortuko šonus ir viršų, išlyginkite mentele. Dėkite į šaldytuvą 2 valandomis. Neskubėkite atsegti žiedo, iš pradžių apipjaustykite peiliu aplink sieneles, kad atskirtumėte tortą. Paskui nuimkite žiedą.
Skanaus!




