Pilna burna valgome jas vienas, dedame į salotas, gardiname ledus ir jogurtą, verdame uogienes, gaminame padažus prie mėsos ir, žinoma, – ruošiame įvairiausius desertus.
Įdomu tai, kad šilauogės dabar – viena mėgstamiausių lietuvių uogų, tačiau mūsų proseneliai apie jas tikriausiai net nebuvo girdėję. Šių mėlynių pusseserių gimtinė – JAV, o Europoje jos pradėtos auginti vos prieš mažiau nei šimtą metų. Senieji Amerikos gyventojai, laikoma, pirmieji suprato jų kulinarinę vertę, naudą sveikatai. Jie įtraukė šilauoges į savo mitybą ir naudojo jas įvairiais organizmo stiprinimo tikslais, įskaitant arbatų ir kompresų gamybą. Šiandien jau moksliniais tyrimais įrodyta, kad šilauogės dėl naudingų medžiagų gausos vadinamos jaunystės uogomis.
Porcijos: 4;
Gaminimo laikas: 15 min.;
Reikės: 250 g šilauogių, 250 g maskarponės, 200 g 30 proc. riebumo grietinėlės, 60 g cukraus pudros, 200 g biskvitinių pirštelių, 1 puodelio užplikytos kavos, citrinos žievelės, 5 g vanilės ekstrakto.
Gaminame:
1. Dubenyje sumaišykite maskarponę, cukraus pudrą, vanilės ekstraktą ir citrinos žievelę.
2. Plaktuvu išplakite grietinėlę iki standžios konsistencijos.
3. Išplaktą grietinėlę atsargiai įmaišykite į maskarponės mišinį.
4. Sausainius pamirkykite kavoje ir sudėkite ant stiklinių dugnų. Užtepkite sluoksnį maskarponės, gausiai užberkite šilauogių, tuomet vėl – sausainių, maskarponės, šilauogių. Jeigu indai aukšti, galite padaryti ir dar vieną sluoksnį.
5. Galiausiai papuoškite kakava, šviežiais mėtų lapeliais ir patiekite. Skanaus!