Vos keli produktai, keli paprasti žingsniai – ir jūsų virtuvė kvepės taip, lyg ką tik į ją būtų užsukęs žymus restorano šefas.Šventei, vakarui su draugais ar tiesiog jaukiam pasisėdėjimui namuose – jautienos antrekotas gali tapti tikru stalo karaliumi. Prekybos tinklo „Iki“ šefas Dainius Šapakauskas specialiai tinklo 33-iajam gimtadieniui parengė receptą, kuris ne tik atrodo bei kvepia įspūdingai, bet ir nustebina paprastumu.
Jautiena – ne tik skani, bet ir itin universali mėsa. Ji puikiai tinka tiek kasdieniams patiekalams, tiek šventiniam stalui, o viena jos ypatybių – nebūtina iškepti visiškai. Skirtingai nei paukštiena ar kiauliena, jautiena gali būti valgoma ir vidutiniškai ar mažiau iškepusi – būtent taip ji išlieka sultinga, minkšta ir išryškina savo tikrąjį skonį.
Kaip pasiekti tobulą rezultatą? „Didžiausia kepsnio „paslaptis“ – tinkama vidinė orkaitėje dar esančios mėsos temperatūra. Jei norite sultingo žalio (angl. „rare“) kepsnio, užteks 43-46 °C, vidutiniškai keptam – 49-52 °C, o norint gerai iškepto – 54–57 °C. Termometras arba skaitmeninis maisto zondas čia – jūsų geriausias draugas. Taip išvengsite netikėtumų ir gausite būtent tokį rezultatą, kokio norite,“ – pataria šefas.
Antrekotas su česnaku, sviestu ir žolelėmis
Porcijos: iki 10 asmenų. Jeigu ruošite mažiau, koreguokite kepimo laiką.
Reikės: apie 2,3 kg antrekoto kepsnio, 4 šaukštų ištirpinto sviesto tepti, 3 šaukštų smulkinto česnako, 2 šaukštų košerinės druskos, 2 šaukštų džiovinto čiobrelio, 2 aukštų džiovinto rozmarino.
Gaminame:
- Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C.
- Padėkite kepsnį į seklų kepimo indą riebalų puse į viršų.
- Aptepkite antrekoto kepsnį ištirpintu sviestu.
- Dubenėlyje sumaišykite česnaką, druską ir prieskonius. Užberkite šiuos mišinį ant kepsnio.
- Įdėkite kepsnį į orkaitę 15-ai minučių 230 °C temperatūroje. Po 15 minučių sumažinkite temperatūrą iki 165 °C ir kepkite dar maždaug 2 valandas (maždaug 40 minučių vienam kilogramui antrekoto kepsnio). Naudokite termometrą arba skaitmeninį maisto zondą, kad patikrintumėte kepsnio vidinę temperatūrą, ir kepkite iki pageidaujamo laipsnio.
- Perkelkite kepsnį ant pjaustymo lentos arba grotelių, uždenkite folija ir leiskite pailsėti 15–30 minučių. Mėgaukitės!